Ullfrotté

hejsan!

Jag är nyfiken pà Ullfrotté. Vad ár er âsikter om detta varumärke och dess plagg (underställ respektive strumpor) vad gäller:

- komfort
- islolering
- användning nár det är varmt (strumpor)
- slitstyrka
- design
- passform

Sárskilt intresant i jämförelse med liknande plagg i tekniska fibrer, typ thermolite, powerdry, coolmax etc.

tack pà förhand

Mvh / Mats
 
Hej Mats,

du glömde möjligtvis att räkna upp lukten, för jag tror att detta är ett viktigt argument för ull i samband med långtidsanvändning på expeditioner och dylika aktiviteter.

/Georg
 
malindo; sa:
hejsan!

Jag är nyfiken pà Ullfrotté. Vad ár er âsikter om detta varumärke och dess plagg (underställ respektive strumpor) vad gäller:

- komfort
- islolering
- användning nár det är varmt (strumpor)
- slitstyrka
- design
- passform

Sárskilt intresant i jämförelse med liknande plagg i tekniska fibrer, typ thermolite, powerdry, coolmax etc.

tack pà förhand

Mvh / Mats

Komfort..
Helt ok
De sitter int för tight och de är inte heller för slappa.
Ingen kroppsstrumpa som många syntetiska kusiner,H/H till exempel.
De är även helt otroliga när det gäller att hålla sig fräscha och luktfria.
De är även lätt tvättade

Isolering.
Fungerar för mig alldeles utmärkt.
Vid "mildare" klimat har jag den direkt mot huden och eftersom jag är kroniskt allergisk mot allt som kliar trodde jag att det inte skulle fungera men det gick utmärkt.
Vid tuyngre och kallare väder går det ju bra att komplettera med ett underställ till

Användning.
Använder min vid telemarksskidåkning och när jag paddlar kajak
Allt ifrån +15 och ner

Slitstyrka.
Här får Ullfrotté lite minus.
Jag har märkt att de plaggen jag äger har fått en del stryk.
beror väl till större delen på att de är av just ull och att de är sydda på ett annat sätt en de H/H plaggen jag har.

Design och passform.
Se komfort..

Trots allt så är de ett bra köp trots att de är för DYRA!!!!
och att de är lite "känsliga".

Mvh
Jan
 
Topp

Jag har bland annat en T-tröja i ullfrotte som jag har haft i ca 8 år och använt otroligt mycket både sommar och vinter. Den är fantastiskt skön och det bästa av allt är att den inte stinker så som övriga underställ gör efter en timmes användning. Jag kan använda den i en vecka varje dag utan att det tåras i ögonen när jag drar på den. Den håller fortfarande formen och är hel överallt fast den blivit tvättad med övrig 40graderstvätt massor av gånger. På senare år har jag kompletterat med syntetiska underställ men t-tröjan är nästan alltid på den oxo.

Ullfrotte är toppen tycker jag!

/U
 
Ullfrotté rulez!

bash; sa:
Användning.
Använder min vid telemarksskidåkning och när jag paddlar kajak
Allt ifrån +15 och ner

Jag måste hålla med "bash" i allt förutom att jag även vid sommarvandringar anväder ullfrottés sockor (deras tunnaste socka + meindlkängor) och tycker att det funkar mycket bra. Vid mindre intensiva sommaraktiviteter som flugfiske, paddling etc anväder jag även resten av ullfrottéunderstället.

Ullfrotté är dyrt, men jag råkar bo där man kan köpa andrahandssortering till hyfsat pris. Den fördelen har ju inte alla, men en fördel med "ull" jämfört med "plast" är att jag inte tycker mig behöva lika många ställ då de nästan inte luktar även efter flera dagars användande.
 
malindo; sa:
hejsan!

Jag är nyfiken pà Ullfrotté. Vad ár er âsikter om detta varumärke

Varumärket har allt lite töntstämpel, gedigen konsumkänsla a´ la´ 80-talet.. Kommer ihåg reklamsnuttarna på TV4 Jämtland, riktigt ruskiga lågbudget-truddeluttar med skuttande farbröder.. På fabriksförsäljningen uppe i industriområdet fanns det gott om tomtar i Fiberpäls och oljedrypande pälsmössa som rotade i lådorna med skönhetsfallerande ställ.. Om de skrotade namnet och bytte det mot "Arctic Thermal" eller något sådant skulle det nog funka bättre internationellt.

pannband.jpg


Ställen är varma, kliar lite på mig åtminstone, kunde gärna få ventilera och torka bättre. Oslagbart när man pimpelfiskar dock eller gör annat stillasittande. Ett måste i fjällstugan när det drickes skogsstjärnan & skrävlas om gamla turer. :)
 
Lagom varm tröja

Jag har en 100-tröja, den tunnaste. Perfekt att ha utanpå understället (Helly H stink-modell), eftersom en fleecetröja nästan alltid är för varmt. Jag har den på mig nu, skönaste tröjan jag har! Som underställ är den ok, men jag tycker att syntet funkar bättre för mig.

(200-tröjan är samma som värmetröja M90 va?)
 
malindo; sa:
hejsan!

Jag är nyfiken pà Ullfrotté. Vad ár er âsikter om detta varumärke och dess plagg (underställ respektive strumpor) vad gäller:

- komfort
- islolering
- användning nár det är varmt (strumpor)
- slitstyrka
- design
- passform

Sárskilt intresant i jämförelse med liknande plagg i tekniska fibrer, typ thermolite, powerdry, coolmax etc.

tack pà förhand

Mvh / Mats

Yo man,
har haft flera omgångar sedan 1984, typ. Fick en demoversion faktiskt en gång i tiden. Och har sedan köpt nytt när det gamla var fullt med hål och hängde slött i garderoben.

