Klädsel från topp till tå - Svalbard

Hej,

Jag är ny på både forumet och på friluftsfronten.

Under påsken ska jag och min sambo tillbringa vår tid på Svalbard (sju dagar) och jag har inga kläder alls ämnat för detta. Medeltemperatur på -13 i april, -19 i mars.
Vi funderar på en tvådagarsutflykt men då sover man i en stuga, antagligen blir det några perioder då man inte är allt för aktiv och kanske fryser mer. Hundsläde och skoter är det som står på agendan, och då får man låna skoterdräkt.
Vi kommer inte sova ute, gå långa sträckor eller åka skidor.

Jag håller på och läsa på för fullt om jackor, material etc men förstår att alla andra plagg är lika viktiga.
Nu vill inte komma här och kräva hjälp utan någon egen research men jag behöver hjälp att klä mig från topp till tå... :)

Min budget är inte allt för överdriven och jag vill gärna ha användning av kläderna senare även om det inte blir något lika mer extremt. Att lägga femtusen kronor på en vindjacka (och övriga plagg i samma klass) som jag eventuellt aldrig kommer använda igen känns därför inte så lockande.

Det är väl tre lager som gäller.

Baslager
Här är det ju ull som gäller. För mig kliar det en del, men jag har aldrig tänkt på att mina Merinoulltröjor någonsin har kliat och det verkar vara det som gäller hur som helst.
+Boxarshorts av merinoull.

Fungerar detta till ändamålet eller behövs det tjockare än 200g?
T&P Kashmir Ull-set http://www.idefixteko.se/open_produkter/produktinfo_body.asp?prodid=16800&plats_id=1511

Vissa underställ är ju av blandat material, en del har nylon (20%) i sig som jag antar gå bort?
Går ullfrotte bort?
Är det någon mix som är att föredra när det gäller underställ?


Mellanlager
Tror ni det räcker med Fleece (Polartec)? Eller ska jag satsa på merinoull här också? (som sagt har merinoulltröjor, så det skulle ju bli en mindre utgift)


Ytterlager
Här har vi det stora frågetecknet...
Är jag med i svängarna ifall jag påstår att en skaljacka i korta drag har uppgiften att främst vara vatten- och vindtätt, medan en softshelljacka ska även vara varm och driva ut fukt bättre. (vilket gör att vatten och vind-funktionerna blir sämre)

Då det blåser en hel del så kanske vindfunktionerna väger upp och att ett ordentligt underställ och mellanlager fixar värmen?
Eller eftersom det knappt regnar på Svalbard, är det bättre med en softshelljacka?


Huvud
Jag har en mössa av 50% ull och 50% Akryl, med Polypropylen/Windstopper.
Balaklava blir nog en Woolpower.

Fötter
Merinoullstrumpor direkt på fötterna sedan ett par raggsockor i ull på det.
Dessar skor har jag: http://www.salomon.com/us/product/elbrus-wp.html#

Händer
Dubbla antar jag, de yttre blir väl vindtäta tumvantar som går upp en bit på armen.

Något viktigt jag har glömt? (ryggsäck/daypack :))

Nu blev det en himla massa text, om jag verkar ha lite koll får ni gärna nicka lite instämmande så kanske det kan användas som referens ifall någon annan undrar, annars uppskattar jag alla svar!

Tacksam för all hjälp!
 
Hej.

Låter som en riktigt trevlig resa!

Du verkar ha god koll tycker jag. Rätt material närmast kroppen är kanske det viktigaste. Och på ITAB hittar du nästan allt du behöver till ett riktigt bra pris.

Har dock några spontana tips:

Baslager
Ta hellre med två olika underställ att kombinera. Itabs kashmir-ställ går inte att maskintvätta och kan nog vara för varmt ibland. Ullfrotte går absolut inte bort! Ullmax har billiga och bra ställ.

