Verkstad på turné lagade över 500 plagg

För första gången har Patagonias Worn Wear Tour rullat igenom Sverige. Under sju stopp hann teamet ombord reparera över 500 friluftsplagg – också från andra varumärken.

Av: Alicia Schumacher

Sedan 2017 har ett reparationsteam från Patagonia turnerat i Europa med en mobil verkstad och lagat friluftskläder. Verkstaden ser ut som ett minihus i trä. Längs den bakre väggen hänger olika material, knappar, dragkedjor och kardborreband och på arbetsbänkarna står symaskiner, maskiner för knappbyten och värmepressar. I ett hörn glöder elden i en liten braskamin. Projektet kallas Worn Wear Tour och tanken är att slå ett slag för hållbarhet – i dubbel bemärkelse.

I februari rullade verkstaden för första gången igenom Skandinavien. I Sverige stannade de i Tännäs, Åre, Östersund, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Lund. Reparationerna var helt gratis och de lagade kläder från alla varumärken.

– Det allra vanligaste var små hål i dunjackor och skaljackor. Sen var det framför allt dragkedjor, sömmar, knappar och kardborreband som behövde bytas, säger Martin Kallur, miljö- och marknadskoordinator för Sverige, Finland och Danmark på Patagonia. 

Han tycker att klädföretag generellt borde göra mer för att underlätta lagning och reparationer.  

– Det vore till exempel bra om tillverkare, inklusive oss själva, började skicka med lagningslappar och information om hur man kan reparera produkten själv. 

Under den skandinaviska turnén har sömmerskorna och sömmarna från Patagonia förlängt livslängden på fler än 500 plagg. Ett plagg som stack ut var ett par skidbyxor från tidigt 70-tal som behövde förstärkas i fotändan.

– Personen som lämnade in dem ville inte använda några andra skidbyxor och var så glad över att kunna förlänga livslängden på dem. Det är så kul att se plagg som varit med riktigt länge för de plaggen har otroliga minnen och historier, berättar Martin Kallur och fortsätter:

– Det var en fantastisk uppslutning och otroligt bra bemötande överallt. Även om folk inte visste i förväg att vi skulle vara där så rusade de hem och hämtade sina plagg när de såg oss. Det är så kul att kunna fylla en funktion och se till att folk kan använda sina favoritplagg längre, säger Martin Kallur. 

 

Mer information

Patagonias projekt Worn Wear syftar till att förlänga friluftskläders livslängd genom reparation och second hand. På deras hemsida säljer de begagnade produkter och Worn Wear anordnar även event runt om i världen. Ibland åker de också runt med sin mobila reparationsverkstad. Under den skandinaviska turnén i februari och mars besökte de Sverige, Norge och Danmark.  

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-04-10 14:16   larsdahlin
Jag besökte dem i Östersund. Sjukt nöjd när de fixade till ett hål på knät på ett par Kühl.
 
2023-05-17 08:50   Bokajsson
Jag lämnade in en jacka som behövde ny, vattentät, dragkedja. De kunde inte fixa det i vagnen, så de tog med jackan på turnén, skickade den sen till sitt reparationscenter i Nederländerna, lagade den och skickade tillbaks den till mig - HELT GRATIS! :D
 
2023-09-15 08:03   Kristoffer Öhrn
Grymt initiativ, framförallt med friluftskläder! Ska hålla utkik efter nästa besök :)
 

Läs mer

Sextonde och sista delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 2 kommentarer
Femtonde delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra" handlar om förpackning. 2 kommentarer
Fjortonde delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra".
Trettonde delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra".
Fotproblem vid vandring är inte roligt, här är några tips hur du kan få bukt med en del av problemen. 3 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.