Nyhet > 2019-05-14

Ingen nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags

Det blir ingen nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags. De organisationer som ingår i nationalparksprojektet är inte eniga om nationalparkens syfte och mål och det finns därmed inte förutsättningar för att fortsätta arbetet.

Av: ulindh

Det blir ingen nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags. De organisationer som ingår i nationalparksprojektet är inte eniga om nationalparkens syfte och mål och det finns därmed inte förutsättningar för att fortsätta arbetet. Naturvårdsverket har därför i dialog med Länsstyrelsen Jämtlands län, beslutat att projektet ska avslutas.

I nationalparksprojektets beredningsgrupp ingår representanter från organisationer i det aktuella området. Parterna har tillsammans försökt hitta lösningar för att bilda Sveriges största nationalpark i Jämtlandsfjällen, på ett sätt som bevarar natur- och kulturvärden, förutsättningarna för renskötseln och möjligheten att uppleva området. 

- Att uppnå enighet om nationalparkens utformning har sedan omstarten av projektet 2017 varit avgörande för att processen ska kunna fortsätta. Det visar sig nu att det förslag till överenskommelse som togs fram i projektet förra året inte stöds av alla organisationer. Vi går flera erfarenheter rikare ur arbetet, men måste nu konstatera att det inte längre finns förutsättningar för att fortsätta projektet, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Nationalparksprojektets beredningsgrupp har bestått av representanter från Handölsdalens, Tåssåsens och Mittådalens samebyar, Åre och Bergs kommuner, Sametinget, Jämtland Härjedalen Turism, Länsstyrelsen Jämtlands län och Naturvårdsverket.

- Vi vill tacka alla som varit med i projektet för ett gott samarbete och stort engagemang. Arbetet har varit konstruktivt och lett till flera förslag till nya lösningar för att bilda och förvalta nationalparker, säger Ola Larsson, projektledare på Naturvårdsverket.

Projektet har även mötts av ett stort engagemang från boende i närområdet och andra intressenter – bland annat skoterföreningar, byalag och turistentreprenörer. 

- Under 2015 - 2016 genomfördes även dialogmöten i byarna i anslutning till den tänkta nationalparken och från dessa kom många värdefulla synpunkter. Fler dialogmöten skulle ha genomförts i nästa steg, men tyvärr hann vi inte komma dit, konstaterar Annica Ideström, projektledare vid Länsstyrelsen Jämtlands län. 

Projektet kommer att avslutas den 30 juni.

- Det är naturligtvis tråkigt att det inte blir en nationalpark i området, men arbetet har inte varit förgäves. Dialogen med berörda aktörer för att lösa de utmaningar som finns i området behöver fortsätta, avslutar Jöran Hägglund, landshövding i Jämtlands län

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-05-16 11:43   SOTO
Inte förvånande. I Sverige är det tradition att samtliga parter måste vara eniga innan beslut tas. Saknar även närmare information om problemområden som orsakat projektets haveri (renskötsel - fiske - skoterturism???)
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.