• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Flugfiske - va e de jag köpt egentligen?

Jag var nere på stan en vända och knallade förbi Myrorna. I deras skyltfönster låg ett flugfiskespö som jag fick inhandla till ett sjyst pris, nämligen 25 spänn. Grejen är jag inte har en aning om vad jag handlat för nåt, om det är bra eller dåligt, jag har inte flugfiskat en minut i mitt liv. Knäpp som man e så funderar jag på att iaf prova. Var kan man hitta en inte alltför svindyr rulle. På spöet står texten:
Elbe
Omnix
1645-240
längd 240
Aktion:
AFTM 7-8

Va e de för grejer och vilka rullar kan man köra på det här spöet?

/Mange
 
magbe238; sa:
Var kan man hitta en inte alltför svindyr rulle?

Va e de för grejer och vilka rullar kan man köra på det här spöet?
/Mange
Elbe är ett märke som ibland kan göra riktigt fina grejer och ibland spottar ut skräp på löpande band. Har för mig att generalagenten finns nere i Halmstad (??).

Jag har ett Elbe President Pike spö. Det är det bästa gäddspö jag någonsin haft. Ruskigt klipp i det men samtidigt känsligt. Men mest är nog Elbe kända för sina beten och kopior på Ambassadeurrullar.

I ditt fall så vet jag inte riktigt vilka prylar det handlar om exakt men spöet verkar vara lite kort för att vara i klass 6-7. Inte helt lätt att kasta med korta spön har jar erfarit (såvida man inte är Lee Wulf :))

Klass 7-8 är lite mer än mellanklassen. Lättare kustfiske, större vatten. Allt från havsöring på kusten till lättare laxfiske, regnbåge och gädda. Rullen skall självfallet vara i samma klass (7-8).

När det gäller rullar så finns det en uppsjö. Jag skulle rekommendera att börja med något som inte är allt för dyrt. Tex Ryobi, Okuma eller Pflueger. Senare kan du, om du blir biten satsa på lite bättre rulle, men när det gäller flugrullar så är det inte lika viktigt att äga en högkvalitativ rulle i samma utsträckning som i samband med spinnfiske.

Bra pris på spöet :)

~Paul~
 
I flugfiskesammanhang har jag inte stött på elbe och det tillsammans med märkets i vissa fall tvivelaktiga rykte kan tala för att det inte är nåt höjdarspö. Men vafan, köp en billig rulle och en andrasorteringslina och testa. Är spöt riktigt uselt så är det nog tyvärr ingen bra introduktion till flugfisket då det är spöet och linan som är de viktiga komponenterna. Det bästa är kanske att du vänder dig till nån som flugfiskar och ber denne testa/bedöma spöet.
Den lina som du bör ha är en wf 8 flyt (wf=weight forward, 8=linklass aftm, flyt=linan flyter). Dan tackel har 2.a sorteringslinor för drygt 100 kr.
http://www.dan-tackel.com/
Till rulle kan du egentligen skaffa vilken "skit" som helst om du bara ska testa spöt. Det vore, om jag säger som så, att kasta pärlor till svin att lägga mycket pengar på en rulle.
Om det är som jag misstänker, att elbespöt suger, så tycker jag det är en bättre investering att satsa på ett nybörjarset från t.ex. vision eller loop. Då får du för en billig penning (en dryg tusenlapp) allt du behöver för att komma igång; spö, rulle, lina, backing och tafs.
Det är som sagt inte att rekommendera att inleda sin flugfiskekarriär med för dålig utrustning, men testa spöt som sagt, jag vet ju inte vad det går för.

mvh
David
[Ändrat av dave1 2005-06-04 kl 13:18]
 
Jag skulle rekommendera att någon som fiskar känner på spöt innan du investerar mer. Håller med om att om man är sugen att börja flugfiska äe det bättre att köpa ett färdigt set, det är riktigt bra nuförtiden. De tidigare nämnda märkena funkar fint.