Plaggen ("Kroppsnära") ligger tjockleksmässigt och värmemässigt nånstans i närheten av tunnaste fleecen, men med sämre slitstyrka. Det går lätt hål i dem. Passformen är sådär, inte helt superbra. De kan klia lite, som ylle gör ibland, men inte allvarligt. Det bästa med stället, förutom att det värmer även när det är blött, är att det inte stinker så jäkligt som polyester gör. (Brynje exempelvis luktar ju sur gubbe på en halvtimme!)

Jag använder stället närmast kroppen på vinterfjället eller över ett superunderställ när jag tränar och det är riktigt kallt. Superunderställ är helt klart skönare mot kroppen (i alla fall mitt Patagoniaställ).

Varumärke: Tja, jag vet inte. Det säljs ju inte överallt. Lite 70-tal på något sätt. Förnuftigt, tråkigt, lite veggo- / proggvarning.

Skulle inte rekommendera det för användning i Andalusien om sommaren, men kanske för Baskien på vintern.

Kommer de någon gång till rätta med problemen med den usla slitsyrkan i tyget och fixar till passformen blir det kanon!

/ G
 
Namnet är viktigt och ger profil.

jarlmoden; sa:
Om de skrotade namnet och bytte det mot "Arctic Thermal" eller något sådant skulle det nog funka bättre internationellt.

Nej, det tycker jag inte. Ty i samma ögonblick skulle de tappa sin profil. Namnet är viktigt! Ett engelskt namn för ett traditionellt svenskt kvalitetsmärke vore löjligt och skulle bara göra att det försvinner i myllret av alla engelska namn som redan nu låter som parafraseringar av ditt exempel "Arctic Thermal". "Thermal Arctic", "Thermal Subarctic", "Subarctic Thermal", "Polar Thermal Subarctic", ProThermalSubPolar" osv osv -- var är skillnaden, var är det unika namnet?

På världsmarknaden finns bara tre-fyra riktigt stora tillverkare av ullunderkläder, de kommer från Norge, från Ny Zeeland och från Svedala. Rätta mig om jag har glömt nån, men tror jag nämnde de viktigaste länderna.

Ullunderkläder är så pass mycket dyrare än de flesta plastunderkläder och givetvis alla bomullsunderkläder, att de får gälla som specialistkläder. Och specialister tittar sannerligen inte på modenamn eller modetrender, utan först och främst på kvaliteten.

Gubbarna som rotade i andrahandsorteringen och som verkar trycka på häftighetsfaktorn hemma i Sverige är fullständigt okända där ute i resten av världen. Ullfrottee har kultstatus!

Men på något sätt förstår jag problemet. För att dra en jämförelse så är det nog ungefär som med folkvagnarna. Visst är de inte dåliga, men jag har aldrig kunnat förstå varför somliga i utlandet tycker att folkvagnar är tuffare och bättre än andra bilar. När man (som jag) har jobbat i en stor folkvagnfabrik och har sett i flera månader hur bildörrarna justeras med hjälp av kofot och knä inom två sekunder - ja då tappar man liksom "högaktningen". ;)

/Georg
 
Re: Namnet är viktigt och ger profil.

sachsaren; sa:
Namnet är viktigt! Ett engelskt namn för ett traditionellt svenskt kvalitetsmärke vore löjligt och skulle bara göra att det försvinner i myllret av alla engelska namn som redan nu låter som parafraseringar av ditt exempel "Arctic Thermal"...

http://www.google.co.uk/search?hl=e...llfrotté+original&meta=cr=countryUK|countryGB

http://www.google.co.uk/search?hl=e...tnG=Google+Search&meta=cr=countryUK|countryGB

:)
 
Mina erfarenheter..

Hej Mats!
Jag var faktiskt sponsrad av Ullfrotte, och använde deras kläder från topp till tå (bokstavligt talat) till både jobb och fritid - bådadera i bergstrakter, ffa i Sverige och på Nya Zeeland. Fortafarande har jag nog något plagg på mig åtminstone hälften av årets dagar.

Det sammantagna intrycket är rejält positivt, ffa vad gäller komfort och kvalitet. Slitstyrkan är fantastisk för att vara den här typen av plagg.

Favoriten är helt klart den tjockare varianten av 'ansiktsskydd', i uppvikt läge som en mössa. Otroligt smidig på huvudet, inte för varm och bylsar inte under jackans huva eller i sovsäcken! (Möjligheten att dra ned den som ett ansiktsskydd har kommit till pass i någon enstaka snöstorm).

Koftan med hel dragkedja är oxå klockren! (har mest använt den tunnare, 400g/m). Kragen, som sitter tajt, värmer gott!

Kombination av två strumpor/sockar i kängor och stövlar, beroende på temp. Inte varmare än andra ullstrumpor jag testat. Slitstarka, har alltid tvättat i 60 grader utan problem.

Undertröjan är väl det som jag möjligen är kritisk till. Visserligen är det otroligt gott med en ull-undertröjja när man omväxlande jobbar hårt=svettas och är stilla i kyla. Ullen har en underbar förmåga att 'jämna ut' temp-känslan. Fast jag har upplevt att just Ullfrottes undertröjja är för kort i modellen. Otroligt irriterande när tröjjan glipar i byxlinningen.
Det har fått mig att använda norska Devold's ull-undertröjjor i stället, rejält långa! Nya Zeeländska 'Icebreaker' går oxå till knäna ungefär, och finns dessutom i en ball variant med huva (!).


..Å andra sidan går Ullfrottes långkalsonger att dra upp till bröstvårtorna ungefär, så det jämnar väl ut sig om tröjjan är lite kort.. :)

Att man slipper dålig lukt (inom rimliga gränser..) är helkt sant!

Ja, ungefär så..



/Per
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.