Läckande Goretex-kängor

Jag har en Meindl Island-känga som läcker, har någon erfarenhet av hur man för det första hittar var det läcker och för det andra hur man lagar skadan?
Är det ens möjligt att hitta var det läcker, goretex-membranet döljs ju på utsidan av läder och på insidan av foder, jag har försökt räkna ut var det läcker genom att hålla kängan nedsänkt i vatten men läckan är av den typen att det tar många timmars vandring i sur terräng innan det märks och då har vattnet krupit in i hela fodret.

Bertil
 
Byt!

Enklaste sättet att fixa läckaget är väl att gå tillbaka till affären och få ett par nya kängor?

Är skon yngre än två år åberopar du konsuentköplagen och kan få ny sko bums, är den äldre åberopar du Gores garanti, och får med stor sannolikhet en ny känga efter några veckor.
 
För att finna ut VAR det läcker anvánder man sig vanligen av en s.k. Gore-centrifug:
calidad1.jpg


Det är en av diverse maskiner som all Gore-licencierade sko-fabrikanter "är tvungna" att ha för att:

A: kontrollera x % av fárdig produktion, för att se att man hâller en jämn och hög kvalitet (inga läckage i detta fall)

B: Se om inkomna reklamationer verkligen läcker. I detta fall ser man ocksà ungefär var det läcker.

Sàdana maskiner tror jag dock det kan vara svârt att fà tillgâng till för gemene man.

En annan maskin man anvánder i fabrikerna är denna:
calidad3b.jpg

I den testas samtliga GTX-foder (booties) innan de sys fast i skon. testet gâr till s som sâ att GTX fodret (bootien) fylls med luft och sánks ned i vatten. Kommer det ut bubblor ur fodret sà finns det ett hàl just där. Detta lagas med Gore-Tex Seamseal tape.


För att LAGA är det básta att ta ut Gore-Tex-fodret (oftast en sk bootie) och ersätta det med ett nytt. Det ár dock en process som jag tror kan vara svâr att göra sjálv. Dessutom màste man ha en exakt rátt foder för att det ska sitta bra (dvs ett foder fràn tillverkaren av skon, gjort just för den modellen och i den storleken.)

Vill man istállet försöka laga befintligt foder màste man ta ut det och sedan laga med just Seam-Seal tape enligt ovan.

Om du inte väldigt gárna vill prova pà att góra detta sjálv skulle jag nog försöka överlàta det till antingen fabriken alt. nàgon Gore-Tex-specialiserad skomakare.

Summa: det ár relativt enkelt att byta ut ett trasigt GTX-foder mot ett nytt, men mas màste nog ha lámplig utrsustning och erfarenhet, samt den exakta "reservdelen".

Mvh / mats
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.