Bära saker på huvudet?

Nån som har testat detta i friluftssammanhang? Jag är nyfiken på att testa det på vandring, hela världen förutom väst gör det ju så det måste ju vara en bra metod. Jag har sett folk i Tanzania kuta uppför bergssluttningar med 40 kg frukt på huvudet. Provade hålla korgen på huvudet och man kan väl säga att jag inte riktigt hade nackmusklerna för det. Men det är ingen svår sak att öva upp den styrkan heller, om man är intresserad av funktionell träning. Här är en artikel från Esther Gokhale om detta (läs på om hennes "J shaped spine" teori oxå som jag tror är en förutsättning):
https://gokhalemethod.com/blog/63167

Om det är nån som inte är övertygad än så verkar det som att det forskats på energianvändningen, och:

"We found that both the Luo and Kikuyu women could carry loads of up to 20% of their body weight without increasing their rate of energy consumption"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3951538
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

avslutad210712

Gäst
Nej jag är inte övertygad men om du gör det under en vecka eller två och delger oss dina erfarenheter så vore det intressant.

Vill verkligen höra om en västerlänning som fixar det utan problem. För såna finns såklart inte. Problem alltså. För jag ser framför mig massor av folk på Kungsleden utan ryggsäck.
 
Med 8 års träning med ökande vikter går det utmärkt, varsågod att börja.

Inte sker gratis är en god regel.

go tur
 
Haha, ja jag borde väl ha anat skepsisen här på utsidan, då det gud förbjude handlar om att ha MINDRE prylar inte mer ;)
Men det borde la hänga åtminstone några primitivister här som har testat?
 
Det är säkert fördelaktigt att bära så, ger ju en mer linjär belastning, eller hur man ska uttrycka det.

Men jag tror det tar lång tid att lära sig, flera år säkert. Man kan säkert skada sig rätt rejält om man gör fel - nacken är känslig. Tänk på att det inte bara handlar om styrka, utan också om balans.

Gillar idén. Verkar som ett kul projekt att se om man (du!) klarar av det. Men ta det det försiktigt och pö om pö.Ta god tid på dig innan du testar full last!
 
Både styrka och balans måste tränas upp. Men vad man än gör måste man få tid att anpassa sig. Det gäller ju även att gå långt eller vad man nu företar sig.
 
Mer läsning om tumpline bland annat, en annan metod där man man spänner en rem över toppen på huvudet och lutar sig framåt: https://www.theatlantic.com/technology/archive/2017/08/tumplines/537306/

(finns det nåt svenskt ord för "tumpline"? måste ju ha använts här oxå)
Lars Fält skriver om tumpline i någon av sina böcker, men jag minns inte vilket svenskt ord han använder. Han talar om metodens fördelar framför att bära ryggsäck med avbärarbälte.
 
Jag brukar bära väggskivor på huvudet. En av de skönaste sätten om man ska gå längre sträcka själv. Händerna måste vara med för balansen men tar ingen last.
En skiva gips väger väl 20kg. Ingen jättevikt men känns när man gjort några vändor mellan huset och bilen.
Viktigt att vara mjuk i knäna när man går annars riskerar man att skivan knäcks.
Jag kan också tänka mig att svikten i en skiva gör dess 20kg lindrigare än vad stum vikt på huvudet är.
 
Haha, ja jag brukar bära plyfa-skivor sådär också. Finns liksom inget annat smidigt sätt :)

"Still Alive", kommer du ihåg vilken bok det var?

Jo jag är helt medveten om att det tar sin tid att lära kroppen nytt, jag minns när jag började gå med barfotaskor och muskelfästena i fötterna värkte efter bara några hundra meter. Nu går jag alltid i såna skor och "vanliga" skor med klack känns som träskor på fötterna. (Ett litet sidospår: Jag hade svårt att hitta rätt gångstil dock, ni som bytt vet att man inte riktigt kan gå som förut pga att hälen slår i för hårt, och testade lite olika tills jag hittade ngt som författaren jag nämnde ovan kallade för "glidewalking" som enl henne är människans naturliga gångstil, o det känns som handen i handsken med barfotaskorna. Plus man får en vältränad röv då den används mer ;) Detta med gångstilen är kopplat till ryggradens hållning och det var så jag kom in på att bära saker på huvudet, vilket ju gör susen för den naturliga hållingen)

Jag ska iväg till fjälls och vandra 5 dagar snart och ska börja testa bärandet så smått då, ska montera fästen för tumpline på min vanliga rygga och testa lite. Och se om det är skönt att bära ryggsäcken ovanpå huvudet korta sträckor. Om inte annat så är det ju jättebra att variera lite för att avlasta axlarna ibland. Har lättpackning så det blir inte så brutalt ändå, den väger typ 5-6 kilo plus mat.
 
Min spontana tanke är ju att de som bär på huvudet gör det för att de inte har tillgång till bättre bärsystem.

Det är troligen mycket större risk för skador på nacken om man råkar snubbla till och tappa balansen lite. Gissar att det blir rätt hög kotkompression också.

Ryggsäck är väl kanske inte heller det mest optimala, men med ett avbärarbälte och rätt bärsystem ligger ju i princip ingen vikt alls på ryggraden.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips