Lämplig ersättare till ropeman eller prussik? Hjälp och råd önskas =)

Jag bedriver kanske inte någon riktig klättring utan mer en säkrad promenad i ganska brant terräng. Någon här sa att det kunde kallas scrambling grade 3-4. Säkrandet går till så att jag har ett ankare i brantens huvud med ett rep fästat i. Sedan medan jag tar mig ner för branten använder jag en Reverso för att bromsa ett fall och en ropeman i benslingan som stopp för att fallet inte ska kunna bli så långt. Jag drar ut rep ur ropeman var efter jag går ner för och har handen på slacksidan av repet för att bromsa/fira mig nedför. På vägen upp sedan, det som liksom är den roliga delen byter jag ut reverson mot en micro traxion. Jag har hittills brukat använda ropeman som backup, en micro traxion är verkligen inte en ofelbar produkt, där jag håller till vimlar det av tallbarr och barkflisor som om de glider in med repet kan sätta apparaten ur spel. Dock tycker jag att ropeman spänner för hårt om repet. För att repet ska glida genom den, måste man ha en tyngd och det ställer till klättringen en del. Jag har experimenterat med knopar Prusik, Kleimheist och Bachman. Där sistnämnda känns som den löper bäst uppför repet. Men jag är inte helt sams med den heller. Antingen får man dra den med sig upp med handen och då sabba klättrandet lite, eller knyta fast karbinen som ingår i Bachman-knopen i selen men då äventyrar man säkerheten i knopen. Så jag undrar om det finns andra lämpliga mackapärer som kan assistera i mitt klättrande.
Kraven för en fungerande lösning är att repet ska orka glida igenom med endast vikten från repet, typ ett par meter rep. De jag kollat på och tror kan funka är framför allt Petzl Tibloc men även CAMP SOLO 2, Camp Lift och Camp turbochest, Finns det fler och framför allt, vad tror ni? Är dessa bättre än min nuvarande ropeman till just detta, att vara backup i benslingan?
 
Microsender glider väldigt bra. Jag har jämfört den med jumar, traxion, basic och tycker den är överlägsen. Tveksam till tblock då den har tänder som i vissa situationer kan äta rep enligt hörsägen (traversfall eller vid fall i slack rep).

Om du inte firar dig neråt kan jag även rekommendera en silent partner som ersättning till reverso och ropeman - då kan du ha händerna fria
 
Microsender glider väldigt bra. Jag har jämfört den med jumar, traxion, basic och tycker den är överlägsen. Tveksam till tblock då den har tänder som i vissa situationer kan äta rep enligt hörsägen (traversfall eller vid fall i slack rep).

Om du inte firar dig neråt kan jag även rekommendera en silent partner som ersättning till reverso och ropeman - då kan du ha händerna fria

Microcender ser intressant ut, glider den lika fint som Micro traxion så är den utmärkt. Man kan givetvis fråga sig varför jag inte bara har två micro traxion eftersom jag gillar den så¨pass, men det är inte bra att förlita sig på två identiska system.
Silent partner verkar avsett för folk som råkar ut för fria fall, det verkar som att man lär få upp viss rotation på trissan där inne för ett stopp. Jag har visserligen failat ibland och fallit, men det är sällan helt fria fall och hittills har traxion stoppat mig redan efter någon decimeter. De klipp jag hittade med silent partenr och fall såg ut att bjuda några meter och jag tror jag är för feg för.
Tibloc och tänderna, jo jag har sett på de där vassa gaddarna och de ser ut att borra sig djupt in i väven. Eftersom den då skulle sitta i benslingan så tror jag att lejonparten av rycket kommer på min traxion, den hugger för det mesta in direkt. Att jag inte bara chansar är för att jag inte vet riktigt hur den skulle funka. Alltså så här, den sitter i benslingan, troligen kommer repet att löpa ovanför taggarna, vid ett fall, kommer då tänderna att ligga så nära repet att de verkligen hugger in? Eller kommer repet att passera ovanför tänderna? Om repet skadas under ett fall är inte hela världen för mig, det här är den enda form av fysisk träning som jag kan tänka mig utöva av fri vilja och då är nått rep per år inte en stor utgift (Är fortfarande på rep ett och det ser strålande ut, jag faller sällan) Men en tibloc kanske inte fungerar som backup, eller så gäller det bara att ha en lite extra fet karbin så tänderna ligger mot repet, ja jag är som sagt inte så bevandrad i pryldjungeln.
 
