Tips på vegetarisk mat på expeditionen

Jag har upptäckt att det inte bara är jag som tycker att utbudet på vegetarisk mat för fjällturer och liknande är något tunnt, så jag tänkte samla mina tips här. Har du också ett tips är du välkommen att lägga till det såklart.

Med vegetariskt menar jag lakto-ovo-vegetariskt, dvs mat som innehåller vegetabiliska livsmedel samt livsmedel baserat på mjölk och ägg.

Mitt första tips blir vegetariskt korv som klarar rumstemperatur. Den fungerar ungefär som ölkorv och finns i olika smaker. Tillverkas av Viana och Wheaty. Jag har köpt den på www.goodstore.se (webshop/skafferivaror/sojaprodukter).

Korven kan ätas tex på följande sätt:
- med ketchup i ett litet tortilla-bröd. 2 st är lagom till mig, de är rätt mättande, särskilt de stora.
- skivad i couscous med tex couscous-kryddmix (curry&aprikos) och aprikosbitar.
- skivad i snabbris med kryddmix och russin
- till pulvermos

Fler tips kommer!

mvh Sara
 
Mer vegetarisk mat

Följande ställen kan jag komma på som jag köpt frystorkad mat på (jag passar på mest hela året så snart jag får tillfälle):

GetOut.se
Utemat.se
Naturkompaniet
Outnet.se
Friluftsland
Stadium

Torr mat som behöver lite tid i kastrull är:

- Blå bands vegetariska bolognese. Det fanns Tandoori och en Thai förr också, men de har jag inte sett i år.

- Tacofärs vegetarisk (finns oftast i tacohyllan)

- Knorr Spaghetteria, pasta och sås i påse. Finns tre vegetariska just nu, Formaggio, Spenat och Broccoli-mozarella.


Andra, inte så tunga, mat-saker som jag hittat som brukar få följa med:
- Oliver utan kärnor och utan spad, liten burk men som skänker mycket lyxkänsla. Gärna i kombination med en 30 ml mini-tetra med vin.

- Liten påse med söt-sur sås. Woksås heter den och innehåller 2 port sötsur sås.

- Nyponsoppa (kallvispad), gärna med mandelbiskvier.

- Ketchup i miniförpackningar. Ca 2 st per person och måltid. Jag brukar övertala nån Sibylla att jag ska få köpa ett gäng.

- Ful-parmesan på påse, finns små påsar i ostdisken. Bör ätas inte allför lång tid efter att den öppnas... och inte hållas mer än tre fyra dagar utanför kylskåpet.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Frukost

Frukost har jag helt glömt ju!

Frukostlalternativ 1 är havregrynsgröt (snabbhavregryn) med torkad frukt eller torkade bär i. Torrmjölk till och eventuellt lite till socker om det känns motigt (jag är inte jätteförtjust i havregrynsgröt). Nytt för årets tur är finhackade dadlar i gröten, ekologiska och allt :) Jag hittade paket med färdighackade dadlar, väldigt smidigt.

Frukostalternativ 2 är risgrynsgröt med socker och kanel och torrmjölk. En läxa jag lärt mig är att koka upp vattnet utan torrmjölkspulvret. Mjölkpulvret och risgrynen får åka i samtidigt, annars bränns vätskan direkt. Pama minutris såklart, annars tar det en hel evighet och så mycket gas orkar nog ingen bära.

Te, kaffe, varm choklad eller nyponsoppa är gott innan gröten om man har frusit på natten, då kommer livsandarna tillbaka betydligt snabbare. Behovet av det har minskat enormt sedan ny sovsäck införskaffades...

Nytt frukostalternativ på årets tur blir flingor och mjölk. Allbran apple & fig plus torrmjölk, vi får se om det mättar tillräckligt.
 
