Kalibreringsdata lat/long från internet

Jag har en tid kalibrerat mycket kartmaterial i Fugawi och använt mig av olika källor på internet för att hitta kalibreringsdata.
Sedan Mapblast försvann för några år sen har det varit sparsamt med sådana ställena då karttillverkarna verkar köpa upp dem .
MapQuest har dragit tillbaka sökning karta med lat/long från 2004 men har fortfarande det kvar via andra kartsiter så man kan använda URL för sökning.

Jag har sammanfattat mina erfarenheter och metodik var man hittar lat/long för kalibrering under fliken "mapmaking" på min hemsida

http://hem.passagen.se/bigben39/index.htm

Den är på engelska då jag har många navvänner i världen som läser den och jag har ännu inte orkat göra en svensk version.

Finns det mer ställen på internet att hitta lat/long för egenvalda punkter på jordklotet?
I Utsidans navigationsgrupp finns ju många kartkunniga personer som säkert har mycket erfarenheter att bidra med.

Bengt
 
Tack för tipset Jonas
Hittade en till http://www.Maporama.com som ser riktigt bra ut
Testade de tre tillgängliga Mapquest, Multimap och Maporama mot gröna kartan i Skåne och Röda kartan och noggrannheten ser bra ut för alla tre med fel under 50 mmeter på tre testpunkter från söder till norr i Sverige upp till Sundsvall -sen ökar felet till mer än det dubbla i höjd med Boden.

Bengt
 
Löser väl inte det aktuella problemet men http://www.map24.com har en häftig interaktiv karta med teleatlas som databas. Det finns två varianter, interaktiv är uppe när man ser optionen statisk...


Maporama är navtech.

Hittar ingen angivelwse av position på map24 dock.
[Ändrat av jonasolof 2004-01-19 kl 11:40]
 
RT 90

Om man vill ha koordinater i Rikets nät kan man använda Länskartor http://www.gis.lst.se/lanskartor/ som förfaller att delvis vara skannade kartor. Noggrannheten har när jag använt dem varit hygglig, men man får väl räkna med fel på kanske 25 meter (en halv millimeter i "gröna kartan").
 
jonasolof; sa:
Jag får in länskartorna och kan titta tunt men några koordinater ser jag inte till. Var finner du dem?

Längst ner i det aktuella fönster, i den så kallade statusfältet. Där står koordinaten på det du pekar på.

Jag testade på Svenska högarnas fyr. Skillde 13,5 m mellan Mapsource och denna kartsida.
[Ändrat av kanotisten 2004-01-22 kl 18:14]
 
Mycket vill ha mer

Det var ju alldeles utmärkt. Bra för att lägga waypoints inför små promenader, t ex genom Mittlandsskogen på Öland där kartan visar uniform grön smet med få topografiska hållpunkter och det inte finns några höjdskillnader att orientera mot.

Synd att man inte kan få koordinaterna i WGS 84/ UTM också. Synd också att man inte kan göra copy på de visade koordinaterna in i t ex Mapsource.
[Ändrat av jonasolof 2004-01-23 kl 10:06]
 
RT 90 igen:

Det finns två lätta sätt att räkna om RT-koordinater till WGS. Det ena är Lantmäteriets hemsida http://www.lantmateriet.se/ > Geografisk information > Geodesi och GPS > Interaktiva gratistjänster > Koordinattransformation Online. Svaret kommer i formen grader minuter sekunder(med decimaler av sekund). Det andra är att knappa in koordinaterna i egna gps-en som waypoints i RT och sedan ändra positionsformatet till WGS. Vissa äldre mottagare ger bättre resultat med ett s.k. User Grid (se Lantmäteriets Tips om GPS eller sök på äldre inlägg i frågan).
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.