Den setup jag använder är nästan identisk med bilden, förutom att jag använder två rep och har klämmorna på olika rep. Microsendern har jag precis som på bilden och back-up:en har jag fäst i en kort slinga för att den inte ska vara i vägen. Microsendern har alltid tagit och back-up systemet har egentligen aldrig testats skarpt, trots ganska mycket klättring.

Som sagt tycker jag att detta fungerar mycket bra. Ibland kan en vikt behövas i repet, men det brukar inte störa så värst mycket.
 
Nej, visst en tyngd, jag brukar ha vattenflaskan i en tältpåse, men eftersom jag inte klättrar lodrätt utan med betydligt fler utsprång och annat att fastna med tyngden i då man kommit upp så vore det kalas om endasty repets tyngd räckte. Nu var det fri frakt på en webbutik i Älvdalen och en sån där tibloc kostade bara 250 så ja, jag testar en sådan, funkar det bra så återkommer jag med en recension. =)
 
Det finns klämmor som rekommenderas till självsäkring/cloggning och sådana som inte rekommenderas men funkar hyfsat ändå. Tibloc hör inte till någon av de kategorierna! Den är inte dimensionerad för sådant.

Däremot är de fina för en hel del annat (obs att de ska rätt sorts karbiner).

Även kortare fall kan ge rejäla belastningar när när man är nära säkringspunkten.

Har själv prövat en hel del varianter och den som ger minst motstånd är Minitraxion.
 
Det finns klämmor som rekommenderas till självsäkring/cloggning och sådana som inte rekommenderas men funkar hyfsat ändå. Tibloc hör inte till någon av de kategorierna! Den är inte dimensionerad för sådant.

Däremot är de fina för en hel del annat (obs att de ska rätt sorts karbiner).

Även kortare fall kan ge rejäla belastningar när när man är nära säkringspunkten.

Har själv prövat en hel del varianter och den som ger minst motstånd är Minitraxion.

Jo, minitraxion är ju dunderbra! Den löper så jäkla fint utefter repet, men en vettig backup vore kalas, har du några tips som är bättre. Och när det gäller belastningen på repet så vill jag bara understryka att vid fall är jag inte frihängande utan mer kanande ner för en rejäl brant. Men jag kör med ordentliga hängslen då jag inser att utan rep och säkring skulle det få fatala följder. Jag har inte befunnit mig i lodräta miljöer än så länge.
 
Har använt Kong Backup en del.

Det är en "släkting" till Ushba och Camp har också en variant.

Kongs variant är biffig och uppges klara ett faktor2-fall.

Den har också två lägen, ett där kammen är fjäderbelastad och ett där repet löper friare men låser vid ryck. I det fjäderbelastade läget är motståndet högre än de flesta repklämmors. I det "fria" läget måste man fundera på om den låser vid "långsamma fall" (Tänker på den sluttande terräng du nämner.)

Kongs Back-up fungerar genom att vrida sig vid belastning varpå repet låses. Det är viktigt att veta att detta ger den egenskaper som är helt annorlunda än en ex-vis en Basic eller Microscender som har en fast kropp och en rörlig spärr!

- En fördel är att man kan dra ner klämman med handen utan att lossa något.

- Den uppenbara risken är å andra sidan att man reflexmässigt kan gripa tag i klämman vid ett fall och då kanske den inte låser.

- Eftersom den måste vrida sig och repet för att låsa fungerar den heller inte om repet är belastat nedanför. Även om man kan dra ner den med handen kan man alltså inte ha den som broms ovanför sig när man firar. Inte heller som övre klämma om man ska ta sig uppåt.

- Man kan inte i efterhand fästa den på ett sträckt/belastat rep som man kan göra med en Basic m fl.

Att ha den på samma rep som en annan klämma tror jag inte är en optimal kombination. Om inte annat blir motståndet störande stort.

Tillverkaren rekommenderar att ha den på ett separat rep vid sidan av arbetsrepet vid höghöjdsarbete.

Själv har jag använt den rätt mycket vid klättring som enda klämma på ett enkelrep, men det är ju en smaksak och egen riskbedömning. Har då backat upp med knutar ifall låsningen av något skäl inte skulle funka.

Detta är egna synpunkter och ersätter förstås inte bruksanvisningen! :)
 
Det är kanske dags att påminna om den här länken: http://www.petzl.com/en/Sport/Rock-climbing?l=GB#.Vh_ujuJdarU
Välj "Self belaying"
Den behandlar bara Petzl's produkter men den ger även en del bra insikter om riskhantering.

