Bloggar > Mina Jörnisar och jag - det kunde ha varit ...

Mina Jörnisar och jag - det kunde ha varit ett liv på vägarna...

En friluftsblogg. Friluft såsomi kängor, ryggsäckar och tält. Och lite annat också kanske.

Ryggsäcksrenovering

Det här inlägget kommer handla om ryggsäcksrenovering. Igen. Jag har ju skrivit om det förut. Den här gången måste jag ändå säga att jag tagit det hela till en ny nivå.  Men vi börjar från början. Närmare bestämt 1996. 

Jag och min frilufsvän köpte då varsin Fjällräven Trapper 65. Denna ryggsäck skulle jag vilja påstå är en föregångare till Kajkan. Och samtidigt i sin tur en kopia av och vidareutveckling av en Berghaus Vulcan. 

Bärsystemet är justerbart avseende rygglängd. Remmar och detaljer är lite mer utvecklade jämfört med Berghaussäcken. Nackdelen är att den är lite tung och är lite svårpackad. Den får lätt "midja" och vips ser man ut som en pelikan. Och det vill man ju inte. Intrycket förstärks dessutom lite av den uppsjö av remmar för alla finurliga justeringsmöjligheter. 

Min rygga har väl använts men inte jätteflitigt genom åren och på senare tid har jag skaffat andra säckar (bl a just en Berghaus Vulcan som jag oftast använder). Vännen däremot har slitit på sin i över 20 år nu och hon är en av de mesta och proffsigaste frilufsarna jag känner. Så den var i rätt ledsamt skick. Och inte kan hon bestämma sig för nån ny heller så jag erbjöd mig att renovera den.

När jag kikade närmare på ryggan med lite andra ögon så förstod jag varför midjan alltid uppstår när man packar. Säcken har sin minsta diameter vid sömmen mellan neder- och överfacket. Så det är ju ofrånkommligt. Och midjan var en av sakerna som skulle åtgärdas. 

Så först ur med aluminiumskenorna i bärsystemet och vände ut och in på hela säcken. Sprättade bort mellanbotten som satt mellan över och undersäcken direkt och klurade sen endel hur jag skulle gå vidare.

Så vitt jag kunde förstå så skulle det lättaste vara att byta ut hela sid- och frampartiet på ryggan. På så vis kunde jag ju bestämma formen på säcken. Sagt och gjort... Sprättade bort halva säcken och gick och rotade fram lämpligt ersättningstyg. 

När ryggsäcken väl är delad så här är det rätt lätt att arbeta med den. Man behöver bara tänka till lite så man gör saker i rätt ordning och på rätt plats.

Först fick ryggstycket en påse och upphängning för vätskeblåsa. Påsen är på intet sätt vattentät, men jag tänker att den ger ett visst skydd mot mekanisk åverkan på vattenbehållaren i alla fall. Utgång för slangen syddes också.

Sedan skulle nya sido- och framstycken till. Det fick bli ett enda tygstycke. Efter lite måttande och tillklippning hade jag en bit jag trodde på med centrumlinjen utritad. Därefter var det bara att börja sy fast detaljerna som skulle dit.

Dragkedjor för sidofickorna (från en annan BH Vulcan jag hade över), en nät- och en elastisk tygficka nertill på sidorna och remhållare. Små ögglor för elastisk lina åkte dit också. Lika så kompressionsremmar på sidorna.

Den elastiska tygfickan har sin förebild sittandes på en Osprey-säck och nät fickan är som synes inspirerad av Fjällrävens Kajka. 

Senare insåg jag att det gamla fästet för kompressionsremmarna satt på fel sida ena dragkedjan. Så det fick åtgärdas i efterhand. Blev inte så snyggt men det funkade.

Säckens överkant fick öljetter och snölås. Öljettverktyget hittade jag inte så jag fick improvisera. Blev inte heller så snyggt, men de sitter där i alla fall.

En dekal med mitt signaturmärke var givetvis tvunget att fästas på bakstycket. Det "hundliknande djuret med två eller fler ben" sätter jag på det mesta jag skapar. Det är främst anpassat för att var lätt att skära ut i trä och har följt mig i sådär 25 år nu.

De löstagbara sidfickorna hamnade lite för högt upp. En decimeter lägre hade varit bättre. Jag hade väl hjärnsläpp när jag mätte antar jag. Rent bärmässigt tror jag inte det gör så mycket, men testturen får väl svara på om tyngdpunkten blir för hög.

Så blev den när den blev klar. Rätt snygg på lite håll om jag får säga det själv.

Jag slits hela tiden mellan längtan efter nya bra saker och oviljan att köpa nytt när man har gammalt fungerande eller som kan lagas. Båda alternativen tilltalar mig. Älskar att köpa ny utrustning men har samtidigt dåligt samvete när jag gör det. Klurigt det där. Tur att man har vänner som man kan laga grejer åt också...

God tur!

Postat 2017-05-08 22:27 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!