Hög alpin kurs

Jag och några kompisar tänkte gå STFs högalpina kurs i sommar.
Finns det bättre alternativ om man vill utveckla sin glaciär och alpinistförmåga?


Gustaf
 

Anonym från gamla forumet

Gäst
Förmodligen inte?

Förmodligen inte om du vill lära dig glaciär vandring och bergsbeklättring. Om du däremot vill lära dig att klättra is och mixad klättring utan snöpulsning är det nog bättre att gå en grundkurs i isklättring eller dylikt.. Hör med din lokala klätterklubb eller någon nära intill.
 

joakim Jäverhammar

Gäst
SKF-Alpinkurs är ett alt.

Jag har gått både grund och fortsättningskurser vid Kebnekaises fjällstation där STF förlägger sina klättringskurser. Jag har relativt bra erfarenheter från deras kursarrangemang. De fungerar bra men är i regel lite dyra då man antingen kan välja helpension eller att bo i tält vid stationens närhet. Jag vet inte om du har kollat priserna ännu men jag tror att en alpinistkurs kostar uppåt 5000 kronor med helpension. Bor du i tält och käkar medhavd eller på stationen inköpt mat blir det däremot billigare men jävligt mycket tyngre om du skall ha upp all utrustning inklusive mat+klättringsutrustning (min ryggsäck vägde strax under trettio utan mat). Betänk också att stationen brukar vilja att man köper servicekort om man bor nära stationen. Det ger dig tillgång till servicehus, duschar o.s.v. De kostade 50-75 koronr förra året (om jag inte miss minner mig) beroende på om du är medlem i STF eller inte.


Nä nu skall vi komma in på klättringen. Först måste vi klargöra att guiderna ej är licenserade instruktörer (i alla fall inte när jag var där). De har även hjälp instruktörer från TSL (Turist och sportlinjen) som är en högskola för framtida guider etc. Kurserna har enligt SKF:normer för många kursdeltagare per guide. På grunkursen var vi åtta deltagare på två guider (SKF= max tre per guide, helst bara två). På fortsättningen var vi sex på två guider (SKF= helst bara två per guide). Jag vet ej hur det är på alpinistkursen men av det jag hörde så är det egentligen bara de tre replagen och en guide som går ut på tur. Guiden skall bara finnas med som stöd men replagen skall sköta klättringen själva. Okej om man är rutinerad klippklättrare men annars..?


I övrigt lär de ut rätt många olika tekniker för att lösa problem etc. på sitt lilla hemmaberg Kaipak (precis brevid stationen) t.ex. kamraträddning, firningstekniker vid problem, alternativ utrustning o.s.v.


Om jag vore dig skulle jag med mina erfarenheter gå in på Svenska Klätterförbundets hemsida och kolla deras kurser. de är längre ca. 10 dagar, billigare och förmodligen med bättre standard på klättrarna. Dock bor man i tält och äter medhavd mat vid Tarfalasjön som är baslägret. Det tycker jag är det enda rätta för det ger mer alpinkänsla.
 

[email protected] (Niklas)

Gäst
SKF alpinistkurs mer info

Hej,


jag gick SKF's alpinistkurs sommaren 98 och kan verkligen rekommendera den! Kursen förutsätter att man kan leda ungefär 4:a på egna säkringar. Inte är nybörjare med andra ord.


Vi hade verkligen duktiga instruktörer bla Mikael Amlert som har en ettårig guideutbildning från något av alpländerna. Samt Janne (kommer ej ihåg efternamnet) som är(var?) ansvarig för auktoriseringen av klippklättringsinstruktörer i SKF. Det är för övrigt samma Janne som var expeditionsledare för Trango Tower expeditionen för något år sedan. Ansvarig för kursen var Calle Peter Engström duktig (och auktoriserad instruktör). Förutom dessa tre instruktörer var det två killar till från K3 (Kiruna KlätterKlubb) även dom auktoriserade med som stöd under tillämpningsturerna.


Som någon annan tidigare nämnt så funkade tillämpningsturerna så att instruktörerna var med som ett stöd i replaget utan att egentligen göra mycket annat än att ge råd och komma med kommentarer där det behövdes. Ett mycket bra upplägg tycker jag.
Vill någon veta mer så går det bra att maila direkt till mig. Lite information om kursen finns på SKF's hemsida (http://www.utsidan.se/skf/) klicka på Utbildningskommittén.


Mvh Niklas
 
krav?