Nått som jag fann oerhört gott var den linssoppa jag lagade till sen lunch sista dagen, väldigt god och värmande :)

Nu blev min iofs inte vegetarisk iom att jag hade lite lufttorkad chorizo över som jag slängde i och jag hade sockerärtor men ingen lappsyra, och ingen torkad potatis och lök men dock sharlottenlök.., men den skulle säkert vara jättegod utan den också!
Ett solklart tips :)

Här med egen bild och recept taget ur min alldeles egna kokbok för friluftskockar, en bok som för övrigt rekommenderas :)

Och ja, det är lyxigt med saffran på fjället ;)
 

Bilagor

  • CIMG8392.jpg
    CIMG8392.jpg
    43.9 KB · Visningar: 1,578
  • CIMG8088.jpg
    CIMG8088.jpg
    48.1 KB · Visningar: 1,615
Torr mat som behöver lite tid i kastrull är:

- Blå bands vegetariska bolognese. Det fanns Tandoori och en Thai förr också, men de har jag inte sett i år.
Alla tre har jag köpt nyligen på lite olika håll så de finns. Jag tycker att Bolognese varianten är godast. De behöver inte mycket tid i kastrullen alls, jag tror t o m att man skulle klara sig undan med att hälla innehållet ned i en sån där påse för färdiga frystorkade rätter (dubbel portion), hälla i kokande vatten, röra om och låta ligga i 10 min. OBS jag har inte testat detta själv ännu men gör nog det till nästa tur. Kanske delar upp dem och kör så tillsammans med snabbmos eller nudlar med i påsen. Jag tror att det kan funka som bas för snabblagade måltider, t ex lunch, sen för man lägga till lite och krydda efter smak. Tycka vad man vill om dessa frystorkade varienter i påse, men när det är kallt så är det så jäkla gött att ha påsen innanför tröjan medans man väntar. Se bara till att det går att återförsluta den, det kan bli kladdigt annars.

Rostad lök tycker jag är guld värd ute på tur. Fettigt och onyttigt, men väger lite och kan göra många tråkiga rätter riktigt bra. Tittar man på energiinnehållet på rostad lök så är det mera än många sorters snask.

Kan man få tag på riktigt färskt torkade gojibär så är de underbara att ha ned i frukostflingor eller gröt. De är inte så lätta att hitta dock, jag tycker att de som säljs i de vanliga affärer (t ex Renée Voltaire) är alldelles för torra.
 
Spartanskt

Jag är lite spartansk när det gäller mat men tipsar ändå.
Quinoa + Röda Linser + Buljongtärning
Billigt och nyttigt men kanske inget för finsmakaren.
Till frukost: Gröt på Saltås Rågfllingor (ricktigt grova) och torkade nypon.
Jag blandar och lägger i blöt under natten. Mjölken skippar jag.
 
Frukosttips: Gröt kokad på Saltås Fruktmusli, (torr-)mjölk och ett tjog hasselnötter.

Ett bra recept som jag provade i helgen:

http://www.backpacker.com/june-2010...01&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter03

Öka koktiden med ett par minuter, eller använd snabbris och minska på koktiden. Jag toppade med jordnötter( för smaken, tuggmotståndet och energin). Mums!

EDIT: I receptet står "Green lentils" men använd röda linser annars blir det knas..
 
Senast ändrad:
Något som är gott på den korta turen är vegetariska tacos. I stället för köttfärs använder man färdigkryddad torkad sojafärs (finns i affären på tacoshyllan). Naturligtvis måste man släpa på en massa grönsaker och sånt ändå så det kanske inte är fjällvandringskäk, men det platsar definitivt på paddelturen och att slippa den mycket värmekänsliga köttfärsen underlättar.

http://www.santamaria.se/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p=p4c&c=4&s=8&id=5455
 
Jag provade på den senaste turen att ta med falafelmix, den behöver bara svälla i vatten och sedan tog vi pulvermos. lite svåra att steka men helt klart värt besväret.

Ett annat tips är att ta de vanliga pulversopporna och blanda in röda linser som dessutom har samma koktid.

Det är också gott att ta med sig tortellini på turen tillsammans med någon pulversås, gärna tomatsås även om den har blivit svår att få tag på.

Till paddlingen har vi blandat wokgrönsaker på konserv med grön currysås från mrs chengs, till det har vi severat snabbris och cashewnötter, mycket gott!

/Robert
 
Jag är lite spartansk när det gäller mat men tipsar ändå.
Quinoa + Röda Linser + Buljongtärning
Billigt och nyttigt men kanske inget för finsmakaren.
Till frukost: Gröt på Saltås Rågfllingor (ricktigt grova) och torkade nypon.
Jag blandar och lägger i blöt under natten. Mjölken skippar jag.

Bra idé, jag brukar köra ännu enklare: Ris+linser (i samma gryta) och salt om jag har med det. Om man har tillgång till grönsaker kan man låta dem koka med, eller blanda i dem i efterhand så blir det lite godare.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips