[document-push]

Sömnlös i helgen

Sömnlös i Rudan24-timmarstävlingar har funnits länge. Inom MTB-sporten är det dock en relativt ny företeelse som växer i popularitet med en rasande fart. Den 27-28 september är det dags för Stockholms och Sveriges första 24-timmarslopp för motionärer.

Det första 24-timmars loppet för mountainbike kördes i USA 1994. År 2003, deltog fler än 30.000 personer i 24 timmarstävlingar i USA! För motionärer växer alltså tävlingsformen lavinartat utomlands, men i Sverige har inte mycket hänt inom MTB sedan Finnmarksturen startade.

Arrangörerna i Rudan har, precis som vid starten i USA för 10 år sedan, en förhoppning om att kunna starta en ny form av tävling där betoningen ligger på nöje och deltagande. En plats bland top-10 är inte målet för de flesta deltagarna. Att tävlingen innebär en möjlighet att träffa likasinnade och ha kul med dem är det viktigaste skälet att ställa upp. De flesta är nog också nyfikna på att testa sina egna gränser.

Ett 24 h lopp går ut på att man kör en rundslinga (ca 10 km) och att den som kört flest varv på 24 h vinner. Den allra "tuffaste" tävlingsformen i 24h lopp är solo, där en person kör hela loppet själv. Då gäller det att veta hur långt kroppen räcker, och att kunna dosera sitt energiuttag så att man under hela loppet tillför så mycket mat och dryck så att man orkar. Det är alltså inte högsta fart som räknas utan det gäller att minimera stoppen. Skynda långsamt under lång tid helt enkelt.

I 24 h lopp finns även lagtävling, och dessa genomförs mer på stafettsätt än på cykling/multisport sätt. Det är bara en deltagare från laget som får vara i banan per gång, och ofta har men en "token" (engelska) eller stafettpinne som skall följa med den lagmedlem som för tillfället tävlar.

Läs gärna vidare i artikeln som finns upplagd på Utsidan (här) om du vill ha mer information om tävlingen och banan som ligger i en förort söder om Stockholm!

Information om anmälning osv finnser du på tävlingens hemsida!

Sömnlös i Rudan

 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.