Gammal broms + ny fälg = dålig bromsverkan

Jag har en racer från 1988 med den tidens typ av fälgbroms, med små korta och tjocka gummiklossar. Med originalfälgarna fick man hygglig bromsverkan. Tyvärr var jag tvungen att byta bakfälg, och med den nya fälgen blir bromsverkan usel. Jag har försökt att byta mina gamla klossar mot v-bromsklossar, men förbättringen blev rätt liten. Det verkar som det helt enkelt inte går att nypa åt tillräckligt hårt med den gamla bromsen. Någon som har tips om någon typ av bromskloss som fungerar, eller måste jag byta broms?
 
Är avstånden mellan tapparna där man fäster bromsoken 80 mm? De måste vara det för att V-bromsar ska ha bra verkningsgrad.

Sedan måste man ha bromshandtag för V-bromsar också. Har du bytt dem?

/Håkan
 
Fel av mig. Såg att du provat med olika bromsklossar. Man bör ha samma klossar som till den broms man har. Eventuellt att ha längre modeller om det finns.
 
Bättre med rosa gummi

Det finns all anledning för dig att prova bättre bromsklossar.

Jag har sedan flera år använt laxfärgade KoolStop-bromsklossar, http://www.koolstop.com
Jag läste om dem 1st på Usenet och sedan hos Sheldon:
http://sheldonbrown.com/harris/brakeshoes.html#salmon
Jag använder DuraAce Refill varianten: http://sheldonbrown.com/harris/brakeshoes.html#dura
Tyvärr har jag inte hittat ngn som säljer laxfärgade KoolStop-klossar i Sverige. Men jag behövde inte köpa dem av Sheldon, jag köpte dem samtidigt med billiga däck från Tyska http://www.delta-bike.de

Jag kan bara instämma i Sheldons lovord, laxfärgade KoolStop-klossar ger mycket bra bromsverkan.

Men nu verkar det som Shimanos senaste bromsklossar kan vara ett alternativ.
I senaste numret, 8/2004, av den Tyska tidningen Tour, http://www.tour-magazin.de, så testar de bla racer-bromsar. De nya DA-bromsarna får mycket bra betyg och de skriver också att de nya DA-bromsklossarna är väldigt bra och ett tips att uppgradera gamla bromsar med.
Beteckningen är: R55C2
De kanske är lättare att få tag på än KoolStop? Kolla tex hos ECI, http://www.eci.nu

Bra bromsar är viktigt, skriv gärna här om vad du kommer fram till.

/Håkan
 
Den nya fälgen är alltså smalare? Kan det gå att kompensera med en bricka mellan kloss och bromsarm? Annars kanske bromsverkan blir lite bättre när du "kört in fälgen" och den blivit uppruggad av bromsklossen.
 
Nej, den nya fälgen är bredare, men jag tror att materialet är hårdare (den nya fälgen är en MAVIC MA 3, vad den gamla är för typ vet jag inte, den satt på en Peugeot från 1988.). Jag trodde också att bromsverkan skulle bli bättre när fälgen blev lite uppruggad, men jag tycker den är uppruggad nu och bromsverkan är fortfarande dålig.

Jag ska titta på Håkans förslag.
 
Här går det undan....

Nu har det äntligen blivit av att prova laxfärgade allvädersbromsklossar. Fabrikatet blev Jagwire eftersom det var det jag råkade hitta på Cyclecomponents. Det blev en klar förbättring. Jag är fortfarande inte 100% nöjd, men nu känner jag mig rätt säker när jag är ute med gammelhojen i alla fall.
 
Hur nära fälgarna sitter dina klossar?
Som hemmaskruvare får man frågor och många som "kan själva" har bytt klossar och ställt in sina bromsar så att det inte kan bromsa längre!
Har du ingen tredje hand, tag en snörstump och dra in klossarna mot fälgen innan du ställer in bromsvirelängden. Att smörja bromshalvorna och genomgående bulten brukar också vara en eftersatt bromsdetalj.
Så hur nära sitter nu dina bromsklossar? Går dina virar lätt? Bromsa!

go tur
 
GunnarH; sa:
.. Tyvärr var jag tvungen att byta bakfälg, och med den nya fälgen blir bromsverkan usel. Jag har försökt att byta mina gamla klossar mot v-bromsklossar, men förbättringen blev rätt liten. Det verkar som det helt enkelt inte går att nypa åt tillräckligt hårt med den gamla bromsen. Någon som har tips om någon typ av bromskloss som fungerar, eller måste jag byta broms?

Inför en cykelsemester en gång så tvingades jag byta till en Campa-fälg som var väldigt smal(konkava fälgsidor var det också), och det var hopplöst att få bra bromsverkan med den vad jag än gjorde. Byte till en mer traditionellt "rektangulär" fälg återställde tingens ordning.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.