Hur skapa/bevara attraktiva vandringssträckor?

Jag har just gått från Kristianstad till Ystad (fö en mycket fin vandring i fantastiskt väder). Merparten bestod av (2 delar av) Skåneleden, som innehåller en massa väldigt fina delsträckor. Tur nog så hade jag
1) kollat på nätet och funnit att vissa av sträckorna av nya Skåneleden bör skippas och den gamla leden (söka) följas.
2) i förväg kollat när de många och stora militärövningsfälten är öppna/stängda.

Jag fick intrycket av att icke oväsentliga delar av Skåneleden (Österlendelen) på senare tid flyttats från väldigt fina vandringar utmed kusten till glädje- och fotdödande vandring utmed/på asfalterade bilvägar. Om den utvecklingen fortsätter kan man gissa att Skåneleden/Österlendelen snart blir ett no-no.
Visst kan man ha förståelse för om husägarna intill kustleden vill ha bort vandrarna från den "egna" kusten/stranden, men hur långt kan man driva det tämligen ointressanta och jobbiga väg-gåendet innan leden självdör?

Jag tycker att de som planerar och ansvarar för lederna bör söka identifiera och dokumentera när en led bedöms bli oattraktiv. Det är ju fullständigt meningslöst att lägga ner en massa arbete på vandringsleder som får "peststämpel"!
Man har ju ingen rätt att dra upp/markera upp en led på någons mark utan tillåtelse (och ev. kompensation). Men är det rimligt om, säg att 9 av 10 markägare på en viss sträcka tycker det är ok med en led, men leden inte kan dras/bevaras pga.1 enda vägran? Vilka regler gäller egentligen och kan markägare köras över? Är det fråga om allmänintresse eller särintresse att ha en vandringsled lagd på attraktiv "vandringsmark"?
 
Beror ny dragning på att det är fler som cyklar leden kanske?
Sen kan man fundera på om man själv skulle vilja ha en väl trafikerad led precis vid sin trädgård, få sin soptunna fylld av passerande vandrare och ofta få frågan om att bjuda på vatten och toa-besök.
Det är ingen enkel balansgång.

/Patrik
 
Ett sätt att skydda friluftslivet är att bilda ett naturreservat (miljöbalken) och då skrivs syftet med reservatet in i beslutet.

Det mest kända naturreservatet som bildas med detta syftet är Naturreservatet Vasaloppet. Ändamålet med reservatet skall vara att:
  1. - behålla och vårda området som en förutsättning för ett genomförande av de årliga Vasaloppsarrangemangen
  2. - hålla skidspåret tillgängligt för allmänheten under skidsäsongen
  3. - informera om områdets natur-, kultur- och friluftsvärden
  4. -skydda spårsträckningen från åtgärder som kan skada värdena för friluftslivet och tävlingsarrangemanget.
 
Det kan vara så enkelt att markägaren/na blivit störd av verksamheten och inte gått med på att förnya överenskommelsen om leden med kommunen. Eftersom bland annat ledmarkering och att lägga spänger inte ingår i allemansrätten så krävs en sådan överenskommelse för att dra en led. Givetvis har alla rätten att fortsätta vandringen på de gamla sträckorna under förutsättning att man iakttar "inte störa och inte förstöra" men uteblivet underhåll lär ju så småningom sätta sina spår.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
BjarneNeb Skapa "smutsigt" vatten för att rena det Vandringsleder 8
Askel Skapa en vandringsled Vandringsleder 17

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.