Fladdermus som flyger mitt på dagen

Var ute och paddlade med familjen idag. Vid 12:30-tiden så observerade vi en brun fladdermus som flög och fångade insekter över kanalen mellan Älta- och Söderbysjön i Nacka.

Det var halvmulet och åska i luften och någon timme senare var det snö/hageltäcke på marken.

Är det vanligt med dagflygande fladdermöss i Sverige den här årstiden? Kan det bero på att den behöver samla mat till sina ungar?

Thure
 
thureb; sa:
Är det vanligt med dagflygande fladdermöss i Sverige den här årstiden? Kan det bero på att den behöver samla mat till sina ungar?

Thure

Från Naturhistoriska riksmuseets sida om fladdermöss:

"Dagaktiva fladdermöss

Det är inte ofta man får se fladdermöss flyga på dagen, men det händer. Mustaschfladdermus och stor fladdermus flyger ibland på dagen. Särskilt under höst och vår kan fransfladdermus och nordisk fladdermus vara dagaktiva. Barbastell kan ses flyga sena eftermiddagar och tidiga morgnar. Kring soluppgång och/eller solnedgång är dvärgfladdermus, sydfladdermus och kanske även Brandts mustaschfladdermus aktiva."


:)
 
En kall vår tvingar ibland fladdermöss att flyga på dagen. De äter uteslutande insekter och vid en temperatur under 7 grader flyger det för få insekter för att det ska vara lönsamt att jaga. Regniga och kyliga nätter under våren är alltså mycket ogynsamma, eftersom fladdermössen tillbringat hela vintern i dvala utan att äta. Eftersom de är däggdjur samlar de inte mat till sina ungar utan snarare till sig själva för att kunna producera mjölk till ungarna, eller ungen. =) /Niklas
 
Frågvis

zile; sa:
Eftersom de är däggdjur samlar de inte mat till sina ungar utan snarare till sig själva för att kunna producera mjölk till ungarna, eller ungen. =) /Niklas

Jo men många däggdjursungar får ju både halvsmält mat som föräldrarna stöter upp och modersmjölk.

Vet du hur detta är hos fladdermusungar?

Sitter förresten riktigt små ungar fast på mamman när hon flyger? Deltar papporna i barnuppfostring och födoinhämtning?

Thure
 
Re: Frågvis


Jo men många däggdjursungar får ju både halvsmält mat som föräldrarna stöter upp och modersmjölk.

Vet du hur detta är hos fladdermusungar?

Sitter förresten riktigt små ungar fast på mamman när hon flyger? Deltar papporna i barnuppfostring och födoinhämtning?

Thure


Okej, you got me stared on fladdermöss... nu kan jag förmodligen inte sluta... =)

Vad jag vet diar alla svenska arter sina ungar tills de är flygga. Ungarna går sedan från sittande mjölkdiet till att börja flyga och fånga insekter. Tuff start på vuxenlivet alltså. Arter som tex vampyrer kan tänkas stöta upp blod till sina ungar i slutet av "häckningssäsongen", eftersom vampyrerna har för vana att på detta sätt dela med sig av blod till andra vuxna individer som haft dålig jaktlycka.

Fladdermushanarna är riktigt usla fäder i allmänhet och jagar bara för sig själva. Kolonierna utgörs helt av honor och deras ungar. Hanarna tillbringar somrarna ensamma eller i små grupper på lämpliga överdagningsplatser. De har inte samma krav på att spara energi för att orka producera mjölk som honorna har. Är vädret kallt och regnigt kan hanarna gå i sommardvala och leva på sina fettreserver. Honan kan inte göra detta utan att fosterutveckling och mjölkproduktion blir lidande. Därför finner man kolonierna på varma, torra platser, som vindar, under takpannor, i murstockar etc. Här får honorna mycket av energin gratis och kan sitta och hoppas på en varm och myggrik sommar.

Hanarna är även ena riktiga fulingar under vinterdvalan och kan ibland para sig med sovande honor som inte hinner vakna tillräckligt för att hinna säga nej. För att komma runt detta borde det ha utvecklats möjligheter för honor att på något vis välja de spermier som befruktar äggen. Fladdermössen parar sig huvudsakligen under hösten och har fördröjd befruktning, honan lagrar spermierna tills hon vaknar ur vinterdvalan på våren.

Ungarna lämnas i kolonin under jakten. Kostnaden att tappa en unge i flykten är ju enorm, eftersom ungen då är att betrakta som död.

/Niklas
[Ändrat av zile 2006-05-31 kl 17:38]
 
Vi är rätt lika fladdermössen alltsâ :)
ska nog kolla lite mer noga pâ de som bor under mitt tak (pâ utsidan)
 
thureb; sa:
Är det vanligt med dagflygande fladdermöss i Sverige den här årstiden?
Thure

Det kanske var dagspöket :). Jag har läst om dagspöket tillsammans med mina barn. Han är svart och syns inte på natten.Därför måste han spöka dan!
 
Nu fick jag återigen se en dagflygande fladdermus vid 10:45 idag 15 mars uppenbarligen fångade insekter intill en bergvägg norr om Flatensjöns barnbad. Nu är det Halvmulet och 10 grader varmt.
Hade helt glömt att jag startade den här tråden för snart 18 år sedan. Jag kunde studera fladdermusen under 5 minuter delvis via handkikare när den flög fram och tillbaka ca 10 meter över marken ovanför grusvägen mellan två klippor. Jag uppfattade den som lite större än en domherre och mörk närmast svart. Den flög helt ljudlöst.

Tack för alla fakta du bidrog med i tråden maj 2006 zile!

Thure
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jamo Fladdermus landat i lägenheten! Vilda djur 2
niklaz Mitt i naturen (Apelgren i sitt esse) Vilda djur 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.