• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Varför/varför inte Prijon?

Jag har lite besluts ångest vad det gäller mitt inhandlande av kajak. Jag lutar åt en prijon seayak för tillfället. Vad anser ni om denna vilka för och nackdelar har den. Tacksam för lite KONSTRUKTIVA och utvecklade inlägg. Jag har även funderat på en Tahe wind 505.
Jag har tänkt mig använda kajaken i sjön vid min stuga men även i lika stor, eller större, utsträckning i havet för dags och helgtureroch vid enstaka tillfällen lite längre turer. Jag vill i sjön använda den för motions paddling. Jag är 180cm och väger 85-90 kg.
Vad tror ni?
Alla tankar mottages tacksamt! :)

//Peter
 
Hej!

Jag har hyrt Prijon kajaker vid ett par tillfällen i samband med veckolånga turer. För mig är det fantastiska kajaker med fin sittkomfort, genomtänkta lösningar och bra kvalitet. Att de är mer eller mindre oförstörbara gör att hanteringen i samband med i- och urstigning blir lättsam - du behöver inte vara rädd att repa kajaken.

Seayak och Kodiak som jag paddlat kan kännas lite "baljiga" ibland. Och personligen får jag inte riktigt samma känska av den feta plasten i prijon jämfört med en glasfiberkajak, men det är ju upp till var och en att bedömma.

Som långfärdskajaker får de högt betyg från mig.

mvh

//A
 
Det var ett snabbt svar, tack! Jag har fått precis den uppfattnigen som du breskriver. Vad jag oroar mig för är just "baljigheten" och om det kanske blir ngt som man stör sig på i längden?
 
Det var ett snabbt svar, tack! Jag har fått precis den uppfattnigen som du breskriver. Vad jag oroar mig för är just "baljigheten" och om det kanske blir ngt som man stör sig på i längden?
Fundera igenom hur mycket du kommer att använda de till "packade turer" respektive enklare kvällsturer. Kanske baljigheten stör mer när man finpaddlar om kvällningen?

Sen beror det väl på hur man är som person och vilket intresse man har. jag gillar att fisa runt längs strandkanten och titta på vackra stenar. Eller för den delen caming i ytterskärgården eller andra avlägsna kuststräckor där man får naturen för sig själv. Paddla snabbt ligger långt ner på min lista.

Det finns väl nån Prijon som är lite vassare och byggd i Prelite? Heter den inte T 505 eller nåt, men det kanske är den du menar

Hoppas du blir nöjd! Jag skulle gärna paddla Prijon.

//A
 
Min första kajak var en Seayak. Som förstakajak var den väl helt ok. Man sitter gudomligt och har bra stöd för fötterna= bra roderlösning. Det är dock inte den snabbaste kajaken i skärgården och vid roderhaveri och stark vind är den rätt svår att hålla på rätt kurs... Sedan tycker väl jag att glasfiber är ett schysstare material än tupperware. Men visst är det hållbart.
 
Allt och inget. Jag är med i en kanotklubb där det finns 15-20 olika kajaker att välja mellan. Både motionskajaker och havskajaker. Favoriten där är en Flash som är en lättpaddlad motionskajak som ändå har skott och packlucka för fikat. Annars är jag nog mer åt havskajakhållet. Problemet är bara att sambon paddlar motionskajak och man vill ju inte hamna alltför långt efter :)

Äger dock ingen egen, men har som sagt hyrt Prijon vid två veckopaddlingar. Köper jag egen kajak någon gång ligger Seayak bra till.

/A
 
Jag har lite besluts ångest vad det gäller mitt inhandlande av kajak. Jag lutar åt en prijon seayak för tillfället. Vad anser ni om denna vilka för och nackdelar har den. Tacksam för lite KONSTRUKTIVA och utvecklade inlägg. Jag har även funderat på en Tahe wind 505.
Jag har tänkt mig använda kajaken i sjön vid min stuga men även i lika stor, eller större, utsträckning i havet för dags och helgtureroch vid enstaka tillfällen lite längre turer. Jag vill i sjön använda den för motions paddling. Jag är 180cm och väger 85-90 kg.
Vad tror ni?
Alla tankar mottages tacksamt! :)

//Peter
Båda kajakerna funkar väl bra för turpaddling på havet däremot är väl ingen av lådorna att betrakta som några roligare kajaker att motionspaddla i... Personligen gillar jag "känslan" i en glas/kol/kevlarkajak bättre men det är just en känsla... När man ska hantera kajaken, lyft etc. så betyder också några kilo mindre i en glasfiberkajak en hel del.

Slutligen, vill du ha en kajak som "optimerar" kompromissen motion/turkajak är ingen av dessa någon hit. Då handlar det väl snarare om kajaker som t.ex. Revals Commanderserie, Epic 18, Lettman Speedliner, QCC 700.

Lycka till med ditt kajakval!

