Nyheter > 863 mil stigar och leder i naturområden har ...

863 mil stigar och leder i naturområden har åtgärdats

Att vi kan uppleva naturen beror mycket på länsstyrelsernas och andra förvaltares arbete med allt från leder och rastplatser till toaletter och eldstäder. Under 2020 gjordes många insatser för att underlätta friluftslivet runt om i hela Sverige.

En stor del av åtgärderna var insatser på och runt 863 mil stigar och leder, både statliga leder i fjällen och i skyddade områden. I arbetet ingår att kontrollera, underhålla och röja lederna så att de är ”vandringsbara” och säkra, laga eller lägga nya spänger, renovera eller bygga nya eldstäder, vindskydd, bord och utedass med mera.

– Arbetet med friluftslivsanordningar pågår hela tiden i naturreservat, nationalparker och längs statliga leder i fjällen. Under 2020 satsades extra mycket på detta, dels på grund av den stora ökningen av besök i naturen, dels för att kunna ta emot besökare på ett smittsäkert sätt genom exempelvis fler bänkbord, fler eldplatser och skyltning om att hålla avstånd, säger Stella Malmgren, handläggare på Naturvårdsverket.

Exempel på åtgärder som genomfördes 2020:

  • I Dalarnas län fortsatte samarbetsprojektet med Håll Sverige rent ”på fjället” med uppsättning av påsholkar och uppmaning till besökarna att plocka skräp på fjället.
  • I Västra Götalands län färdigställdes ett nytt fågeltorn vid Hornborgasjön. Den nedre plattformen kan nås med rullstol och på den övre finns låga öppningar så att barn enkelt ska kunna titta på fåglarna.
  • Länsstyrelsen i Stockholm hade en sommarkampanj på Facebooksidan Naturreservat i Stockholms län med dagliga tips om utflyktsmål eller aktiviteter.

Viktigt med kunskap när fler besöker naturen

Att besöken ökat i naturreservaten märks på större åtgång av ved, fler bilar på parkeringsplatserna och fler frågor från allmänheten. Att sprida kunskap och information är extra viktigt när fler besöker naturen.

– Nu är det ett bra tillfälle att nå de som kanske inte är så vana naturbesökare med information om allemansrätten och vad som gäller i skyddade områden. I år ser vi att det är extra viktigt att sprida budskap om att parkera rätt, att ta hand om sitt skräp, att vi kan sprida ut oss och upptäcka områden med lägre besökstryck samt att hålla avstånd även ute, avslutar Stella Malmgren.

Tips inför ett besök i ett skyddat område

  • Kolla upp området innan ditt besök. Då kan du få information om besökstrycket och kanske välja en annan tid eller dag för ditt besök för att undvika trängsel.  
  • Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – ett bra tillfälle att upptäcka nya platser?  
  • Olika regler i olika områden. Kolla innan besöket upp vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.  
  • Undvik en full parkering. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation. 
  • Förbered dig på att kunna sitta utomhus. Det kan vara fullt i raststugan. 
  • Planera för hur du ska ta hand om ditt skräp. Ta med en påse för skräpet och ta med den hem.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!