Val av löshälsskridsko?

Förra säsongen hade jag tänkt köpa ett par löshälsskridskor mer för tränings skull. Jag har annars ett par vanliga fasta mer för turåkning. Jag hade siktat in mig på ett par ”Zandstra Skater”, men p.g.a. bra skidsäsong blev skridskoträning överflödig för min del. Jag råkade istället för några veckor sedan köpa ett par ”Lundhags Speed” på rea. Kompisen köpte istället ”Lundhags Comp”. Jag har försökt söka på Utsidan för att se om det fanns lite uppgifter främst om compositskridskor, men inte funnit något. Är det någon som har erfarenhet mellan Zandstra Skater och Lundhags Speed?

Sällar mig därför till Krister Valtonen som på annan tråd skriver ”Vore kul om någon kunde sammanfatta läget av alla de varianter som finns av glappisar”.
 
Skyllermarks blåa

skridsko var förra säsongens mest beprövade löshälsskridsko med sidojustering av skenan i förhållande till foten. Den funktionen finns även hos en av pikmakarns modeller. Jag tycker inte man kan rekommendera löshälsskridskor som inte kan justeras i sidled.

Lundhags kom med en ny modell Terminator http://shop.lundhags.se/1089-17-64.html förra säsongen med sidojusteringsmöjlighet, men den var rätt tung. Jag har inte åkt på den och avböjer därför ytterligare kommentar. Enligt länken ovan är modellen tillfälligt slutsåld.

Vad som kommer att finnas på marknaden i år vet jag inte i detalj men det ryktas om en ny modell från Skyllermarks.

Sedan har vi one off och små serier från Bosse Gustavsson och alla olika hembyggen ibland bara med några nya hål för att sidoförskjuta bindningen. http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=29660

http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=17406

http://www.utsidan.se/vb_forum/printthread.php?threadid=35731

http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=36377
m fl trådar.

Thure
 
Som skidåkare brydde jag mig aldrig om sidjusteringsvarianterna utan ville hellre satsa på något som passar bra till Salomons carbonskatesko med pilotbindning till. Och eftersom jag redan har några andra skridskor ville jag alltså ha en skena på bara 1 mm. Så de modeller du tog upp Thure var aldrig riktigt aktuella för mig. Ville hellre ha nå´t lätt denna gång. Jag får väl invänta bra isar och sticka ut och testa själv???
 
1 mm skena

har t ex Maple. Se Skridskospecialistens hemsida. http://www.skridskospecialisten.se/ Klicka på långfärd. Det finns också en tillverkare i närheten av Mora som gör en liknande skridsko. Mogema har också några modeller se länken ovan.

Men det är rätt ointressant med 1 mm skena IMHO om man inte bara åker på konstfruset. Biter riktigt bra på hård is men skär ned lite onödigt mcycket i många naturiskvaliteter. Jag har haft ett par 1mm skridskor under åren men föredrar numera 1,3 mm.

Förstår inte alls varför du som skidåkare inte skulle förskjuta skenan mot insidan ov foten. När man skatar på längdskidor så åker man i själva verket på inre kanten som är förskjuten ca 22 mm mot insidan av foten jämfört med mitten av skidan/bindningen. Tror man att man snarare åker på inre hälften av skidan innebär det ett mått om ca 1 cm.

Du tappar mycket kraft om du envisas med att ha skenan mitt under bindningen.

Thure
[Ändrat av thureb 2006-09-18 kl 16:49]
 
Skon är förskjuten i förhållande till bindningen, normalt behöver inte bindningen förskjutas ytterligare i förhållande till skenan.
För övrigt är DEN BLÅ inte tillräckligt vridstyv för att vara en optimal konstruktion.
Allt enligt egna erfarenhter.
Zandstra och Mogema med 1,25mm skena håller jag för de bästa.
 
alg; sa:
Skon är förskjuten i förhållande till bindningen, normalt behöver inte bindningen förskjutas ytterligare i förhållande till skenan.
Det var väl ungefär detta jag menade.

Dessutom är det ett nybörjarfel att ligga för mycket på kanten vid skateskidåkning, då utnyttjar man inte skidans glidegenskaper optimalt.(Även om frånskjut självklart är till viss del vinklat.)

Det är inte så att jag borde veta vem du är från Ume´-tiden? I och för sig borde jag väl kunna kolla upp det med Ylva om du i så fall hamnat i Uppsala, eller om du är en namne...
 
Vridstyvhet?

alg; sa:
.......
För övrigt är DEN BLÅ inte tillräckligt vridstyv för att vara en optimal konstruktion.
Allt enligt egna erfarenhter.
.....

Uräkta att jag kapar tråden för ett sidospår.

Men varför ska skridskon vara särskilt vridstyv?
I mina enkla tankar behövs inte mycket styvhet. Skridskon ska ju iofs tåla ganska stumma gupp etc. Men i vanliga åkningen? Man står ju där trycket mot isen är, inga vridningar eller andra vridmoment vad jag förstår. Eller?
 
Balans

är mycket viktig i skridskoåkning. Står man fel så behövs vridstyvhet extra mycket. Ju mindre felställning ju mindre moment. Vridstyvhet behövs i hela kedjan fot strumpa sko bindning skridsko. Glappbegränsare gör stor skillnad för upplevelsen. Skridskon är knappast en större del av problemet.

Var optimal balans finns är individuellt men med skenan förskjuten inåt så kan man avveckla skäret med mer lutning och får då en längre impulsfas och större kraft per skär.

Vad beträffar analogin skidskating och skridskor så finns det en hel del paralleller. Bra att inleda skäret med ytterskär men i skidfallet står man en stor del av glidfasen i neutralläge medan skridskoåkaren står länge på ytterskär och växlar snabbt till innerskär. I bägge fallen så lutar man foten en hel del i slutet av innerskäret men mera på skridsko.

Thure
 
Re: Balans

thureb; sa:
Var optimal balans finns är individuellt men med skenan förskjuten inåt så kan man avveckla skäret med mer lutning och får då en längre impulsfas och större kraft per skär.
Jag vill inte ha en skridsko utan sidojusteringsmöjligheter, oavsett lös häl eller fast. Jämför man med skidåkning så är det viktigt att komma ihåg att det spelar mycket mindre roll exakt var man står på en skida än på en skridskoskena.

Personligen tycker jag inte den blå har vridstyvhetsproblem.
[Ändrat av Stadan 2006-09-19 kl 11:54]
 
Åker med en låg formgjuten kolfibersko från mogema.
Paraleller till tävlingsskridskor med mycket små eller inga justeringar i sida.
Vore roligt om Tomas Gustavsson eller ngn annan elitåkare gav sig in i tråden.
 
Är den inte tillräckligt vridstyv för banåkning eller för långfärdsåkning på naturis? Du jämför med hastighetsskridskor som är tillverkade för ett helt annant ändamål än att göra långturer på naturis.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.