Tänderna på Tibloc kommer ofta upp i olika sammanhang men vad rätt få inser är att det inte är tänderna som låser repet, de är bara till för att dra ner Tiblocen så att den klämmer fast repet mot karbinen.

/Olle
 
Jo, Petzl har ju en rätt bra samling med instruktioner. Känner dock att ska jag ha något som inte är så likt microcendern så kanske jag måste testa något annat, de där ascension-handtagen känns lite overkill för mig. De är lite onödigt stora.
Men ja, en lättlöpande backup är vad jag söker, där lättlöpande alltså är lättare än en ropeman.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
anod lämplig klippa för prova-på Klättring allmänt 1
Adam K Ersättare för Scarpa dominators Klättring allmänt 3
vandrafjäll Vilka kängor till mina stegjärn? Klättring allmänt 17
Hagge17 Från vandring till klättring Klättring allmänt 3
dmchris Alternativa karbiner till Edelrid Megajul Klättring allmänt 4
www.dangerzone.se Båt till Stora Skramsö Klättring allmänt 0
jöhan Säkringar till Melange, Tullboden Klättring allmänt 1
magwo Söker replagskamrat till Nissedal slutet av juli Klättring allmänt 0
Visenten Är vägen till Haegefjell öppen ännu? Klättring allmänt 21
Corax Klättring som alternativ till droger, brott och våldsam död Klättring allmänt 3
Tekku Tips till nybörjare? Klättring allmänt 7
enok ändman Julklapp till sprick(miss)brukare? Klättring allmänt 10
annakask Helkroppssele till sfärisk dam. Klättring allmänt 7
Brahmall tvåkomponents polyuretanplast till egna klättergrepp Klättring allmänt 2
Bloggomann Förare till Brötberget / hagelsnäs? Klättring allmänt 0
Rakman Köpa rep till topprepsankare Klättring allmänt 8
apfaktor Rakt upp (som föraren säger) eller ut till höger som många gör??? Klättring allmänt 1
Rakman Går det att ha stegjärn till dessa skor? Klättring allmänt 8
magwo Alternativ till Yosemite? Klättring allmänt 6
Moshe Klätterprylar till miljökamp! Klättring allmänt 28
Flamman Rack till Nissedal Klättring allmänt 30
Mike C Rack till Storebro, Välseröd? Klättring allmänt 12
luktafotogen Nu vet jag vad klättring var bra till... Klättring allmänt 3
avslutad130107 Varde ljus, Steve House kommer till Göteborg! Klättring allmänt 1
Bloggomann Förare till Predikstolen / Tansväggen (Dalarna)? Klättring allmänt 0
Offend-you Flyga till Nya Zeeland, Padda? Klättring allmänt 4
jneander Förare till Alperna Klättring allmänt 0
Brolin Någon som vet vägen till ålandsklipporna utanför Uppsala Klättring allmänt 0
Brolin Någon som vet koordinaterna till ålandsklipporna utanför Uppsala Klättring allmänt 0
7S Utrustning till "tillämpad klättring" Klättring allmänt 6
Frigrön Er väg till den klättrare ni är idag Klättring allmänt 1
gahne ATC till tvillingrep? Klättring allmänt 9
jomeon02 Rep till kortare trad-turer Klättring allmänt 13
magwo Alternativ till dubbelt halvslag Klättring allmänt 10
johnliungman Nån som kör till romsdalen kristi himmelsfärd? Klättring allmänt 1
Bloggomann Sele till tioåring? Klättring allmänt 6
kotten1 Max fångryck på rep till sportklättring Klättring allmänt 19
seon Konstvärme i Tunaberg till helgen. Klättring allmänt 0
climbrob Inbjudan till seminarium om olyckor Klättring allmänt 1
thureb Jumarklämmor till låns? Klättring allmänt 6
Gaylorden Resa till Tromsö/Lofoten, Bilplats finns Klättring allmänt 0
Gaylorden Ensamklättrare sökes för trip till Nissedal Klättring allmänt 1
Dava06 App till Android? Klättring allmänt 16
ingemar. Hexor i aktivt läge som fattigmansalternativ till kammar? Klättring allmänt 26
Jonasjonasjonas Två rep till multipitch?? Klättring allmänt 19
mattias_uno Madrass till hemmavägg? Klättring allmänt 1
Felixl Alex Huber till Sverige i December 2010? Klättring allmänt 0
johnliungman Förslag till namnpolicy Klättring allmänt 83
oskar.broden Kamkil upphittad på Till i Utby Klättring allmänt 0
hanna_l Bil till Chamonix 12/6 Klättring allmänt 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.