Kanonis på Ferlevfjorden

Stor glädje hos alla långfärdsskridskoåkare.
Havsisen i Gullmarsfjordens inre del ligger som ett salsgolv.

Av: Roland Moberg

När fjorden grenar sig innanför Stora Bornö börjar Ferlevfjorden. Isen är 7-10 cm tjock och på gårdagens tur syntes varken sprickor, råkar eller snö på den blanka isytan.

Undertecknad hade all riktig utrustning - men gjorde det stora felet att åka ensam. Dock väl förberedd med telefonkontakt med erfarna skridskoåkare, som åkt på isen tidigare under dagen.
Turen blev mycket lyckad i solsken och vindstilla på perfekt is med tillräcklig tjocklek. Efter fikapaus på Lingatans brygga blev det återfärd mot Holma brygga i svag motvind och då blev dubbelpiken till god hjälp i stakningen.

Hoppas att många passar på att njuta av de fina isarna –men tänk på att den är färskvara och med hårda västliga vindar och mildväder kan isläget snabbt förändras.
Ha alltid isdubbar med - högt placerade. Ispiken används att pröva isens tjocklek med.

Iskunskap ger nio liv.
Man kan åka på svaga isar om man undersöker istjockleken ofta och vänder i tid om isen blir för tunn och svag. Är det kärnis brukar det räcka med fyra centimeters istjocklek.
I slutet av januari hade Friluftsfrämjandet i Uddevalla en tur för skridskoåkare till Stora Holmevattnet på Kynnefjäll. Det ligger ca tre mil norr om Munkedal.
Nio deltagare slöt upp på den utannonserade chansturen. Chans för att man inte var helt säker på den nylagda isens tjocklek på sjön. Man vände sig till vana åkare.

Några kalla nätter hade gett ett isläge som var tveksamt tjockt för att klara långfärdsskridskoåkarna från plurrningar under turen. Nattens snötäcke på några centimeter hindrade inte, utan åkningen gick utan problem. Det behövdes flera pikningar för att kontrollera isens tjocklek. Slog man genom isen på ett slag med modern ispik och två med den gamla lite tyngre, så var det dags att vända. Isen var omkring fyra centimeter tjock för det mesta.
Så snart ledaren för dagen - Lena Wasshede märkte att det blev under fyra centimeter valde vi att undvika de partierna och gick över land till andra delar av Stora Holmevattnet.

Säkerhetsövning.
Efter fyra soliga timmar med många sköna skridskoskär på isen och två fikapauser avslutades dagen med en liten livlinekastövning ledd av en av främjandets ledare- Ingmar Nilsson.
Han fick oss att lägga oss ner på isen och sedan visade han användandet av isdubbar och livlina. Dubbarna sitter i sin hållare högt uppe under halsen och är första momentet att ta till efter att ha vänt sig åt det håll man ramlade genom isen.

Livlinan skall vara i ryggsäcken ena sidofack – lätt åtkomlig. Den skall kunna kastas både till och från en person som ligger i en vak. Deltagarna tog emot Ingemars livlina, som var fastsatt vid hans ryggsäck med en karbinhake i midjeremmen. Flera deltagare prövade att kasta sina egna linor av olika fabrikat - tom hemmagjorda med röd tamp i stor tejprulle och vanlig 6mm flytlina på ca 10 m. Den sistnämnda fungerade väl så bra som det ledande märket i iskretsar.

Alla långfärdsskridskoåkare har inte bara plats för kaffe och mackor i ryggsäcken, utan också ombyteskläder i vattentäta plastpåsar. Denna skall ha midjerem och grenrem, så den inte åker upp när man hamnar i vattnet. Ryggsäcken fungerar också som en flytväst med sina luftfyllda påsar med ombyteskläder i. Om olyckan skulle vara framme gäller det att alla deltagare hjälps åt så den våta isplurraren så fort som möjligt får på sig torra kläder.

Kanonis på Felevfjorden i början av februari.
Äntligen har vintern kommit till Västsverige och de senaste veckorna har Friluftsfrämjandet i Uddevalla haft flera turer på sjöarna på Herrstafjället.
Sista söndagen i januari var ett 60-tal skrinnare på fina isar runt Bornöarna och på Ferlevfjorden. Deltagarna delades in i tre olika grupper beroende på vana och åkskicklighet. Skridskoturer på isarna har blivit vår nya folksport.

Men kom ihåg: –Åk aldrig ensam –Var rätt utrustad
- Skaffa dig kunskap om isen för den är en färskvara.
Text och foto: Roland Moberg

tvamansisIngmar Josefsson till vänster och Ingmar Nilsson njuter av isskären.

gladatjejerRiitta Moberg till vänster och dagens huvudledare Lena Wasshede, som fick rycka in när maken och ledaren Lars blev förkyld efter lördagens testande av eventuella åkbara isar.

fikaisolIngmar och Ingmar flankerar Lena vid en av dagens fikapauser.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Nu när vinterkylan sprider sig i landet och ger frostiga fina dagar finns det några saker att tänka lite extra på för att hålla värmen. Turen blir så ... 1 kommentar
Friluftsfrämjandet genomförde realistiska plurrövningar i Arbrå. En lärorik träningsdag när man går igenom isen under en skridskotur. Känslan av att ...
Här är ett utdrag ur boken Skrinnarens guide till Mälaren skriven av Mårten Ajne. Nu går det också att köpa boken och skridskokartan till Mälaren för ...
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Dags att leta fram skridskoutrustningen, när isen lägger sig är det bäst att vara redo! 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.