Är SNS bindning verkligen bra?

Jag är ny på området och kollat runt på alla skridskor som går att hitta på internet. Några saker ter lite underliga.

SNS bindningen har väl leden längst fram(eller?),
medan alla hastighets skridskor och anvancerade
inlines har leden under tåleden.
Det känns som att tyngdpunkten hamnar för långt fram så lyfter hälen eftersom praktiskt taget hela foten lyfts och trycket hamnar framför tån, rätt eller fel?
Jag vet att det diskuterats inställningar här tidigare, men jag kan inte dra några entydiga slutsatser av detta.
Jag har åkt lite långfärd med fast häl. Första gången hade jag ställt in skridskorna. Efter 500 meter ramlade jag ihop i en hög av utmattning. Någon "expert" åkte förbi och undrade hur det var ställt och gav lite tips om inställningen, vilken skillnad....
På grund av detta blir jag skeptisk till avsaknaden av inställnings möjligheter, rätt eller fel?
 
Det är ju inte så att man lyfter foten utan man sträcker på vristen för att få längre räckvidd. Så länge du trycker på skridskon så kommer den inte att lyfta. Det finns gott om skena framför tån så momentet får den att tryckas ner.

Det vore sannolikt optimalt att ha leden under foten (som på moderna hastighetsrör) men det blir då svårt att gå med skorna.

Det är tyvärr så att de lätta skridskorna saknar inställning i sidled. Skyllermarks kommer att börja sälja en skridsko med sådan möjlighet i vinter, kolla denna länk: http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=22244

Mvh Raymond
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Det stämmer att det inte är optimalt att leden sitter framför tån, men det är ett marginellt problem. Det är ändå bättre med lös häl än med fast häl.

Att man inte kan justera i sidled är ett problem om grundinställningen inte passar. Den är dock en standardinställning som ligger nära de flestas optimala inställning. Du får prova balansen i butiken innan köp.
 
Sidjustering osv

f91jsw; sa:
..är dock en standardinställning som ligger nära de flestas optimala inställning...

Det här är helt tokigt. ENDA anledningen att Skyllermarks och Lundhags monterar bindningen som dom gör är att det är det enklaste. Inte en tanke har lagts till hur det är att åka skridskor med den inställningen, utan de monteras rakt på grillan som det vore skidåkning.

Det säger sig självt att en skidbindning utvecklad för fristil haltar rätt hyffsat för skridskoåkning.

Bertil har löst problemet på ett elegant vis; se
http://hem.bredband.net/bersto/index.htm

Men är det fälåkning man är intresserad av är SNS även med sidjustering väldigt begränsat. Varken skor eller bindning är dimensionerade eller designade för att damma runt ute i skärgården.

Men många "skridskoåkare" åker runt ett par varv på Brunnsviken och nöjer sig bra med konserverad gröt á la salomon/lundhags, och dom tycker säkert det är kul att betala dubbelst så mycket pengar för ett par skridskor som är hälften så bra som de traditionella rembindningarna.

/Bo
 
Re: Sidjustering osv

boe skates; sa:
Men många "skridskoåkare" åker runt ett par varv på Brunnsviken och nöjer sig bra med konserverad gröt á la salomon/lundhags, och dom tycker säkert det är kul att betala dubbelst så mycket pengar för ett par skridskor som är hälften så bra som de traditionella rembindningarna.

/Bo

Jag skrattar så att jag har ont i magen. Med 15 år erfarenhet av alla slags skridskor är SNS med lös häl och racingpjäxa absolut den bästa. Men det är möjligt att bygga själv ännu bättre.
 
Re: Sidjustering osv

boe skates; sa:
Det här är helt tokigt. ENDA anledningen att Skyllermarks och Lundhags monterar bindningen som dom gör är att det är det enklaste. Inte en tanke har lagts till hur det är att åka skridskor med den inställningen, utan de monteras rakt på grillan som det vore skidåkning.

Det säger sig självt att en skidbindning utvecklad för fristil haltar rätt hyffsat för skridskoåkning.

Jag har 25 års erfarenhet av långfärdsskridskoåkning och känner att jag väl kan bedöma hur en korrekt inställning av skridskorna ska vara.