Mellanlager
Fleece eller ull är nog en smaksak. Men även en skön lätt dunjacka är mitt tips för att hålla värmen. Just nu riktigt bra pris på Western mountaineering: http://www.getout.se/sv/artiklar/rea/konfektion-ii/flash-jacket-herr-black.html

Ytterlager
Jacka/ anorakk: Vindtätt med bra huva är huvudsaken! Det behöver inte vara vattentätt men måste andas bra. Om du har ett varmt mellanlager kanske du klarar dig med en skaljacka. Softshell-kläder är oftast till för mellanlager och inte tillräckligt rymliga för att fungera som ytterlager. Personligen skulle jag inte åka till Svalbard utan att ta med en skön och varm parka. Se till att den har tvåvägs-blixtlås. Nu när du har lite tid på dig: köp en skön parka från USA. Även med moms, tull och frakt kan du få en fin till halva priset. Sälj den sen begagnad med vinst om du inte har användning för den.

Ytter-Byxa: Du skriver inget om vad du skall ha på benen. För att vara varm om fötterna är benen viktiga. Jag rekomenderar denna hängselbyxa med urtagbart foder från ITAB: http://www.idefixteko.se/open_produkter/produktinfo_body.asp?prodid=16281&plats_id=1524
Oslagbart pris och väldigt användbara förutom vid högintensiva aktiviteter.

Huvud
Mössa är en smaksak men den måste täcka öronen och gärna har skärm. Både mellanlager och ytterlager har ofta huvor så mössan kan vara ganska liten och tunn.

Fötter
Underställsstrumpor + fryspåsar i plast + ullsockar är modellen om du skall vara ute en hel dag i kylan.
Skorna du föreslår kommer du att frysa i. Ingen tvekan om det! Satsa istället på ett par kängor med urtagbart foder och se till att ha en tjock sula i botten. Jörnkängan är nog bäst men också dyr. Jag älskar mina Sorel Glacier, men de är inga dans-skor...importera även dem från USA till halva priset. Kanske är Muck-boots tillräckligt varma? (ITAB).

Vantar
Dubbla är helt rätt. Köp stora skinn-vantar i en affär med arbetarkläder och kombinera med billiga fleece-fingervantar från OK. Billigare, varmare och slitstarkare hittar du inte i en friluftsbutik. Men finger-färdig blir du inte...

Övrigt:
Glöm inte det viktigaste: http://www.idefixteko.se/open_produkter/produktinfo_body.asp?prodid=16418&plats_id=1261
Gå inte ut utan en. Pris: 49 kr!

Det kanske är ljust dygnet runt på Svalbard när det är påsk men ta med en liten pann-lampa ändå för säkerhetsskull.

Ha en skön och kall resa! (Hundspann är ett måste!)
 
Jag tycker att du tänker helt rätt.

Här är några kommentarer:

Kör på fleece om du behöver köpa nytt, det luktar lite sämre efter väldig lång användning o väger mer, men det kommer du nog inte bry dig om. Själv använder jag mina vanliga merinoullströjor jämnt, på jobbet, i skogen, på havet, de funkar till allt.

Satsa på ett normaltjock ylleunderställ. Köp nåt på rea bara, spelar inte så himla stor roll vad.

Jacka: Vindtätt är huvudsaken. Ni ska inte röra på er så det funkar ju m en fodrad jacka om du tycker att det är mer funkis till vardags sen.

Mössa: Den du har låter bra. Ska ni åka mycket släde kanske det kan vara skönt att ta med ytterligare än för att göra det riktigt varmt o gott om huvudet när det drar.

Halsduk: Beror väl lite på jackan o vad du tycker, jag tycker att det är ett oslagbart plagg. Använder oftast en tunn siden halsduk.

Fötterna: Tycker skorna ser kalla ut (jag fryser alltid i mina vandringskängor från Lundhags när det är mindre än -5 grader ute. Har kollat på att köpa ett par såna här: http://addnature.com/product.aspx?p...HIC&log_info=klipp;SOREL1964PACGRAPHIC;A4;699
Har provat liknande o tyckt att det varit underbart. Man blir väldigt kall om fötterna lätt o det sprider sig i hela kroppen.
 
Ditt vindtäta lager måste täcka allt!

Viktigt att se till att det inte finns några glipor i det vindtäta lagret, allt måste om lott.

Det gäller även ansiktet, en balaclava i ullfrotté är en bra start men ibland kan du behöva något vindtätt utanpå denna. Jag brukar använda en liten neoprenmask som täcker från näsan och ner en bit på halsen. Se till så det inte blir glipor mellan goggels, mask och huvan på jackan.

Jag skulle satsa på ull om du redan har det, det funkar utmärkt. Jag personligen brukar få problem med statistelektricitet på Svalbard eftersom det är så torrt, fleece är inte kul då.

