• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

fordondel!

Hejsan, ett förslag skulle vara om det skulle finnas en egen fordondel av forumet. Alltså motordrivna fordon Känner att det behovet finns, diskutera allt ifrån olika bilar till hur man ska utrusta dem o.sv. o.sv. :)
 
Talibanvarning???

Jag brukar samåka på skridskoutfärderna, då kan man lära sig att en liten bil inte rymmer pikarna på ett säkert sätt. Att frakta kajaker ställer oxå krav på fordonet, vissa är mer lämpade än andra, så varför skulle det inte kunna finnas en fordonstråd?
En av underrubrikerna skulle ju kunna vara "takräcken, lastbågar mm" det dyker upp såna trådar under många av avdelningarna.

Att det inte skall handla om hästkrafter och lack ställer jag däremot upp på =D
 
Frågan har väl varit uppe förr, kanske årligen.
Där det handlar om fordon för att göra nåt huvudsakligen annat, så är det väl OK, vilket innebär att frågor om tackräcken för kajaker hamnar under paddlingsforumet osv.
Inga konstigheter.
Att notera är att en tråd som startats nyligen om "äventyrsbil" har överlevt, men jag tycker kanske att den är på gränsen eftersom den handlar om en bil där bilåkandet i sig är en stor del av det hela.

Som sagt, det finns ju andra forum på nätet som handlar om bilar, medan utsidan har andra inriktningar.
 
Jag tog upp detta när jag var aktiv med fordonsburna resor och det var inte aktuellt vilket jag respekterade och tyckte kändes vettigt ändå. Fordon täcker dock även häst och vagn som är en fantastisk färdsel. Man hör fåglarna och vill man så går det undan som tusan.
 
Jag tror det verkligen skulle kunna ha ett syfte med mer bilsnack. Inte minst för att inspirera alla som går och längtar efter stora terränggående Defenders och Geländerwagens att det faktiskt räcker för de allra flesta att utrusta en vanlig enkel och framför allt bränslesnål bil istället.
För det är ju så att många behöver bilen för att kunna ta sig ut i naturen under korta dags- eller helgturer.
 
Om Utsidan

Målsättning

Utsidans målsättning är att vara den naturliga samlingspunkten för alla oss som är intresserade av icke-motoriserade, naturnära friluftsaktiviteter, resor och äventyr. För mer information om vad som platsar och inte platsar på Utsidan, läs om vår policy.

Det finns redan en hel del svenska webbplatser specialiserade på olika aktiviteter, som klättring och paddling, och på Utsidan hittar du länkar till alla dessa. På Utsidan finns också mycket redaktionellt material, om aktiviteter, utrustning och äventyr, som vi eller våra besökare publicerat. Vi har också ett flertal olika diskussionsforum där man kan delta direkt från sin webbläsare.

Du kan hjälpa till!


Utsidan vill vara heltäckande på området friluftsliv och äventyr. Där det saknas information på vill vi utveckla och komplettera.
Dig, vår besökare, vill vi uppmana att dela med dig av kunskap eller att berätta om ditt specialintresse. Det kan vara allt från svampplockning till grottdykning; pusha för din favoritstig; sprid nyheten du just fått höra; beskriv ditt nya klätterberg; berätta om ditt senaste äventyr; varna för undermålig utrustning du köpt eller lovorda bra sådan; tipsa om bra böcker. Delta!


Motorfordon som aktivitet hör alltså inte hemma på Utsidan enligt den definition som gäller, den vi alla gick med på när vi blev medlemmar.

Det finns redan en forumrubrik som heter "Transport - Allt från ryggsäckar till flygplan" och som därmed täcker in alla resor till och från våra icke-motoriserade äventyr.

Vill man diskutera fordon och modifiering av dessa men samtidigt inte anser att det faller under Transport är nog inte Utsidan det rätta forumet för den diskussionen.
 
Jag tycker nog inte heller att en del för specifika fordon måste finnas.

Frågor om vilken bil som kan tänkas passa bäst för färd till olika friluftsakriviteter går ju in under transportera.

Om man istället vill att bilen ska vara själva aktivikteten som t.ex. terrängkörning, ja då kan man leta upp ett annat forum. Man kan ju gå hur långt som helst med det.

Sen tycker jag inte man ska stänga ute alla frågor mer specifikt om bilar. Knivtråden som ju nämnts är ett bra exempel på ett nischat ämne som får hålla på, trots att det kanske är lite för spceifikt för friluftslivet.
 