Tanken att det skulle vara en fundamental skillnad mellan inställningen för skidkating och långfärdsskridkor är en myt som odlas av några skridskoåkare. Sanningen är givetvis att man strävar efter en balanserad inställning i båda fallen. Sedan är det förstås så att inställningen är mer kritisk i fallet skridskor. Den optimala inställningen på skridskor är individuell. För mig passar XA-bindningen mycket bra och överrensstämmer ganska väl med den inställning jag kört med fasthäl i många år. Om det gick skulle jag kanske testa att justera ut bindningen ca 2 mm, men det är ingen avgörande skillnad.

En annan myt är att inställningen är avgörande på millimetern. Min erfarenhet är att de flesta kan tolerera en skillnad på 2-3 mm från den optimala utan att det blir signifikant jobbigare att åka. Det är återigen en liten klick åkare som ihärdigt framhåller att inställningen är helt avgörande för åkningen. Så är det bara om man ställer in helt åt pipan. Får man bara en okej grundinställning är det mycket viktigare att skaffa sig en bra teknik. I stort sett alla jag pratat med (oftast mycket erfarna åkare) som skaffat skridskor med fast monterad SNS eller XA är mycket nöjda och upplever bättre åkning än med sina gamla skridskor. Det om något visar att fixeringen vid sidledsinställningen i stora stycken är överdriven.

Därmed inte sagt att det inte är mycket viktigt att prova ut inställningen innan köp.

Johannes
 
Justering i sidled med SNS/XA/NNN

Hej Bo!

Jag citerar ditt svar angående att kunna justera SNS etc bindning i sidled. "ENDA anledningen att Skyllermarks och Lundhags monterar bindningen som dom gör är att det är det enklaste."
Att du nämner Skyllermarks i samband med skidbindningar måste vara en missuppfattning, eftersom deras första modell för SNS/XA och NNN ännu inte kommit ut. Och när dessa kommer ut så går dom att justera i sidled.

MVH Ragnar Wijkström
 
Re: Justering i sidled med SNS/XA/NNN

SkridskoRagnar; sa:
Och när dessa kommer ut så går dom att justera i sidled.
Låter förträffligt. Och när inträffar detta? Vad jag förstår kanske du kan "gissa" ;-)

Jag åker med både SNS-bindning och med fast häl. På bra is åker jag gärna med SNS-bindning, med Mapleskridsko där jag har justerat bindingen i sidled fram och tillbaka. Jag vill absolut kunna justera i sidled, håller inte med Johannes som hävdar att detta bara är nödvändigt för en liten klick skrinnare.

Däremot tycker jag att det blir för instabilt med SNS på dålig is och skravelis, som man ofta måste passera på skärgårdsis. Där åker jag hellre med fast häl och Meindlskor.

Staffan
 
Re: Re: Sidjustering osv

f91jsw; sa:
En annan myt är att inställningen är avgörande på millimetern. Min erfarenhet är att de flesta kan tolerera en skillnad på 2-3 mm från den optimala utan att det blir signifikant jobbigare att åka. Det är återigen en liten klick åkare som ihärdigt framhåller att inställningen är helt avgörande för åkningen.
Jag kan hålla med om att vissa är känsliga andra inte, men att säga att det bara är en "liten klick" som är känslig för millimeterar är att sticka ut hakan för långt, tycker jag. Det skulle vara intressant att göra en mer vetenskaplig undersökning hur stor andelen är, och, lika intressant, vilka detta är.

För mig brukar det vara så att jag får till en hyfsat bra grovinställning snabbt, men efter 20-30 turer inser t.ex. att hälen skall flyttas två millimeter inåt. Om det då inte går att flytta bindningen skulle jag känna mig irriterad för varje skär därefter och snart därefter göra mig av med skridskorna. Kan det vara så att det är dom som åker mycket som är känsliga för millimeterinställningar? Eller dom som är långa?

En annan intressant aspekt är om en person skall börja med lös häl, hur kan hon eller han veta om man är känslig för millimeterinställning? Mitt resonemang är att det är dumt att chansa; köp justerbart från början!
 
Skyllermarks nya kommer innan jul

Jag var inne på Slipspecialisten igår. Enligt dem ska Skyllermarks nya justerbara skridsko för SNS/XA etc komma strax före jul. Hoppas att man kan köpa den utan bindning.

Jag vet vad tomten kommer att ha i säcken i år...

Mvh Raymond
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips