Två rep till multipitch??

Hej, ska fara till Italien och i föraren på ett flertal multipitchleder (bultade) står det att man ska ha med sig två rep på 60 meter, jag fattar inte riktigt varför! Man tar sig upp via fyra leder samanlagt 170 m, så det kanske handlar om att fira ned sig för en hel led, att en led är längra än 30 m och att det då inte går att fira ned sig ordentligt, går det lösa på annat vis än att släpa med två rep i så fall??

För det verkar som att det finns en nedstigningsstig när man väl kommit upp och det är max 5a i svårighetsgrad så bara man kommer upp borde det väl vara lugnt med ett rep, men det kanske är dumt att utgå från ifrån säkerhetssynpunkt?

Är det någon som har koll på detta? Vore så fint att få prova klättra högt upp.
 
Kan börja säga att jag tyvärr inte hunnit med att klättra någon multipitch än men vad jag förstått är det rekommenderat att köra dubbelrep på multipitch. Standplatser kan vara anpassade till firning 30m+.

Kan man vandra ner så spelar väl inte firningen någon stor roll egentligen. Det vore ju om det hände något som gör att man måste fira, först då kanske det börjar bli jobbigt...

Mvh Benny
 
dubbelrep

Hej,
Det skär lite i mig när du skriver som du gör. En mulitpitchled är EN led, med flera replängder.
Vanligen är minst en av de replängderna mycket riktigt längre än 30 meter.
I vissa fall kanske man kan rappellera av med bara ett enkelrep, men då får man troligen offra lite hårdvara (karbiner) och kanske dessutom ta risken att fira från bara en punkt (borrbult). Men vill man vara säker på att kunna rappellera av leden utan att toppa ut, för att vara beredd på olyckliga omständigheter, så är det lämpligt att klättra med dubbelrep(2 halvrep) eller tvillingrep.
Det händer att replag som ska upp för samma led, eller närliggande leder på samma klippa, klättrar på varsitt enkelrep och väntar in varann på toppen för att sedan fira av på de gemensamma repen.
(Det är också ganska vanligt att multipitcher/'större' väggar har speciellt riggade rappell-leder för nedfirning för att klättrande lag ska slippa firande lag på sina leder och standplatser, då är nedfirningsreporna oftast åtminstone 50 meter mellan standplatserna).

Edit:
Kan inte italienska, men för förenklande vid läsning av utländska förare (guidebooks ;-) )
replängd = pitch = longeur (franska)
led = route = voie (franska) = vie (italienska)
 
Senast ändrad:
Man tar sig upp via fyra leder samanlagt 170 m, så det kanske handlar om att fira ned sig för en hel led, att en led är längra än 30 m
Lite förvirrat här... Menar du replängder? Om du menar replängder så stämmer inte matten då de samanlagda 170 metrarna uppdelat på fyra replängder blir 42,5 meter per replängd. Är någon replängd kortare så bli ju någon annan ännu längre. Ska ni fira av leden så borde ni ha med två rep ja... Ska ni inte fira av och gå ned så kanske man kan slippa det.

För det verkar som att det finns en nedstigningsstig när man väl kommit upp
Verkar? Själv skulle jag vilja vara säker på det innan jag bestämde mig för singel eller dubbelrep.
 
För min del skulle jag inte nöja mig med att det finns en nedstigningsstig när jag väl är uppe, utan jag skulle vilja vara rätt säker på att jag kan ta mig ned även om jag tvingas avbryta halvvägs.

Shit happens, i synnerhet om man inte planerat. Leden kan vara långt under din förmåga, men så skadar någon sig, vädret slår om eller ni navigerar fel och är plötsligt på en betydligt hårdare (och sämre säkrad) led. Det behöver inte vara något dramatiskt, bara tillräckligt för att det ska vara dumt att fortsätta.

Då är det inte kul att befinna sig 50m över närmaste pålitliga firningsankare med ett singelrep.
 
Lite som de andra har varit inne på så är det bästa att verkligen ha koll på leden. Pitchernas längd, ev. stigar och rappelleringspunkter.

När det gäller att ha dubbla rep så förstår jag att det kan vara vikten/tillgången som är problemet, inte för att själva klättringen kräver dubbla rep, eller hur.

En möjlighet är att fira på repsnöre. Jag har inte någon egen erfarenhet av att denna lösning, men det finns långa trådar här på Utsidan kring detta.

Fira med repsnöre

Fördelen är att det inte kostar så mkt att köpa + att det inte väger så mkt eller tar så mkt plats.

Mvh /Joel
 
För min del skulle jag inte nöja mig med att det finns en nedstigningsstig när jag väl är uppe, utan jag skulle vilja vara rätt säker på att jag kan ta mig ned även om jag tvingas avbryta halvvägs.

Shit happens, i synnerhet om man inte planerat. Leden kan vara långt under din förmåga, men så skadar någon sig, vädret slår om eller ni navigerar fel och är plötsligt på en betydligt hårdare (och sämre säkrad) led. Det behöver inte vara något dramatiskt, bara tillräckligt för att det ska vara dumt att fortsätta.

Då är det inte kul att befinna sig 50m över närmaste pålitliga firningsankare med ett singelrep.

Jag har mer än en gång börjat en led med enkelrep där man behöver två rep för att fira från ankare till ankare. Det går inte att alltid bära med extra skrot för en snabb reträtt och det kommer ju att kännas ganska självklart att retirera och lämna utrustning och fira i en(1) bra bult som ankare om allting skiter sig. Då handlar allting om viktigare saker än utrustning.

Om det däremot inte går att fira ner överhuvudtaget på ett enkelt rep (för att det inte finns något alls emellan ankarna) då ser jag poängen med det andra repet.

Observera att detta inte är en rekommendation hur alla ska göra utan en beskrivning i hur jag tänker om jag inte vill släpa på massvis av utrustning.

@Jonas
Jag tror att du kommer att känna dig rätt mycket tryggare om du övat på långturer med en duktig instruktör innan. Att klättra långturer är lätt - om allt går rätt. Men när det skiter sig, så skiter det sig ordentligt!
 
Självklart, Robin.

Huvudsaken är att ha ett bra svar på frågan "Vad gör jag om det skiter sig?" innan man lämnar insteget.
Dubbla rep (i valfri konfiguration) kan vara en del av svaret, men inte nödvändigtvis.

Misstänker att det är fler än jag som fick en aha-upplevelse första gången marken var mer än en replängd bort...
 
Det KAN alltså finnas diverse lösningar som funkar om även om du bara har ett enkelrep med. Men om du är ny på långturer, så misstänker jag att allt inte är planera med minsta marginal, och att det även innebär att andreman (eller t o m förste) kan ta ett extra enkelrep med sig utifall att.

Har man inget dubbel eller tvillingrep så tar man vad man haver, och detta endast till kostnaden att man släpar med sig 4 kg extra. Helt i onödan - eller för att använda och kunna ta sig ned när saker och ting inte går exakt som man tänkt.
Såhär gjorde jag själv på min första långtur och jag använde aldrig extrarepet, men ångrade mig inte alls med tanke på den tryggheten som det faktiskt innebar.
 
Om man klättrar på låg nivå är det oftast inga problem att köra reverserad klättring ner om man inte fixar leden. Som soloklättrare ger jag mig inte på något utan att kunna klättra ner igen. Det här förutsätter att man inte faller, vilket jag tycker borde vara grundförutsättnigen för all klättring utom ren sportklättring.
 
Jag har gjort en del bultad multipitch ner i Europa, klättra upp är aldrig problemet det är nedstigningen. Då snålhet och dumhet gjort att jag inte köpt ytterligare ett rep har jag endera fått genomföra trista o osäkra nedfirningar med lämnad utrustning som följd eller gått långa omvägar ned från klippan.

Resultatet blir allt för ofta att ledvatel hämmas pågrundutav att ned repeleringspunkterna är 50m från varandra och jag har fått välja en mindre intressant led att klättra.

Mitt råd är helt klart, kompromissa INTE köp ett till rep och låt andremannen ha det i ryggsäck så får ni säker travlig klättring och nedfirning samtidigt som ni kan klättra precis vad ni vill!
 
(Jag tog, kanske felaktigt, för givet att det åtminstone gick att skaka fram ett extra enkelrep för trådstartaren eller hans kompis. Har man bara ett rep överhuvudtaget är det nog dags att skaffa ett till för en av personerna.)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Rakman Köpa rep till topprepsankare Klättring allmänt 8
jomeon02 Rep till kortare trad-turer Klättring allmänt 13
kotten1 Max fångryck på rep till sportklättring Klättring allmänt 19
wberg2 Tips om rep och sele till grymt ringrostig! Klättring allmänt 3
sfrge Statiska rep Klättring allmänt 5
sfrge När går ett rep av? Klättring allmänt 10
sfrge Knyta ihop rep av olika dimensioner. Klättring allmänt 10
Vizual54 Köpa rep Klättring allmänt 7
vandrafjäll Vilka rep? för klättring klippa med topprep Klättring allmänt 1
nickej Vilket rep? Klättring allmänt 1
behedwin Lär mig om rep Klättring allmänt 19
Idakei Diameter rep Klättring allmänt 16
Reptiggare Förbrukade rep? Klättring allmänt 13
Ternblad Tips på rep? Klättring allmänt 1
returnity Gamla Rep Klättring allmänt 1
johnliungman Rep upphittat i gbg Klättring allmänt 0
OsYa Upphittat rep vid Grönbrinksberget Klättring allmänt 2
pr_kalkyl Begagnade klätter-rep? Klättring allmänt 24
Zata78 Rep upphittat/omhändertaget på Tunaberg 6/9 Klättring allmänt 0
Baraja Bortglömt rep Kärringberget Klättring allmänt 0
johnliungman Twistat rep vid dåliga firningsankare Klättring allmänt 16
gustafmag Utrustning för rep-soloklättring Klättring allmänt 12
daguito Upphittat rep Bistaberget Sörmland 17 maj 2012 Klättring allmänt 7
peon Rep som gått av vid fall? Klättring allmänt 16
leno17 Klättra i rep Klättring allmänt 13
hebbe Black Diamond testar hur länge rep behöver vila mellan fall Klättring allmänt 2
E9climbing Forvara rep kallt ar det dumt? Klättring allmänt 7
Polarnatt Rengöra rep och slingor Klättring allmänt 10
johnliungman Clogga - vilken diameter rep? Klättring allmänt 11
subsoil viilket rep ska man ha? Klättring allmänt 28
iloj kasta gamla klätterprylar/rep Klättring allmänt 10
Rebecca81 skarva rep Klättring allmänt 8
magwo Köpa rep med bicolor/bipattern? Klättring allmänt 5
Keras2006 Vila rep efter fall? Klättring allmänt 15
Mike C Upphyttad rep, Tunaberg/Simonsberget Klättring allmänt 2
desmo79 Vad menar Beal? Tips på rep? Klättring allmänt 41
tommy.fransson Gör BlueWater bra rep? Klättring allmänt 1
kinjinte Rep kvarglömt i Aspen? Klättring allmänt 1
veve Ringkallen, kvarglömt rep? Klättring allmänt 1
millimeter Samköp av hjälm, rep, QD:s? Klättring allmänt 5
Slan Metolius Monster -rep Klättring allmänt 1
coffee08 Köptips slinga, karbin, quickdraws och rep Klättring allmänt 22
Zion Hjälp, köp av karbin och slingor för top-rep. Klättring allmänt 14
marcusen Vulktejp och Rep Klättring allmänt 5
ctve8n Dyneema- eller kevlar-rep Klättring allmänt 11
danne_doppsko Inknytning mitt på rep?! Klättring allmänt 35
bomsidaisy Vilket rep? Klättring allmänt 6
Micke_Y Køpa rep via nætet Klättring allmänt 3
Henke_K Statiska Rep? Klättring allmänt 6
Michel.B Stor kunskap kring dynamiken i rep efterfrågas Klättring allmänt 9

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.