/Rickard
 
Köpte min första kajak i våras efter att ha hyrt i alla år, mest glasfiberbåtar men en och en annan rotationsgjuten i plast oxå. Hade först väldiga fördomar mot plastkajak men tänkte att jag kan ju åtminståne provpaddla en innan jag avfärdar dom. Nu ligger således en Seayak på min brygga och jag är hur nöjd som helst, det är helt klart skillnad på plast och plast. Att den inte har lika fin finnish som en glasfiber tycker jag inte stör, inte heller att den väger att par kilo mer. Det vägs upp av att den är så robust och stryktålig; jag paddlar nästan alltid ensam och måste då dra upp kajaken på land utan hjälp och det hade blivit många repor på en glasfiberkajak. Nu syns knappt nåt. Dessutom upplever jag den som av väldigt hög kvalité, vilket förmodligen inte kan sägas om alla kajaker i 15' kronorsklassen.
Håller med den som skrev att om den känns "baljig" så är den känslan nog mer tydlig vid en stilla kvällstur på sjön än en lastad långtur på öppnare vatten.

/Måns
 
Seayak

Jag köpte en Seayak i början av sommaren och jag har verkligen uppskattad dess design och bekvämlighet. Visst, det finns snabbare kajaker men det märks bara när du paddlar i sällskap med andra. Seayaken har 100% vattentäta skott till skillnad mot många andra, dagluckan är mycket användbar till t.ex. glasögon, fika eller kameran. Remmarna bakom sittbrunnen är mycket bra att ha vid självräddning. Jag har WildWasser roder på min och det är verkligen värt de extra hundralapparna! Enklare roder sitter inte som de ska och tål inte yttre påfrestningar lika bra.
 
En fördel med Seayak är att den har högt andrahandssvärde och är lätt att sälja när du tröttnar. Så det är en bra nybörjarkajak.

Min erfarenhet av plastkajaker är Prijon Seayak och kortare turer med Nordkapp och Capella. Det är en stor skillnad i paddlingsegenskaper. I hög medsjö är Seayaken rentav jobbig eftersom den inte håller kursen utan tenderar att skära.

Seayakens form är inte optimal utan verkar vara en kompromiss med produktionstekniken. Den är helt platt i botten vilket gör den känns trög med dåligt vattensläpp. Den är inte speciellt kursstabil utan måste kurskorrigeras med rodret hela tiden vilket medför en slingrig gång i sjön.

Om du senare funderar på mer avancerade kajakövningar, tro mig, de flesta som gillar att paddla hamnar där, så är det dags att byta.
 
Skulle jag köpa plastkajak igen skulle jag titta närmar på Tempest från Wilderness systems. Verkar vara en schysst kajak! Har dock inte provpaddlat eller sett någon på riktigt.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Pirnilla Fråga Prijon Paddling allmänt 3
Ratatoskr Prijon Prilite SkegYak Tour LV vs P&H Scorpio MKII MV CoreLite X Paddling allmänt 0
elevkale Ang prijon Marlin prilite Paddling allmänt 2
Olof G Prijon Prilite Marlin lr Kajman Seeker lr..... Paddling allmänt 1
puckelsnook Tjockis-kajak - Prijon Kodiak eller Yukon Expedition Paddling allmänt 13
Utvandraren Prijon Kodiak eller Marlin. HTP eller PriLite Paddling allmänt 12
Tsunami Prijon Yukon med pisslukt Paddling allmänt 11
aizing Finish på Prijon Kodiak Paddling allmänt 10
manlan Prijons fikaluckor Paddling allmänt 14
Spinspider Kapell för Prijon Paddling allmänt 2
Tommy W Alternativ till Prijon Yukon? Paddling allmänt 13
Freija Prijon Motion - jämförbara kajaker? Paddling allmänt 12
Putte74 Prijons Touryak Paddling allmänt 11
Henke_P Prijon 505 el Seayak? Paddling allmänt 2
frostic Hur "rolig" är Prijon Kodiak? Paddling allmänt 6
Alexander85 Laga Prijon-kajak? Paddling allmänt 8
malin1 Är Prijon Seayak bra? Paddling allmänt 1
kobben_se Sealion vs Prijon Seayak Paddling allmänt 3
johan5588 Köp av Havskajak....VKV vs. Prijon, tips !? Paddling allmänt 28
Eva_Lundgren Kajak Hjälp Prijon o Point Paddling allmänt 13
perdans Prijon 359 Combi ? Paddling allmänt 0
balogh Prijon Kodiak? Paddling allmänt 1
surfban Prijon paddlar Paddling allmänt 1
KillerKaninen önskar åsikt om Point65 crunch vs Prijon Paddling allmänt 1
minilove Prijon Seayak och kroppslängd/vikt? Paddling allmänt 1
P-A.M. Prijon Prelite Paddling allmänt 2
Macke27 Tips på "last" till Kajak Prijon Seayak.. Paddling allmänt 2
MikeMike Prijon Yukon Expedition Paddling allmänt 2
börje2 Prijon Millenium Paddling allmänt 1
ejø Prijon klær.. Paddling allmänt 3
niklasno Prijon Yukon Expedition??? Paddling allmänt 8
9174 Prijon Paddling allmänt 5
Björnb Hur stora fötter i Prijon Seayak ? Paddling allmänt 2
Michael Kajak-Prijon Millenium? Paddling allmänt 1
hdn Är Prijon bra? Paddling allmänt 3
henmajvik Vem vet vad om Prijon Kodiak? Paddling allmänt 5
Beslutsångest: Point65 eller Prijon seayak Paddling allmänt 6
Hudson Haak Prijon Paddling allmänt 3
Prijon Yukon Expedition Paddling allmänt 0
kindla Omdömen om Prijon seayak Paddling allmänt 1
Prijon Seayak,eller.. Paddling allmänt 1

Liknande trådar

Logga in