Om man istället vill att bilen ska vara själva aktivikteten som t.ex. terrängkörning, ja då kan man leta upp ett annat forum. Man kan ju gå hur långt som helst med det.
Hur skiljer sig bilen från cykeln i den bemärkelsen?
Vad jag vet använder sig flera personer av cykel inte bara för att transportera sig själv. (snygg källa va?) :)
 
Ja där kommer ju det där med "icke motoriserad". En onödig avgränsning kanske, men jag kan förstå att man en gång gjorde den.
 
Ja där kommer ju det där med "icke motoriserad". En onödig avgränsning kanske, men jag kan förstå att man en gång gjorde den.
Ja det är tydligen en målsättning. Man får hoppas att även detta forum är tillräckligt "levande" och kan växla efter efterfrågan och behov.
Jag förstår dock vad du menar och tycker väl på något sätt lika som du. Men. Fordon och främst bilen är ett sätt som många, däribland jag, använder för att komma ut i naturen med och för att kunna ha ett omväxlande friluftsliv. Jag använder även cykel, beroende på avstånd och säsong. På samma sätt som jag skulle använda en bil. Tips på hur jag kan nyttja naturen via bil eller annat fordon borde man bäst få av personer som uppehåller sig ofta i naturen, vilket jag får uppfattning av att flertalet här gör.

Själv tycker jag att cykel, ATV och skoter samt flersitsiga fordon skulle rymmas och borde få sin plats under samma huvuddel.

Att vissa hänvisar till något annat forum tycker jag pekar på en brist i detta fora. Trodde man skulle tycka olika och befodra mångkultur...

Kanske är detta en icke-diskussion - hade jag varit moderat hade jag kallat det för ett särintresse.
 
hade jag varit moderat hade jag kallat det för ett särintresse.
<- :)

Jag håller med dig att det är bra att kunna ställa frågor av typen: "Har någon nått bra förslag på lasträcke för kajak?" , eller "Vad borde jag välja för bil som familjebil om jag också ska kunna göra använda den för att understödja X friluftsaktivitet?"

Det är väl när man kommer in på "vilka vipparmar ska jag köpa för att göra min Rover-v8 mer varv-villig" som man kan börja ana att frågan (och svaren) bäst framställs på mer motorinriktade forum
 
Vilket givetvis säger sig självt. Det är ju ingen motsättning mellan friluftsintresse och fordonsdiskussioner, i alla fall för oss som bor utanför tullarna...

Alla ev missuppfattningar osv beror på Tapatalk.
 
Bor man på landet behöver man två och fler hjul året om. Men Utsidan betyder väl även utanför fordonen.
Hur man får med sig friluftutrustningen, i en Fiat 500, liten ryggsäck i knät. :)
Kanoten eller cykeln på taket helt OK men som sagt Bilcamping och Ökenkörning har redan egna motorforum på andra ställen.
Så ego tycker icke här.
go tur
 
Vi har ju redan haft ett antal diskussioner om fordon så ämnet kan ju diskuteras även här. Ska man hårddra ingår ju även moped och elcykel bland motoriserade fordon. Som jag ser det kan en bilburen resa inrymma friluftsliv men själva bilkörandet utgör transport. Jag ser inget hinder att diskutera motorfordon här men tycker det ryms i de kategorier som redan finns.

ATV, Snöskoter, krossmotorcykel hör hemma på banor och leder. De har inte i naturen att göra utöver de dispenser och undantag från lagarna som redan finns. Snöskotern används i allt för stor och fri omfattning för att jag ska se meningen med det. I min värld är det korkat att sätta sig på en sådan för att ta sig dit det går att köra bil. Skotern tar mer bränsle per mil och går smutsigare. Med det i sinnet kan jag inte se att det har med friluftsliv att göra överhuvudtaget. Möjligen för handikappade och sjuka.
 
Senast ändrad:
Ja, det är en åsikt. Nuförtiden är det ju många som idkar friluftsliv även med större eller mindre inslag av snöskoter och jag känner ett flertal skidåkare som gillar att lyfta sig med helikopter osv så den rent politiska sidan kan vi ju lämna därhän då den ändå aldrig leder till något bra. Får man ha motor i segelbåten? Osv.

För att lätta upp stämningen lite så lägger jag in en bild på min "husbil".
ImageUploadedByTapatalk1360656679.535860.jpg

Krama om varandra i naturen.
 
Ha! Det får mig att tänka på att jag under en period hade för vana att klämma fast en presenning i dropprännan på min hundkoja och spänna ner mot marken som ett regnskydd för matlagninf osv. Idag hade man väl kallat det för tarp och hävdat lättvikts-bilcamping. Fram för fler friluftsbilar runt 500kg!
 

Logga in