Fukt spärr i pjäxor?

Jag läste i utemagasinet om Ola Skinnarmos tips om hur man tål skyla. En mycket intresant och läsvärd artickel. Det var dock en sak som jag blev frågande över. Han skrev att man ska ha en plastpåse eller latexsocka mellan den tunna inner strumpan. Orsaken var att den skulle stoppa svetten att nå den tjocka sockan som då blir blöt och måste torkas. Han är inte den ende som säger det här, jag har hört många fler säga samma sak. Blir det inte väldigt svettigt innanför plastpåsen och blir inte inner strumpan genom blöt? Är det värt en genom blöt fot och tunn strumpa för att slippa torka en blöt tjock socka? Jag ska i alla fall prova i vinter. Är det någon som har erfarenhet att delge redan nu?
 
Fuktspärr

Jo, det blir väldigt blött i fuktspärrstrumporna. Speciellt om man som jag har kraftig fotsvett. Ibland kan man hälla ur svett ur dem. Jag tycker dock att fördelarna överväger. På längre turer kan man hålla skor och sockar torra hela tiden, vilket har stor betydelse för värmen. Ett tips är att ha två par innerstrumpor som man växlar mellan. Gårdagens blöta kan vid lämplig väderlek torkas på ryggsäcken eller i tältet under dagen.

De största problemen med fuktspärrstrumpor är att de ofta kasar ner, och att det är svårt att få dem att hålla helt tätt.

MVH

Peter Ask
 
Bättre sätt att torka strumpor

Jag håller med Peter (ovan), men det fins ännu bättre ställe att torka strumpor på: Häng dem över kanten på långkallingarna. Dom blöta fötterna hamnar altså på framsidan av låret, under lånkalsongerna. Visserligen är det lite obehaligt i början, men strumporna torkar väldigt fort. Denna metod är nödvändig för en blötfot som mig, om strumptorkandet ska hålla samma tempo som fotsvetten. Vid torrt och blåsigt väder brukar jag använda samma metoder som Peter.


/Björn
 
Fuktspärr

Grejen med fuktspärr i skorna är att de isolerande skikten, dvs skofoder och tjocksockar, inte skall bli blöta eller fuktiga av fotsvetten.
När detta inträffar förlorar de sina värmande, isolerande egenskaper och man börjar frysa.
Den tunna strumpan man har innanför fuktspärren blir som andra sagt "sjöblöt", men detta lider man mindre av eftersom foten hålls varm.
Förut hade jag väldiga problem med fötterna på vintern pga kraftig fotsvett - jag frös alltid om fötterna oberoende av vad jag hade på mig, men efter att ha börjat med fuktspärr har jag inga problem - förutom att strumporna luktar död kyckling efter ett tag ;-)

/Micke
 
Fungerar

det funkar under olika færhållande. testa så får du se. Jogga inte fær då blir det svettigt (ler)/lycka till Ronnie
 
Var köpa fuktspärrsocka??

Tänkte testa tipsen om fuktspärrsocka för att slippa frysa i vinter. Min fråga är var kan man köpa dessa sockar??


Uffe
 
Innerstrumpor torkas snabbt

Sedan jag gick över till Bolas 10-toes så torkar dessa innaför ytterbyxorna eller under skaljackan fortare än jag hinner blöta ner nästa par. Neoprenstrumpor gör att man klarar mycket kallt och vått väder.
Vid torrväder och solsken torkar de mycket snabbt utanpå ruggsäcken-fästa i säkerhetsnålar.
 
provade i vintras

Provade fuktspärr på en kortare tur i vintras och det funkade bra men som sagt det går hål på påsarna och de hasar ner. Det gäller att ta med några extra påsar jag hade 2-3 dagars livslängd/påse. Normalt sover jag i kalsonger och inget mer i sovsäcken men denna tur sov jag i understället för att hålla detta torrt/varmt och stoppade då in inner strumporna innanför långkalsongerna, utbredda platt på låret. Torra strumpor varje morgon! Någon som nyttjat denna metod och funnit den olämplig? pga tex fukt i sovsäcken? Har hört att man generallt inte ska torka saker i sovsäcken men då det funkade bra fortsatte jag. Är anledningen till att inte torka i säcken att man inte ska riskera att frysa eller är det mer långsiktigt med fukt osv???

/Andreas
 
Våt säck

Om du torkar persedlar i sovsäcken och det funkar, dvs din säck är inte full med vatten eller is när du vaknar så är det ok men pröva någon gång, under kontrollerade förhållanden hur mycket fuktigt du kan ha i säcken och trycka ut fukten med din kroppsvärme. Någonstans går ju gränsen.
När du missat torka persedlarna och din sovsäck är en tung frysen sak har du bekymmer, det kan vara mycket bra att veta var den gränsen går.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.