Val av bryne

Traditionellt

CL-brynet är 20 cm långt. Det tycker jag är för lite.

Tvärt emot Per B så föredrar jag ett traditionellt bryne. Trots att det blir smutsigt. Jag kom aldrig överens med mitt diamantbryne för det satte igen sig med sliprester och tar inget bra längre. Finsidan ger dock utmärkt finputs.

Jag lägger min röst på Lundhags eller så kan du hitta något billigare på Stadium.
 
Mer om brynen

Jag lärde mig i min ungdom att brynen skulle vara gjorda av karborundum, som är ett fint ord för kiselkarbid. Om aluminiumoxid är bättre eller sämre än karborundum vet jag inte, så jag Googlade lite


http://www.smt.sandvik.com/sandvik/...InternetWeb)/CD5F582CE83311D0C1256B96002A0F51

Hittade jag under rubriken Slipning av skridskoskenor
För bryning rekommenderas ett diamantbryne med kornstorlek 600 (ASTME-11). Dessa brynen ger alltid en plan yta och har mycket lång livslängd. Alternativet är ett finkornigt bryne av kiselkarbid eller aluminiumoxid, kornstorlek 240–400 (ASTME-11).

Per Brune
 
Re: Traditionellt

Mats R; sa:
Jag kom aldrig överens med mitt diamantbryne för det satte igen sig med sliprester och tar inget bra längre.
Av en holländare fick jag en gång två skumma burkar. "Slijpemulsie", blandas ut med vatten och sedan lägger man stenen i detta. Det tvättar ur slipresterna ur stenen. Den andra burken "Slijpkorrelse" innehåller metallspån som man skall lägga på en glasskiva. Sedan kan man cirkla runt sin slipsten på detta (hörskydd krävs). Har aldrig vågat mig på varken det ena eller det andra.
 
Skaffa ett rejält STORT skridskobryne. Storlek gör det mycket mer lättjobbat.

Jag använder "Foss slipbryne, grov/fin, 25x75x250 mm"
Kostar 350 kr på skridskospecialisten i Uppsala.

Sköter du ditt bryne så räcker det väldigt många år.
 
Brynstället

är viktigast och tekniken när man brynar. Dvs arbeta 8 gånger framtill 8 gånger baktill och bara ett par gånger mitt på för att undvika att kurvan blir för plan. Har man fått grader eller om skridskorna blivit rejält slöa av t ex sand på isen är det bra att ha ett rejält stort bryne som t ex Foss.

Börja med den grova sidan på brynet och avsluta med att ta bort råegg från sidan innan du polerar med fina sidan alternativt med ett ännu finare bryne.

Ett Fossbryne eller motsvarande och ett bra brynställ samt hörselskydd gör arbetet till ett nöje.

Thure
[Ändrat av thureb 2006-12-28 kl 14:05]
 
Re: Mer om brynen

Brune; sa:
http://www.smt.sandvik.com/sandvik/...InternetWeb)/CD5F582CE83311D0C1256B96002A0F51

Hittade jag under rubriken Slipning av skridskoskenor
För bryning rekommenderas ett diamantbryne med kornstorlek 600 (ASTME-11). Dessa brynen ger alltid en plan yta och har mycket lång livslängd. Alternativet är ett finkornigt bryne av kiselkarbid eller aluminiumoxid, kornstorlek 240–400 (ASTME-11).

Per Brune

Om man tittar på bilderna som finns länkade framgår att vad man i det här sammanhanget från Sandvik menar med bryning är en komplettering av skålslipning med slipskiva. Bilden visar att brynet läggs på sidan av skenan som man gör när man tar bort råegg.

Thure
 
Re: Re: Mer om brynen

thureb; sa:
Brune; sa:
http://www.smt.sandvik.com/sandvik/...InternetWeb)/CD5F582CE83311D0C1256B96002A0F51

Hittade jag under rubriken Slipning av skridskoskenor
För bryning rekommenderas ett diamantbryne med kornstorlek 600 (ASTME-11). Dessa brynen ger alltid en plan yta och har mycket lång livslängd. Alternativet är ett finkornigt bryne av kiselkarbid eller aluminiumoxid, kornstorlek 240–400 (ASTME-11).

Per Brune

Om man tittar på bilderna som finns länkade framgår att vad man i det här sammanhanget från Sandvik menar med bryning är en komplettering av skålslipning med slipskiva. Bilden visar att brynet läggs på sidan av skenan som man gör när man tar bort råegg.

Thure

Så noga läste inte jag. Det som jag tyckte var intressant var att man från Sandvik nämnde aluminiumoxid (som i brynet från Clas O). Jag har mitt trots mitt yrke, bara känt till kiselkarbid och diamant som slipmedel. Det var först igår som jag lärde mig att det finns brynen med aluminiumoxid. Man blir aldrig fullärd.

Per Brune
 
Re: Re: Mer om brynen

thureb; sa:
Om man tittar på bilderna som finns länkade framgår att vad man i det här sammanhanget från Sandvik menar med bryning är en komplettering av skålslipning med slipskiva. Bilden visar att brynet läggs på sidan av skenan som man gör när man tar bort råegg.

Thure

Sandvik avser med bryning även när man vill ha höga krav på ytfinhet, se figur 8 och text ovanför denna på:

http://tinyurl.com/ymvaqa

Citat:

"Bryning i brynställ används ofta vid höga krav på ytfinhet, exempelvis på hastighetsskridskor och långfärdsskridskor. Vid denna typ av bryning är det viktigt att vara noggrann vid inspänningen av skenorna.

För att minska slitaget på brynet ska det föras diagonalt eller i cirklar över skenorna. Det är även viktigt att bryning sker längs hela skenan, för att på så vis behålla skenprofilen."

-Palle
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg