Optimus 85 Loke

Någon som använder detta kök och vill dela med sig av sina erfarenheter av det både positiva samt negativa.
Skall tillägga att jag letat efter en bra fotogen brännare till mitt jägarköket vilket jag nu tror att jag gjort i 85 Loke.
 
Jag har haft ett Loke under några år och använt det som enmanskök då kokkärlen är lite små. Överlag har det fungerat bra men jag var länge tveksam till det smarta i att förvärma direkt på bränsletanken/bottenplattan. Detta har dock fungerat utan problem och kan kanske till och med vara en fördel vintertid jämfört med fristående bränsleflaska. Ett större problem i så fall är arrangemanget med den lösa pumpen som skall kopplas till tankens nippel. Om man behöver höja trycket under pågående matlagning är risken stor att man bränner sig, plus att man måste flytta på kastruller och vindskydd för att komma åt (En "förlängare" vore ett perfekt tillbehör i detta läge så att man får ut pumpanslutningen utanför vindskyddet) . Där är extern flaska med inbyggd pump bättre. Jag har faktiskt inte upplevt några läckor från köket i nedpackat tillstånd men ser ändå till att ha det i en tät plastpåse. Även detta bekymmer vore mindre med en separat bränsleflaska som kan packas "stående".

I praktiska ordalag har jag inget att klaga på. Förvärmningen går lätt och effekten är både stor och lätt att reglera.
/R
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
jag ser en fördel med att (ofrivilligt) värma soppan under användning är att risken för igensättning och stopp pga. av köld utfälld paraffin i bränslet förmodligen är obefintlig
 
Kritiken i FM var att det var meckligt. Många lösa delar i snön. Själv gillade ego det. God effekt och relativt tyst. Absolut inte det lättaste. Kastrullerna räcker väl till två men väl små vid snösmältning.
Paketet ryms i tranigas 2,5l kastrull så även det problemt tacklas väl.
Även vid mycket låga temperaturer har köket fungerat mycket väl, även i tropikerna och den stora syriska sandlådan.
 
Jag har ett som jag bara använt litegrann, men jag håller med om att pumpen är den svaga punkten. När det varit rejält kallt har o-ringen i min pump inte funkat, och jag har varit tvungen att värma den i handen tills den fungerat igen. Det ska tydligen kunna avhjälpas med grafitpulver, men jag har inte testat.

En annan grej är att den relativt släta botten gärna glider omkring på snö, särskilt när det börjat bli varmt. Inget jätteproblem men värt att tänka på, förebygga.
 
Och när man är ute på fjället och ventilen pajar så att man inte kan pumpa upp något tryck så blir man inte så glad. Så se till att ha en extra med i reserv.
 
det är bara att prova, så länge det brinner blått utan för ofta gula spetsar så är det ingen fara. med bensin så kan det brinna lite magrare då det normalt kräver ett snäpp större munstycke och får du låglyft när du drar på (dvs. lågan tenderar att släppa och vilja blåsa ut sig själv) så bör du fundera på att byta munstycke till större - annars är det bara att köra på
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips