Nyhet > 2020-07-20

Många fjällbesökare underskattar fjällvädret

Fjällen lockar många förstabesökare i sommar. De ovana besökarna har också blivit allt fler de senaste fem åren. Med det kan riskerna för olyckor och tillbud i fjällen öka. Det vanligaste misstaget är att underskatta fjällvädrets snabba växlingar.

Av: ulindh

Fjällen lockar många förstabesökare i sommar. De ovana besökarna har också blivit allt fler de senaste fem åren. Med det kan riskerna för olyckor och tillbud i fjällen öka. Det vanligaste misstaget är att underskatta fjällvädrets snabba växlingar. Det framgår av en ny enkätundersökning som Fjällsäkerhetsrådet riktat till fjälldestinationer och fjällstationer.

– När svenskarna semestrar på hemmaplan i år är det många som gör sin första fjällvandring. De kommer till en fantastisk miljö men det är av stor betydelse att man kommer väl förberedd inför ett fjällbesök. Allt för många ovana besökare kommer med förväntningar om sol och allmänt vackert väder utifrån bilder de sett i sociala medier, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Mellan 17 juni och 2 juli 2020 genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkätundersökning riktad till fjällens destinationsbolag och fjällstationer. Enkäten besvarades av 27 vd:ar och motsvarande befattningshavare, verksamma i bland annat Sälen, Funäsfjällen, Åre, Hemavan/Tärnaby, Kirunafjällen samt STF:s största fjällstationer utmed den svenska fjällkedjan.

Nästan åtta av tio svarar att antalet ovana besökare har ökat senaste fem åren. Hälften instämmer helt eller delvis i påståendet att ”en ökande andel av våra förstagångsbesökare är alltför påverkade av vackert-väder-bilder i sociala medier och är inte tillräckligt förberedda på hård vind, kyla och regn”.

Åtta av tio underskattar fjällvädrets snabba växlingar

Att underskatta fjällvädrets snabba växlingar är också det vanligaste misstaget som fjällbesökarna gör när de förbereder och genomför en fjällvistelse. Åtta av tio av de tillfrågade pekar på detta. Det näst vanligaste misstaget är att lita för mycket på mobiltelefontäckningen som sex av tio pekar på.

För att öka förståelsen för fjällvädret har SMHI gjort en sammanställning av olika väderfaktorer under 16 år vid sex väderstationer i fjällen. Statistiken visar att det i genomsnitt faller nederbörd i någon utsträckning under 15 till 20 dagar varje månad mellan maj och september. Statistiken visar också att det förekommer frostnätter under samma period, framför allt i maj och september. Vindar upp till 15 meter per sekund inte är ovanliga på kalfjället under sommarmånaderna.

5 tips från Fjällsäkerhetsrådet för en säker fjällvistelse:

Fjällsäkerhetsrådet har ställt samman tips som särskilt riktar sig till förstagångsbesökare men som även kan hjälpa mer erfarna vandrare:

  1. Ta med kläder som klarar snabba väderomslag. Ta alltid med vind- och regntäta skalplagg liksom värmeplagg och ett torrt ombyte i ryggsäcken.
  2. Ta del av lokala väderprognoser. Vädret kan slå om snabbt. Beakta lokala vädervarningar.
  3. Lämna färdmeddelande. Meddela alltid en vän eller släkting din planerade färdväg.
  4. Följ markerade leder. Använd en fjällkarta tryckt på fukttåligt papper. Fjällkartor finns att köpa i välsorterade sport- och friluftsbutiker eller kan laddas ned digitalt från flera leverantörer.
  5. Använd karta och kompass. I fjällen saknas ofta mobiltäckning, lär er att använda karta och kompass innan ni ger er iväg.

Mer information:

Den rådande coronapandemin ställer också särskilda krav på fjällbesökaren.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2020-07-21 16:26   hansnydahl
Om man inte har möjlighet att fylla på matförrådet efter vägen bör man försäkra sig om att maten räcker för hela vandringen.

Räkna med ett större kaloriintag än normalt. I min ungdom var jag med om att inte ha någon mat kvar sista dagen. Vi fick gå 25 km på fastande mage och steniga stigar innan vi kunde handla mat i Kvikkjokk - inte kul.

Efter det äventyret portionspackar jag maten för varje måltid för vandringens alla dagar.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...