Bloggar > Henrik Bergs frilufts blogg

Henrik Bergs frilufts blogg

Tankar kring mina olika äventyr.

Test av Tentsile Flite

Då har jag testflugit min Flite. Den kom igår strax innan lunch. Barnen och jag gick ut efter lunch och testade att hänga upp den. Jag hade tittat ganska många gånger på instruktionsvideon från hemsidan. Det var ganska lätt att få upp den så att den kom i luften. Det gick bra att spänna upp den hårt, som man skall. Den skall inte hänga som en hängmatta, utan vara hårt spänd.

Däremot fick jag inte samma spänning på sidorna. Det var tvunget för att annars hängde en sida ner och när man klättrade in i tältet, gled man mot den slappa sidan. Ni ser att Maija i grön fleece är lägre än Tova. Jag försökte flera gånger att justera, men barnens tålamod tröt, och jag fick vänta på att tjejerna somnat för kvällen. Innan vi gick in var det full rulle i tältet och det blev en studsmatta och koja som tjejerna tyckte var kul att leka i.  

Nu när det var lugn och ro kunde jag analysera vad som var fel och kunde få till det så att spänningen var lika på alla sidor. Jag spände hårt för att få ett så plant golv som möjligt. Att knyta Cows hitch som han gör på videon var inte så svårt. Knepet var att lära sig att bandet skulle ovanifrån och ner. Sen var det lätt. Se videon. Trots att spänningen varit väldigt hög på banden kunde man enkelt lossa knopen genom att trycka banden mot fästet och knopen gled upp.

Något jag bekymrade mig för var den söm som gick i mitten, se bilden. Mellan tjejerna är ett band spänt under botten för att skapa en separation. Jag ville inte ha den spänd då jag skulle använda tältet själv. Det fanns ett spänne undertill och jag kunde släcka bandet och spänningen i bandet försvann. Sömmen som höll bandet finns ju kvar och gör en liten delning av ytan, men inte lika markant. 

Jag var också fundersam till om jag skulle kunna få in ett liggunderlag. Jag har av erfarenhet lärt mig att ligga direkt utan underlag kyler för mycket. Speciellt som att det skulle bli många minusgrader på natten. Jag blåste upp mitt Exped Downmat och den fick plats bra. In med en -9C sovsäck och en kudde (lite lyx kan man kosta på sig när man sover 3 meter från huset.)

Jag ville också testa att sova med skyddsduken på, den gröna, för att se om hur kondens och frost blev ett problem. Det finns en tältbåde som skapar ryggen. Funkar bra. Det var inte dyraste sorten, men den gjorde jobbet. Att få fast tarpen över tältet var enkelt om man följde videon. Det gick att efterspänna genom att glid-dra gummibanden längs det oranga spännbanden.

Det som skapar den största spänningen är ett vanligt spännband, som man har för att surra last på släpvagnar osv. Det finns bara ett för att få ner vikten.

Summering: jag är nöjd med mitt nya udda tält. Kommer säkert göra succé när jag tar grupper ut i sommar och slänger upp detta istället för ett vanligt tält. jag sov gott. Det hade varit -7C på natten och det enda jag frös om var ansiktet, men då kröp jag ner lite till i säcken och kunde somna om. jag kunde vända mig utan problem och ligga på rygg eller på sida. När jag vände mig gungade det som om jag låg på en stor vattensäng, behagligt.

Jag får se om jag törs ta det till fjällen redan nu. Skulle vilja komma på lite fler knep och trix innan man hänger upp det i björkskogen på fjället när livet står på spel. 

Postat 2016-03-01 09:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Logga in