Väder Abisko - Nikk juli?

Hur brukar väder vara under den tiden? Funderar vandra får mellan 4-11 juli. Förra året var det ovanligt mycket snö men annars? Regn, temp osv?
 
det _kan_ vara så att det under hela veckan är strålande solsken med en lätt bris som håller myggen borta, och man gärna går i shorts och t-shirt, och med ordentlig solfaktor i nacken.

Nej, allvarligt - det enda man kan räkna med är myggen... I år var/är det inte mycket snö uppe i de områdena, så det kommer antagligen inte vara så mycket och högt vatten iallafall. Temperaturmässigt så är det ju högsommar och varmt om det är soligt, men är det dåligt väder kan det bli riktigt kallt också. Vad väderstatistiken säger spelar ingen roll när man är mitt ut på fjället. Det man i så fall kan "chansa" på är att man väljer att klämma in sig i stugor istället, om det visar sig att vädret blir så dåligt att man inte klarar sig bra med de saker man har med sig på en tälttur. Med någon form av regnställ så klarar man sig fint i regn och blåst bara man går och rör på sig, och kan då ta sig mellan stugorna. Det finns en tråd här någonstans med en talande rubrik från en kvällstidning som skriver om tre killar som blev räddade från en fjälltur - "De trodde det var sommar"...

En sak som är sympatisk med den tiden är att det är ljust dygnet runt, så man t.ex. kan gå lite extra en kväll om man känner för det.
 
Rent statistikmässigt är Abisko nästintill en öken - det ligger i regnskugga och får i genomsnitt 400 mm nederbörd per år. Det betyder så klart ytterst lite om man prickar in fel dagar, som Tetraone nämnde. Medan det strax söder om Abisko kommer upp till 2000 mm om året - som tropiska San Jose i Costa Rica.
För nåra år sen tältade jag i Kitteldalen (mellan Kebne fjällstation o sydtoppen) i en vecka i väntan på soligt väder, temperaturen översteg aldrig 5 plusgrader - höll sig för d mesta runt nollan, dygnet runt. Och lätt regn konstant. Det positiva är att det inte var kallare på natten än på dagen.
Jag har inget emot dåligt väder. Det problematiska under Kebneturen var att allt var konstant blött - det gick lixom inte att torka något. Visst, man la in strumpor o t-shirtar innanför tröjan för att d skulle torka, men så fort man fått på sig torra strumpor, och om man lyckats torka skorna (en process som kunde ta flera timmar) så blev man ju blöt väldigt snabbt igen.
Om du undrar över processen: ta av skor och strumpor, lufttorka fötter. Sen på med strumpor och lufttorka strumpor. Sen på med skor för att torra strumpor ska suga åt sig fukten i skorna. Upprepa från start tills du fått torra skor.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.