Jag tycker inte du ska satsa på ett dyrt vind och vattentätt lager, vattentätt är snarare en nackdel vid låg aktivitet i sträng kyla eftersom kondenspunkten tenderar att hamna innanför jackan och då blir det som att ha på sig en plastpåse.

Har du en gammal vindskjorta och en anorak som täcker väl så duger det. Jag brukade kombinera en tunn vindskjorta med en fjälljacka i microfiber och dessa stod pall för precis allt. Eftersom ingen av dessa var vattentäta eller 100% vindtäta kunde jag packa på mig hur mycket kläder som helst under utan att det blev för tätt eller för kvalmigt.
 
Jag är inte riktigt säker på var du fått informationen om medeltemperatur, men jag tror ändå att du "överreagerar" en aning. Enligt yr.no så var medeltemperaturen (Svalbard lufthavn - http://www.yr.no/sted/Norge/Svalbard/Longyearbyen/statistikk.html) i mars 2011 -12.7° och i april 2011 -5.8° - det verkar alltså kunna skilja sig en hel del från år till år...

Nu vet jag inte om ni tänkt bo i själva Longyearbyen eller i Nybyen en bit upp i backen, men om ni bor i byn så är avstånden inte särskilt stora och kortare stunder klarar man sig rätt bra utan att frysa ihjäl även om det är riktigt kallt ute. Och skulle det smälla till ordentligt finns COOP och ett antal andra butiker där du på plats kan köpa bra vinterkläder utan att behöva betala moms (förvisso norska priser, men ändå...). Glöm inte taxi!

Du skulle också kunna titta på vilken utrustning värnpliktiga i norrlandsförbanden hade för 20 år sedan så ser du att det inte behövs massa moderna plagg för att klara sig bra i -20-30°. Jag tycker helt enkelt att det är onödigt att lägga massa pengar på flashig utrustning för en vecka i Longyearbyen där du under utflykterna ändå får låna anpassad utrustning (stillasittande och vindfaktor).

Om jag skulle åka upp i mars-april skulle jag ta med mig de varmaste kläderna jag har för svensk vinter och i nödfall köpa varmare utrustning på plats (det finns till exempel riktigt fina lusekoftor för förhållandevis rimliga priser, dvs ett par tusen). Spar pengarna och köp en lusekofta eller ät en bra middag på Huset istället (glöm bara inte att förboka).

Jag hoppas att jag inte varit allt för rörig...

Min inställning är alltså: ta med dig det varmaste du har. Blir det kallt - köp på plats (de vet vad de gör där uppe). Om det inte blir kallt - använd pengarna till något roligt...

PS. Du nämnde förresten ylleunderställ - fördelen med dessa är att de värmer även när de blir fuktiga. Om du inte tänker vandra eller åka skidor eller på annat sätt anstränga dig under turerna ser jag ingen anledning att rata bomull som ju faktiskt funkar alldeles utmärkt bara det är torrt. DS.

PPS. Jag har varit på Svalbard två gånger varav den första (sommar) var tält och den andra (höst) lägenhet så du får gärna ställa frågor om byn så kanske jag (eller någon annan här på forumet) kan svara på dem. DDS.

Ha en trevlig resa!
 
Hej

Vilken tur ni har som kommer till Svalbard, det är en härlig plats. Om det fortfarande är säsong för isgrottor när ni kommer dit är de väl värda ett besök, även om det innebär en viss risk, glaciärer är opålitliga företeelser.

Du har ju redan fått en hel del goda råd om klädsel men det hindrar naturligtvis inte mig ifrån att tycka till jag med. Det låter som om du läst på en hel del men det är lätt att låta sig luras av alla dyra specialmaterial som är anpassade för att vara bra på en tre-fyra saker samtidigt. Ska man t.ex. ha kläder som är varma, lätta och värmer även när de är fuktiga vilket kan vara lämpligt på vinterfjället måste man börja betala en hel del, ska de bara vara varma, vilket det låter som i ert fall, kan man komma betydligt billigare undan. Då skulle jag börja titta på utförsäljningen hos antingen itab och andra som säljer arbetskläder eller hos de vanliga sportaffärerna. Syntet, bomull och fleece räcker långt, helt vanliga tröjor som är rymliga nog att sättas ovanpå varandra är också ett alternativ. Om alla organiserade turer ni överväger erbjuder skoterställ till utlån och ni inte ska göra några egna utflykter utanför byn (ska ni det är det dags att börja samla papper för vapentillstånd redan nu så att ni får hyra gevär, och någon av måste ju kunna hantera det) så har ni knappast några problem. Inne i byn är man inte ute så länge och då rör man ju ändå på sig.

Vinden är annars det stora problemet, se till att allt är vindtätt och som sagt inga glipor. Balaclava är ibland bra men också hemskt irriterande, med skidglassögon, bra mössa och högt uppdragen halsduk kan man ofta slippa den. Annars är det händer och fötter som är svaga zoner, resten av kroppen kan man oftast bara ta på sig en till, ännu bylsigare tröja eller liknande om det krävs, se bara till att de yttre lagren är rymliga nog.

Inne i Longyearbyen i februari/mars vill jag minnas att jag själv hade tjockt ylleunderställ, jeans och fodrade överdragsbyxor (vanliga billiga men tjocka ifrån en sportaffär) på benen, dubbla yllesockar (tunna+tjocka) samt tjocka Sorel-kängor på fötterna, underställströja, vanlig bomullströja, fleece och regnjacka på överkroppen, någon gång med dunjacka istället för fleece men inne i stan står man knappast stilla så då behövdes det egentligen inte. Halsduk, tjock, vindtät mössa som gick ner över öronen, vanliga tjocka tumvantar, stora nog för att lätt rymma ett par 20kr fingervantar under (främst för att behålla värmen länge nog för ett foto). Då är jag ganska frusen av mig men frös mindre än vad jag nu gör när jag väntar på en försenad buss vintertid i Skåne (fast då är jag ju å andra sidan sämre klädd).

Ett par inneskor är inte nödvändigt men är inte fel att ha med, vissa offentliga platser kräver att man tar av skorna och inte alla har vettiga att låna ut.

Det finns som sagt gott om sportaffärer i Longyearbyen så lite vågar man chansa.
 
Stort tack för alla svar! Det blev nog en väldigt bra sammanfattad tråd.

Nu har jag knåpat ihop en lista på saker som jag kommer få användning av senare också, jag bor ju trots allt i Sverige. :)
Än så länge håller budgeten väldigt bra, och det finns ju många affärer här i Stockholm så man slipper undan en del frakt.

Vi har ganska bra koll på Svalbard i övrigt, min sambo var där förra året och vi ska bo hos en vän till henne. Dock har de inte koll på kläder och material, så var det mycket närmare sommaren.

Patrik: Medeltemperaturen hittade jag på Wikipedia så den behöver ju inte stämma speciellt mycket, kollade även in den på yr.no, men såg bara för 2011 och det kan ju skifta rätt mycket år till år. Mina vinterkläder som jag har här är inte tillräckligt varma för att klara sig här.. :) Blir det för kallt så får vi göra som du säger, köpa saker på plats.

Vad tror ni om denna jacka?

Jacka - Norrona Svalbard Arktis Ano jacket - ca 1600 inkl. frakt (ca 2000:- från DK,NO)
http://www.norrona.com/Products/0118-07/svalbard-arktis-cotton-Ano-Jacket-(MW)
http://www.tamarackgroup.co.uk/acatalog/Mens_Outdoor.html

Kängor Sorel Caribou - 999:-
http://www.xxl.se/skor/herrskor/vinterskor/caribou-1046918

Fingervantar US Ull - 75:-
http://www.garderoben.se/fingervantar-us-p-1305-c-196.aspx

Strumpor - ~19:- x 5
http://www.xxl.se/sportklader-herr/...sockar-herr/original-ullfrotte-sockar-1074888
http://www.surplusbuy.se/products/413-innerstrumpa-ull-svenska-armen-grbrgr.aspx
http://www.surplusbuy.se/products/544-termostrumpor-eskimo-supervarma.aspx

Raggsockor ~120:-
http://www.xxl.se/sportklader-dam/f...strumpor-sockar-dam/raggsocka-pastell-1065943
http://www.idefixteko.se/open_produkter/default.asp?plats=1307

Halsduk ull 35:-
http://www.surplusbuy.se/products/416-halsduk-svenska-armen-stalgra-m60.aspx