Jag läste om SKF:s kebbkurs på deras hemsida.
Där står det att bla Silluetten och Nygrens led kan komma att klättras. För en som bara bestigit bla Kebnekaise, sylarna och Helags verkar det något vanskligt att ge sig på något sådant.
 

[email protected] (Niklas)

Gäst
STF kursen bättre för dig

Hej igen,


det verkar som om du inte klättrat tidigare och då är SKF's kurs inget alternativ för dig.


Gå STF's variant istället och prova på något nytt!


Mvh Niklas
 

[email protected] (Mange)

Gäst
Varning för STF!!!!!!

Hejsan.


Kan bara inte låta bli att varna för STF:s alpina kurs efter den skräckvecka jag just upplevt.
I måndags åkte jag upp till Kiruna ifrån västergötland, vandrade ut till fjällstationen och var där två dagar innan kursen skulle börja. Det kom dock ingen till kursstarten. Efter att ha väntat i 10 min gick jag till receptionen och fick reda på att kursen var inställd sedan tre veckor. STF hade missat att underrätta mig om detta. Ingenting gjordes för att jag skulle få lära mig någonting t ex dagsövningar eller liknande. Något som borde vara självklart efter en sådan lång resa. Besviken åkte jag därför hem efter att ha vilat upp mig några dagar.
På den här lilla turen har jag därför missat åtskilliga tusenlappar i lön från mitt jobb. Har fått leva snålt hela sommaren fölr att ha råd att gå kursen (har nu ställt som krav att STF ska betala mina utlägg för resor, vilket inte verkar vara självklart). Drömmen om att lära sig alpin klättring gick i kras. Därför vill jag nu varna alla som funderar på att gå någon av STF:s kurser!
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
andersmossing Nitrat kan hjälpa anpassningen till hög höjd Alpin / Bigwall 4
Polarnatt Kreatin på hög höjd? Alpin / Bigwall 25
Polarnatt Mat för hög höjd Alpin / Bigwall 9
Polarnatt Inflammationer och hög höjd Alpin / Bigwall 1
Polarnatt Teets positiva inverkan vid hög höjd Alpin / Bigwall 25
nsidirop Vätskeintagning på hög höjd Alpin / Bigwall 21
Polarnatt Gas på hög höjd? Alpin / Bigwall 21
iceman123 Alpin klättring i Norden Alpin / Bigwall 1
robert.karlstrom.77 Vill lära mig alpin klättring! Alpin / Bigwall 3
mBengtson Svensk till G2 i alpin stil. Alpin / Bigwall 5
orren86 Alpin kurs? Alpin / Bigwall 27
zardoz Alpin klättring - inknytning? Alpin / Bigwall 5
Edvin m Alpin förare över Chamonix området? Alpin / Bigwall 2
seon Alpin stil, vad är det, och vilka har gjort det i Himalaya? Alpin / Bigwall 7
E9climbing Nyhetsrapporter om alpin klättring Alpin / Bigwall 539
Edvin m Lätt alpin isyxa Alpin / Bigwall 16
Nedar Alpin grundkurs sökes Alpin / Bigwall 6
simonthegraf alpin rock climbing in sweden? Alpin / Bigwall 1
chrtur [TR] - Alpin superklassiker Alpin / Bigwall 4
GrpCAndersson Alpin klættring 2008 Alpin / Bigwall 0
owahlund Alpin klättring i chamonix Alpin / Bigwall 5
langby Vill börja med alpin klättring Alpin / Bigwall 11
Carlarmfelt Traditionell 2:nd tool för alpin klättring Alpin / Bigwall 7
chem alpin stil Alpin / Bigwall 41
realout Börja med alpin klättring? Alpin / Bigwall 2
owahlund Alpin utbildning Alpin / Bigwall 8
Ix Alpin ryggsäck Alpin / Bigwall 12
LRF Alpin klättring och vandring i Iran? Alpin / Bigwall 6
mattias_tornudd Alpin klättring St Anton Alpin / Bigwall 0
Jervhed Alpin sele Alpin / Bigwall 17
Pask Ny alpin hemsida! Alpin / Bigwall 2
grawin Alpin kurs Alpin / Bigwall 3
Andreass Keb kurs 2008 Alpin / Bigwall 14
Karl-Johan AID-klättrings kurs i Gbg Alpin / Bigwall 2
Gibbriver Högalpin kurs vid kebnekaise? Alpin / Bigwall 4

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook