Ang. olika faser på knivblad

Har nu gjort min första kniv med ett Helle laminerat blad. Bladet hade bara en slipegg när det kom. Efter att ha kollat på diverse klipp på Youtube och läst på olika hemsidor om knivbladens faser, hur de är slipade, kan jag ändå inte förstå på vilket sätt bladet ska vara slipat på om kniven ska användas som en allroundkniv.

I nästan alla klipp på Youtube som handlar om hur man ska slipa en kniv ser det ut som de bara använder knivar utan en egentlig brynegg. På några svenska hemsidor som beskriver knivslipning och bryning verkar det dock vara så att en kniv med både brynegg och slipegg är det vanligaste och bästa.

Så vad tycker ni att det bästa är att ha på ett knivblad: Bara en slipegg som går ända ner till skäreggen eller en brynegg och en slipegg.
 
Håller inte med. Bryn eggen i "lagom" vinkel (15 per sida kanske). Annars får man ett hästjobb att varje gång ta bort material lägs hela slipfasen, dessutom blir eggen väldigt tunn. En typisk slipfas brukar väl hålla ungefär en 15 grader, och så spetsigt behöver det inte vara ända ut.

När man sedan har brynt kniven x antal gånger har man fått en brynegg på nån eller max två millimieter, och då är det dags att slipa hela slipfasen som återställare. Brynfasen har då blivit så pass lång att det är jobbigt att bryna + att eggen kan upplevas som lite för tjock.

/Lars
 
som marja tycker om du vill ha en jävligt vass kniv som är förträfflig till täljning.Eller som Lars_P säger om du vill ha lite längre tid mellan bryningarna. För ju tunnare spets eller sämre stål så är bryningarna tätare
 
Vill du ha en mer tålig allround egg så är nog en brynegg att föredra. En noll egg är inte alls så stark och måste underhållas ofta. Om du frågar mej så är noll eggen bara bra till rena täljknivar. Om du träffar ett ben eller bryter för mycket, så blir den förstörd.

Seved
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.