Vindbyxor/ytterbyxor - 695:- (ska jaga mer här)
http://www.idefixteko.se/open_produkter/produktinfo_body.asp?prodid=16281&plats_id=1524

Enkel kikare 8x42 299:-
http://www.xxl.se/jakt-vapen/optik/kikare/handkikare-8x42-1074128?searchWord=kikare

Enkel Pannlampa 50/150:-
http://www.xxl.se/vildmarksliv/friluftsutrustning/diverse-turutrustning/4-led-pannlampa-1058594

Totalt 4090:-

Kvar: Bakalava, halsvärmargrej, vindhandskar, boxershorts. Merinoull underställset ca 800:- letar vidare efter något bra erbjudande samt mellanlagret. (fleece + mina tröjor jag har)


Återigen, tack alla!
 
Allt där blir säkert jättebra, jag kan inget om svalbard, men kängorna hade jag avrått från oavsett land då jag läst fler negativa än positiva kommentarer om dom sen dom blev kinesiska. Kikaren hade jag också avstått från. En kikare för 299 kr brukar man inte se något alls i utan bättre utan. Man behöver inte ha värstingar men man får nog lägga ett par tusen för att få ut något av upplevelsen att titta i en kikare..

Mvh // johannes
 
Skriv gärna lite om din resa och lägg med lite bilder när du kommer tillbaka. Du kommer förhoppningsvis att att få din livs resa!
 
Glöm inte att kolla in REA
Vantar
Black Diamond Mercury Mitt 599:-
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=BD_M_MERCURYMITT

Förstärkningsbyxor
Haglöfs Barrier II Pant 799:-
http://www.route62.se/cgi-bin/ibuti...82&artnr=5325r&visa=1-90&Sort=Beskr&Visn=Std2

Förstärkningsjacka
Haglöfs Barrier II Hood 899:-
http://www.route62.se/cgi-bin/ibuti...82&artnr=8581r&visa=1-90&Sort=Beskr&Visn=Std2

Gore-tex BIB´s
Haglöfs Atom II Bib 2295.-
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=HAGLOFSATOM2BIB_COPY


Gore-tex Jacka
Haglöfs Electron Jacket Proshell/Packlite 2695:-
http://www.route62.se/cgi-bin/ibuti...82&artnr=7110r&visa=1-90&Sort=Beskr&Visn=Std2


Vinterkänga
Meindl Glacier 1595:-
http://www.route62.se/cgi-bin/ibuti...82&artnr=8728r&visa=1-90&Sort=Beskr&Visn=Std2
 

Bilagor

  • X_HAGLOFSATOM2BIB_COPY.jpg
    X_HAGLOFSATOM2BIB_COPY.jpg
    135.4 KB · Visningar: 4,320
  • 7110_1.jpg
    7110_1.jpg
    36.2 KB · Visningar: 4,327
Balaklava - värt att tänka på

Jag har arbetet 3+2 månader på den geografiska Sydpolen. Där är det ganska mycket kallare än vad du uttrycker här, men också 0% luftfuktighet. Jag gissar att det finns betydligt mer av den varan på Svalbard. Overlag ser det ut som om du fått bra tips här. Ullfrotte använde jag hela tiden där, 200g understället närmast kroppen, deras 600g tröja m hellång dragkedja alt en något tunnare fleece när det var varmare (läs -20 till -30). Deras kläder är funktionella som bara den, mkt bättre än något av de andra fabrikat jag hade med mig där.

