Lat/Long?

Är det någon som vet varför det finns två varianter att skriva lat/long på dvs DDDMMMMM och DDDMMSSS
vilken är vanligast?
 
Hej Daniel
Varför man gör kartor där man i vissa länder använder delar av minuter och i andra länder sekunder och delar av sekunder vet jag inte. I svenska sjökort används delar av minuter, men vi behöver inte gå längre än till Danmark och dess specialer för att träffa på sekunder. Det är viktigt att detta stämmer mellan GPS och karta, gör det inte det kan felet på våra breddgrader bli så stort som 0,45 NM
Hälsningar Ove
 
För att det går

Finns det mer än ett sätt att göra något på, kan man vara övertygad om att varje sätt får sina anhängare.
Det förekommer även decimala grader. En GPS kan i regel ställas in på tre olika format för lat/long:

hddd.ddddd
hdddmm.mmm
hdddmmss.s

Anders
 
Hej Christoffer
I latitudskalan är m 1852m, tredje decimalen en tusendel 1,85m. I longitudskalan på mina breddgrader (57 25 N) är m ca 1000m, tredje decimalen då ca 1 m
Hälsningar Ove
 
Om det inte är bekant, eller "begripet", så får man fram förhållandet för longitudskalan genom att multiplicera med cosinus på latituden.
Eftersom cos(57) = 0,54, och 0,54*1852 = 1008, så blir det enligt inlägget ovan.

Anders
 
Nä. Det finns normalt sett inga decimaler. Rikets nät/RT90 anges vanligen med två sjusiffriga heltal. Där är sista siffran en meter. Om det finns en decimal är det decimeter osv.

Notera att Rikets nät/RT 90 är rätvinkligt, så en siffra är en meter, oavsett var du befinner dig. På grund av att jordens form inte riktigt passar till detta, är Rikets nät/RT 90 inte definierat utanför en rektangel, som omskriver Sverige.

Anders
 
Decimaler finns till RT 90

apersson850; sa:
Nä. Det finns normalt sett inga decimaler. Rikets nät/RT90 anges vanligen med två sjusiffriga heltal. Där är sista siffran en meter. Om det finns en decimal är det decimeter osv.

Anders

Det där med decimaler i RT 90 beror förståss på i vilken prisklass det är på GPS mottagaren, Snackar vi hobbyGPS typ Garmin Magellan och Silva m fl så behövs inte några decimaler i RT 90 p.g.a. dålig noggrannhet. Snackar vi RTK GPS och nätverks RTK (proffs GPS utrustningar för ca 200-300 lakan) så är 2-3 decimaler en självklarhet i RT 90 - både i sidled och i höjd.

F.ö. är RT 90 så sakta på väg bort och ersätts succesivt med SWEREF 99 om lantmäteriet får som de vill.

/Niklas
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.