Sveriges bästa åkområde

Var finns Sveriges bästa utgångspunkt för långfärdsskridsko? Varje klubb hävdar att minsann just de sitter på det bästa åkområdet. Men varje klubb har olika definitioner på dels områdets storlek, kommunikationer osv.

Så om vi bara tar hänsyn till tillgången av åkbara isar under en lång säsong med variation av sjöstorelek. Dvs bortser helt från tillgången på bussar, åkkompisar, klubbar osv var hamnar vi då? Vädret är som en vinter i början av 2000-talet brukar vara dvs. mildare än normalt.

Storleken på åkormrådet är en cirkel med radien 50 km.

Så var hamnar centrum på Sveriges bästa åkområde?
Motivera
 
Tätaste klimatzonerna

samtidigt inte alltför mycket nederbörd, stor varation på sjöstorlekar dvs många isläggningsskeden, gärna skärgård. Bra israpportering är också värdefullt.

Jag tror att vi hamnar antingen i närheten av Strömstad eller Linköping.

Stocholm är också tänkbart men det är lite för glest med olika klimatzoner inom 5 mils radie här. Däremot har Stockholm väldigt många isläggningsskeden.

Thure
 
Nederbördskartor temperaturkartor

finns på SMHI.

Där ligger Stockholm och Linköping bättre till under vintermånaderna än västkusten och Värmland. Se http://www.smhi.se/sgn0102/images/p105.gif http://www.smhi.se/sgn0102/images/p106.gif och http://www.smhi.se/sgn0102/images/p107.gif

Temperaturkartor finns länkade på översiktssidan http://www.smhi.se/sgn0102/n0205/jordens_klimat/klimat_sverige.htm

Ett exempel minimimedeltemperaturer i januari http://www.smhi.se/sgn0102/images/p59.gif

Mycket riktigt finns ett stort temperaturspann från Strömstad och in i landet respektive från Vänern och mot nordväst via Arvika och uppåt. Men det torde vara risk att snö ofta ligger kvar på isarna i de kallare klimatzonerna.

Den snabbare stöpningen på saltisar talar för ostkusten.

Helt enkelt är det nog så att vissa år är bättre i Värmland andra år bättre i Linköpingstrakten etc.

Thure
 
Lång säsong

- Intressant frågeställning !

Här i Skellefteå-området kan vi aldrig mäta oss med de stora åkområden som finns från mälardalen och söderut (mindre hindrande snö) men vi har en längre säsong.

Våran skridskosäsong sträcker sig från mitten av oktober till början av april, med start på insjöar för att sedan följa isläggningen i fjärdarna längre och längre ut. Efter jul börjar havet lägga utanför fjärdarna för att sedan bryta upp ett antal gånger med påföljande ny blankis som resultat. Slutligen brukar det gå att åka någon vecka på havsisen sedan vårsolen tinat av den normalt tunnare snön till havs.

Inom cirkeln med 5 mils radie når vi upp till skärgårdsisarna i Piteå och ned till Bjuröklubb, där det brukar finnas is när Norra Bottenviken börjar vara snötäckt.

En normal vinter står jag på skrillorna mellan 30-50 dagar (Denna vinter är jag redan uppe i 19 dagar, och då har havsisarna ännu i stort sett lyst med sin frånvaro)

http://www.frilufts.se/frostkage

/PLa
[Ändrat av Pelle Bomb 2006-12-20 kl 22:16]
 
Re: Nederbördskartor temperaturkartor

thureb; sa:
finns på SMHI.

Där ligger Stockholm och Linköping bättre till under vintermånaderna än västkusten och Värmland. Se http://www.smhi.se/sgn0102/images/p105.gif http://www.smhi.se/sgn0102/images/p106.gif och http://www.smhi.se/sgn0102/images/p107.gif

Temperaturkartor finns länkade på översiktssidan http://www.smhi.se/sgn0102/n0205/jordens_klimat/klimat_sverige.htm

Ett exempel minimimedeltemperaturer i januari http://www.smhi.se/sgn0102/images/p59.gif

Thure

Problemet med SMHI kartorna är att de visar en historia som vi nu inte har. 1961-1990 är mätperioden.
Vi har under senaste 5 år upplevt ett betydligt varmare vinter klimat än vad dessa kartor visar.
 
Uppdaterade

klimatkartor borde SMHI kunna plocka fram. Data har de.

Gissningsvis är temperaturskillnaderna mindre idag och nederbördsmängderna större.

Norrlandskusten är onekligen intressant just därför att isen blåser bort och återkommer efter det att läget varit insnöat.

Förvånande för mig att du åker så mycket som 30-50 dagar per år Pelle. Hur många mil åker du på en säsong? Längsta turen från A till B?

Thure
 
Re: Uppdaterade

Förvånande för mig att du åker så mycket som 30-50 dagar per år Pelle. Hur många mil åker du på en säsong? Längsta turen från A till B?

/Thure


Svar:

1. Långfärdsskridsko är beroendeframkallande (men det känner ju alla skridskofränder till)
2. Jag arbetar rundskift, har förstående arbetskamrater samt semester & komptid sparad till is-säsongen.

Detta ger att jag sällan går miste om ett åktillfälle som Vår Herre bjuder på, däremot är mina åkområden mycket mer begränsade än era i Mälardalen.

På de första höstisarna kan jag ha några km att åka på i Kågefjärden, medan det på samma isläggning finns mil att åka i Piteå. De längsta sträckorna jag åkt är under tiden Feb-Mars ute på iskanten i Bottenviken utanför Byske-Skellefteå-Bjuröklubb och då har sträckan varit max 40km.

Säsongssträckan har jag ej räknat tidigare, men har nu börjat spara GPS-loggen.

Min skridskodröm (förutom spegelis utanför Skokloster) är att få åka på iskanten ute i havsbandet mellan Skellefteå och Piteå - en dag skall den infrias.

-God Jul på er alla fränder! (hoppas tomten kommer med kallare väder till södra Sverige)

- Carpe Diem Glacialem ! /MVH PLa




[Ändrat av Pelle Bomb 2006-12-21 kl 16:08]
 
Geografiskt läge för havsåkning

En normal vinter (när var den senast?) blir vi här uppe i norr snabbt hänvisade till havsisen.

För åkning på havsis tycker jag att området runt Bjuröklubb i södra Bottenviken är mycket väl lämpat. Efter någon månad är Luleå-Piteå skärgårdar översnöade medan den södra delen runt Bjuröklubb fortfarande bryter upp / lägger på nytt. Här räcker kylan till för isläggning i havsbandet medan Bottenhavet fortfarande har svårigheter att lägga utanför fjärdarna (som kanske blir översnöade)

Har jag fel i mitt påstående ?

Någon som här kan berätta om isläggningen en normalvinter utanför Ö-vik, Sundsvall, Söderhamn ?

Beträffande åksträckor i föregående inlägg kan jag förtydliga med att jag inte är någon långdistans-jägare. Som andra-hands intresse efter skridsko har jag fotografering, viket innebär att jag oftast glider omkring i havsbandet sökande efter fotomotiv.

/PLa
 
Sundsvall

De senaste åren har varit gynnsamma för skridskoåkning i Sundsvallsområdet då vi fått mindre snö än vanligt.Distanserna blir sällan över 4 mil,så där ligger vi i lä.Däremot har vi i år kunnat åka varje helg efter premiären 3 november,en klar pallplats för åkområdet detta år! Roger
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.