Göra kajak till segelbåt? - Forum


Paddling allmänt Kust och sjöpaddling

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2004-07-17, 21:42
Zindy Zindy är inte uppkopplad
 
Inlägg: 21
Jag är sedan några månader tillbaka ägare till en tysk tvåmans kajak av märket Bavaria. Med största sannolikhet tillverkad i början av åttiotalet.
Mycket stabil och trevlig kajak, men det som gör mig nyfiken är att det finns fäste för mast i skrovet. Är det någon som känner till hur det fungerar?
Vad för typ av segel har använts till Bavariorna och vad för typ av "ställning" bör man ha haft för att stabilisera kajaken?

Vore kul om någon vet. Har tid över att förvandla kajaken till segelbåt i sommar, behöver bara veta hur!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2004-07-17, 22:27
Brune Brune är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5 107
Bavaria Amazonas II

En arbetskamart till mig för så där 20 år, sedan köpte en Bavaria Amazonas II.

En jättesittbrunn (240*56 cm) för 2 personer. Seglas med ett ”försegel” och ett ”storsegel” med bom. Sedan behövs 2 sidobord (som centerbord) som sitter på en aluminiumstång tvärs kanoten ungefär vid knäna på den främre personen. Förmodligen används ytterändarna på denna aluminiumstång som skotpunkt för ”förseglet”. Bommen räcker ungefär till huvudet på den som sitter bak.

Per Brune
Svara med citat
  #3  
Gammal 2004-07-18, 08:25
JensLarsen JensLarsen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 35
Moderna grejer i nordvästpassagen

Jag tror du kommer att lyckas och i framtiden tror jag standardlösningen blir en kite. Sven Yrvind (tidigare Lundin, Bris-mannen) har goda ideer om segel med spristag för att hålla nere masthöjden och därmed det krängande momentet.

I vilket fall som helst läste jag en bok av Jonathan Waterman där han i en Klepper sätter segel. Boken är god läsning och finns på Göteborgs Stadsbibliotek. Det borde inte vara några problem att fjärrlåna den. Bokens framsida visar riggen uppifrån med fisheye. Tex: http://www.seakayakermag.com/m ... gory_Code=N1

Sök annars "Arctic Crossing by Jonathan Waterman".

Lycka till och håll oss informerade!
Svara med citat
  #4  
Gammal 2004-07-18, 09:56
Brune Brune är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5 107
”Med segelkajak i skärgården”

Hej igen
Det finns en bok om segling med en Klepper faltkajak som heter ”Med segelkajak i skärgården” av Stig Fredin, Raben& Sjögren fån 1979. ISBN 91 29 53977 3. I boken finns lite bilder och principen är nog lika för Bavaria och Klepper. Det är mycket möjligt att det finns beskrivande text om segelutrustningen, jag minns inte.

Annars kan du titta på Kleppers websida http://www.klepper.com och på http://www.faltboot.de/dt/forum.html där kanske det finns några tips.

Per Brune
Svara med citat
  #5  
Gammal 2004-07-20, 13:14
Sven S Sven S är inte uppkopplad
 
Inlägg: 100
cool Så här der det ut!Bavarias faltkajaker följer designen för Kleppers Aerius II, även segeluppsättningen är snarlik med storsegel och fock. Lite mindre yta dock, 4 m2 mot Kleppers ca 5 m2.

Stig Fredins bok är verkligen läsvärd om du ska segla din faltkajak (sist jag kollade hade Skärgårdsantikvariatet kvar ett ex), liksom Ralph Diaz' The Complete Folding Kayaker.

Är du intresserad av andra segelidéer kan du kolla sidan http://www2.utsidan.se/faltkajak/segla.htm där jag börjat sammanställa smått och gott.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2004-07-21, 11:11
Philipp Philipp är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18
Kayak under sails

Hei!

If you are good enough in German try this site:

http://www.derpoly.privat.t-on ... segeln.html.

The authors use a RZ-85 folding kayak made by Pouch, which is somewhat longer and sleeker than the Klepper Aerius 2. But the principles of putting a (folding) boat under sails should be rather the same.

Hälsningar

Philipp
Svara med citat
  #7  
Gammal 2004-07-21, 13:09
Vandrare Vandrare är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 050
Pappa har segel till sin Pouch (Östtysk kajak av Klepper-modell). Det funkar ganska bra att segla, men eftersom man inte har någon köl och möjligheten att luta sig ut är liten så får man vara beredd att släppa skoten snabbt om det skulle komma en kastvind.

Konstigt nog så går det ganska bra att kryssa med den. Konstruktionen är ganska enkel, så det borde inte vara så svårt att bygga en egen rigg.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2004-08-02, 18:16
PeMiKa PeMiKa är inte uppkopplad
 
Inlägg: 9
glad Segelutrustning till Klepper Aerius 2

Hej

Jag har en segel utrustning till en Klepper Aerius 2 som bara ligger på hyllan. Använde den en del under senare delen av 80-talet dels på en Klepper men också på en Grumman alu-canadensare. Sedan dess har jag inte använt den.
Du kan få köpa grejerna billigt om du är intresserad.

/Peter
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod ärAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:42.


 

Logga in

Tips!