Sedan ser jag att du skriver att tänkt ha en balaklava i ull. Det går fetbort i mina ögon. Jag använde googles (pga att solen är stark) så halva ansiktet är täckt med dem. Sedan krävde mitt arbete en (klätter)hjälm så mössa under det. Det som blev kvar var undre delen av ansiktet. Blåser det så blir det kallt. Då vill man ibland ha en mask. Flossad neoprene är det enda som funkar enligt mig, o då skall man se till att halvmasken går att ta av och på utan att ta av (hjälm) mössa o googles, tex med ett kardborre i nacken. Typ den här: http://www.skoterdelen.com/facemask-svart-p-23235.aspx men klipp bort bandet som går över pannan. Har du en mask i ull så komemr den inte sitta lika tight, inte vara vindskyddande, vilket egentligen det enda den skall skydda mot enligt mig. Hål för min/näsa kommer o bli stora -> mindre skydd. Har du tyg framför munnen blir det blött, isigt och du komemr ha en ett "våtvarmt" omslag som du andas genom som dessutom fryser på utsidan o som fryser fast i skägg om du har det, annars fryser det "bara" fast i jackan, fleecetröjan etc. Har du en mask i neoprene kan du ha mkt mindre andningshål. Mitt minhål är ~20mm i diameter. Det på amsken jag länkade till är något större men perforerat, du kanske får klippa upp det. Det gjorde en kollega till mig nere på polen som hade just den masken.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Lankus Torr på tur. Att köpa vattentät klädsel för vandring. Kläder 9
rJohansson Massa frågor kring klädsel samt skor. Kläder 7
phreud Klädsel till utförsåkning Kläder 4
Aera Grundläggande (?) klädsel utomhus Kläder 4
Lintilla När kommer bh/topp i ull?? Kläder 2
niklaz Byxor med skalmaterial till knäna endast? Kläder 9
Plogg High eller mid skaft till nya lundhags? Kläder 11
holetaker Utmanare till Carinthia? Kläder 6
pr33d Hitta ersättare till favoritunderstället Kläder 31
museo12 Tjockare alternativ till Fjällräven high coast-byxor? Kläder 0
Consultra Önskar tips på regnkläder till tonåring Kläder 3
Elvah Finmaskiga liners till höga kängor? Kläder 4
AnnaMiaMaria Skidbyxor till kort och tjock Kläder 4
Alucardi Lundhags skalkängor tips nu till vintern Kläder 19
bjornhallberg Jacka och Shorts ersättare till ITAB Jokk och Traveller Kläder 1
Cacan Ny "Krok" till kängor Kläder 6
Jackiie Första paret enklare kängor till pojkvännen - XXL? Kläder 11
AnteÅ Krokar till byxor Kläder 9
Miroslav Jacka: Alternativ till Lappland jacka i G-1000? Kläder 12
Etriol Vad är fjällrävens fickor till för? Kläder 7
AnteÅ Lim till Gore-Tex-jackor Kläder 3
B.M.F Sockor till vandringskänger Kläder 42
gabrieljsson Hjälp med komplett utrustning till nybörjare Kläder 3
Johan123 Friluftsbyxor som går att vika/rulla upp till shorts-längd (ej zip-off)? Kläder 7
Bondmoran Gaiters till vandring Kläder 14
GeorgM Foder till skalkänga modell Lundhags Jämtkängab Kläder 3
kit Vandringskängor till små barn Kläder 2
Silver Fang Vilken mössa och vantar till vandring Kläder 14
Silver Fang Vilken underställ till vandring Kläder 18
bico Sulor till Lundhags-kängor Kläder 7
doomus Alternantiv till Salomon XA Pro 3D? Kläder 2
tlundberg Alternativ till Lundhags Tanner Chukka Kläder 36
andersmossing Alternativ till Fjällräven Greenland Kläder 43
CFJ Inlägg till vandringskänga Kläder 4
Smogz Alternativ till fleece Kläder 32
Stadsmulle Hjälp en nybörjare överleva Kebnekajse, klädpacklista till rimligt pris Kläder 4
Caminista Vilken slags byxa till fjällvandring? Kläder 5
Sarvi Trekvartslång zip-off byxa till sommaren? Kläder 2
mBengtson Alternativ till hardshell/skaljacka? Kläder 20
erephus Motsatt alternativ till Fjällräven Vidda - G1000 Kläder 9
Viktorious En skaljacka som passar till det mesta Kläder 64
seasteel Byxor till sen höst/vintervandring? Önskar förslag på Budgetalternativ? Kläder 21
Adventurejonas Nya byxor till vintern Kläder 3
Gråbuse Alternativ till skalkängor - är de alla så hårda? Förträngningar i nerver? Kläder 26
moa_k40 varm tröja till fjället sommartid Kläder 9
SvenssonJr Skjorta till vandring Kläder 32
Jmhe Hängslen till skalbyxor Kläder 11
ChristinaH Skor till Island Kläder 5
Letaren Skalkläder till sommarsverige Kläder 14
Chrabban Kläder till vandringen Kläder 29

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.