Pik/Isdubb/Stav.

På draknästet på svt ikväll lanserades "framtidens" kombiredskap för oss åkare. Ispik och isdubb i ett. Går man igenom isen lösgör man med ett tumtryck handtaget som blir en isdubb. Innebär att man alltid åker med två stavar . Något skeptisk.
 
Går att titta på

på SVT Play mot slutet av programmet.

Finns ett stort problem med lösningen och det är att det är vanligt att man tappar stavar pikar vid ett plurr och att de flyger iväg mer än 10 meter från åkaren.

Men jag är inte övertygad att isdubbar är en vettig pryl överhuvudtaget. Kanske skulle handskar med broddar eller annan friktionsskapare eller handledsremmar med broddar etc vara en effektivare hjälp att häva sig förbi iskanten utan att glida.

Thure
 
Kanske skulle handskar med broddar eller annan friktionsskapare eller handledsremmar med broddar etc vara en effektivare hjälp att häva sig förbi iskanten utan att glida.

Thure

Om man får haka på här så skulle någon form av friktionsskapande material på insidan av knälederna/knäskydden kunna underlätta uppgång. För den som åker med 'tät' isättning skulle väl risken för slitage dock kunna bli ett problem.
Torbjörn
 
Intressant tanke

Torbjörn.

Spinner vidare: Kanske metalldubbar på armbågsskydd förutsatt att de sitter utanpå ärmarma? Jag antar att det blir mindre gnidning mellan arbågar och övrig utrustning än mellan knän och övrig utrustning.

Thure
 
på SVT Play mot slutet av programmet.

Finns ett stort problem med lösningen och det är att det är vanligt att man tappar stavar pikar vid ett plurr och att de flyger iväg mer än 10 meter från åkaren.

Såg själv detta på SVT Play igår. Dom här stavarna med inbyggda dubbar tappar man inte vid plurr för såvitt jag kunde se satt dom fast med remmar runt hans handleder. Men stavar ska inte sitta fast, för då kan man inte släppa dem ifall de skulle fastna i t.ex. en spricka i isen, och då dras man kanske omkull. Dessa stavar innebär alltså en ökad olycksrisk om man spänner fast dem runt handlederna. Och spänner man inte fast dem runt handlederna tappar man dem vid plurr...

Men en sak är klar: upphovsmannen lägger så mycket personlig prestige i sin uppfinning att han närmast kände sig personligt sårad då han inte fick de bud han önskade - han bara gick utan att ens försöka ge ett motbud.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.