• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Fläck inuti objektiv?

Jag har en Panasonic Lumix FZ1000 med fast optik som av allt att döma har fått någon form av fläck inuti objektivet. Felet uppträder som ett mörkare, runt område i bildens nedre vänstra del, nära den nedre kanten (exakt placering är beroende av brännvidd). Den yttre linsen har rengjorts omsorgsfullt många gånger, så det är garanterat inte ett yttre fel.

Hur mörkt detta område är beror i hög grad på såväl fokuseringsavstånd som beskaffenheten hos bakgrunden. Fläcken blir generellt sett tydligare vid högre brännvidder, men kan ofta bli suddig nog att missas (om man inte vet om att den finns där) beroende på var fokus hamnar.

Vad kan detta röra sig om och hur kan problemet ha uppstått? Och, framför allt: finns det något sätt att få bort det, utom att plocka isär hela objektivet (eller rättare sagt låta en verkstad göra det)? Vissa generella tips talar om att exempelvis ställa kameran på en centrifugerande tvättmaskin för att skaka loss den främmande partikeln, förutsatt att det verkligen är en partikel, men samtidigt vill jag ju inte riskera att något vibrerar sönder (såsom bildstabiliseringen).

Här är några exempel på hur det ser ut, med olika bakgrund och zoomfaktor; fläcken uppträder på samma ställe på samtliga bilder:

ex1.jpg
ex2.jpg
ex3.jpg
ex4.jpg
 
Jag tror inte att det är något inne i objektivet utan snarare damm som hamnat på sensorn inne i kameran. På de flesta systemkameror finns funktionalitet för att rengöra sensorn numera, kolla om funktionen finns för din kamera i manualen. Normalt är det en knapp man trycker på så att sensorn vibrerar.

På en systemkamera händer det ibland att det inte funkar att skaka loss dammet och då brukar man rengöra sensorn manuellt med en blåspensel, men det bygger ju på att man kan ta bort optiken.
 
Tydligen är det ett vanligt problem med Lumix-kameror. Googla på "Panasonic Lumix FZ1000 dark spot" så ser du både andra med samma problem och flera beskrivningar om hur man plockar isär och rengör kameran (verkar dock ganska pillrigt). Kolla in denna tråd bla:

https://www.dpreview.com/forums/thread/4008084


Det handlar tydligen om hur Panasonic har löst det rent tekniskt när det uppstår undertryck i kameran när du vrider på zoomen. Damm kommer in i huset och lägger sig på sensorn.
 

Logga in

<% if (false): %> <% endif %>