Kanadensare för familjen

Jag vill köpa en kanadensare till familjen. Vi är helt nybörjare inom detta område och skulle behöva lite hjälp med vad vi ska köpa för modell.

Tanken är att enkelt kunna komma ut på vattnet, antingen ensam eller med några fler familjemedlemmar. Kanske göra en utflykt i närområdet. Vi är 5 i familjen men gissar att vi inte kan få plats alla samtidigt, så det är inget krav. Vi kommer inte göra några längre turer så stabilitet för barnen är viktigare än hastighet. Detta blir lite av en ”proof of concept” för oss för att se om vi gillar det och om kanoten kommer till användning. Vill därför inte lägga några större pengar på den.
Har kollat på Blocket men finns inte så mycket och en del är väldigt dyra även där. Kollade på ”Freeline 466” på nätet, någon som har erfarenhet av den? http://www.kanotbutiken.se/butik/ Vad är skillnaden mellan denna och en som kostar det dubbla?

Tacksam för alla synpunkter, råd och tips!
 
Ålder och vikt på familjemedlemmarna? Du kanske skall lägga in en köpesannons finns mängder av icke utnyttjade kanadensare i villaträdgårdar etc. Gärna drygt 5 meters kanadensare för 5 personer varav 3 barn. En begagnad VKV Yoo-a-Kim är ett bra alternativ.

Thure
 
Den där kanoten ser inte ut som något superspännande att paddla, men det är ju i regel nåt sånt man hittar på många olika uthyrningar. Är målet att komma ut på vattnet funkar den nog bra, kanske sämre för långturer med landtransporter och jag kan inte bedöma hur väl man kan ställa den på kant för effektiv paddling och manövrering men jag skulle tippa på att det inte är kanotens starka sida. Priset måste jag säga är anmärkningsvärt lågt, sju tusen inklusive vad det verkar helt ok paddlingsvästar och paddlar? Det är billigt, men eftersom de bara säljer över nätet är det något av en gris i en säck.

Kanoten i sig verkar lite kort för att vara fler än två paddlare. I regel är jag alltid skeptisk närkanoter kortare än fem meter har tre sitsar, den i mitten är i regel ett tvärträ för hållfasthet man gjort om till en sits för att kalla det för en tremanskanot. Men för ett barn funkar det, men små barn sitter troligtvis säkrare på durken och stora barn vill kanske paddla själva?

Min spontana tanke är att den modellen säkert går att paddla, den är märkligt billig men något man förmodligen tröttnar på om det visar sig att man gillar kanotpaddling. En snabb blocketsökning visar på likvärdiga begagnade alternativ. Man får i regel inte paddla så mycket roligare grejer om man hyr hos en camping eller nåt liknande, men det kanske kunde vara ett annat sätt att se om familjen gillar kanotpaddling? Startsträckan för att komma ut med en egen 35-kiloskanot som ska lastas på och av biltak är inte helt försumbar, om man inte kan förvara den vid sjön man tänker paddla i. Då kanske man inte kommer iväg för att det känns jobbigt, och då blir det kanske glest mellan gångerna. Om du har tillgång till förvaringsplats vid vatten så är egentligen det viktigaste att du har något att paddla, då hade jag slagit till på vadhelst som låg inom budget och försökt komma ut så mycket som möjligt.

Rent generellt vore det kul om det pratades mer om kanadensare och olika modeller. Det känns som att det finns en större entusiasm för t.ex. havskajakpaddling i allmänhet, och därmed också en marknad för och en medvetenhet om skillnader i design och material.
 
Tack för tips! Jag håller med, det verkar finnas en mycket större marknad och intresse för kajaker jämfört med kanadensare. Vi kommer förvara den precis bredvid vattnet, så det kommer inte vara några problem med att behöva transportera den. Problemet med Blocket är att jag inte vill resa land och rike runt, utan det gäller att det dyker upp något vettigt i närområdet. Någon som har erfarenhet av Freeliner som jag länkade till ovan?
 
Jag tror den där freeline-modellen är ett rent flytetyg. Den flyter och går att förflytta på vattnet. I övrigt är det nog en väldigt tråkig modell som inte tillåter några som helst avancerade manövrar.

Om syftet är att paddla någon timme då och då med barnen så duger den såklart, men om du upptäcker att du älskar att paddla kanot så kommer du nog tröttna på den ganska omgående.

Enkla skrov tillåter inte så mycket skoj, och små vågor blir snabbt jobbiga.


Tänk dock på att det finns två typer utav stabilitet. Inital- och slutstabilitet (eller styvhet, som det också heter).
Initialstyva kanoter (plattbottnade) känns stabila när man sitter i dem. De vill ha sin plana botten parallellt mot vattenytan. Börjar det gå vågor följer de efter vågformen och blir obehagliga. De har de också egenskapen att vara stabila tills någon lutar kanoten aaaaningen för mycket, varpå de välter väldigt snabbt.
En slutstyv kanot är väldigt vickig, men om man lutar den så blir den stadig. Obehagligt för nybörjaren, men när man har några timmars erfarenhet känns det tryggt och man kan manövrera och tackla allt möjligt. Kanoten lyder dina kommandon.

Det är värt att tänka på när det står att en kanot är "väldigt stabil". Då är den med all sannolikhet väldigt initialstyv. För nybörjaren känns den stabil, men man upptäcker snart att den inte är så stabil på annat än lugnt vatten.


Vart bor ni?
Finns ju en del lokala återförsäljare av "riktiga" kanadensare.
Med litet tur kan den lokala klubben ha någon gammal uttjänt kanot som man kan få köpa billigt.

Lägg ut en köpesannons. Det finns nog många gamla kanoter som ligger och samlar damm på bakgårdar, men som ingen aktivt försöker sälja.

Jag tror det är bättre att försöka få tag i en gammal begagnad kanot än att lägga ut 7500 på en helt ny uthyrningskanot.


Annars ser det vid en snabb anblick ut som att Esker Outfitters skickar kanoter, men det är ju en helt annan prisklass.


Ni är två vuxna och tre barn(?).

En 16-fotare (knappt 5 meter) får ni kanske plats i allihopa och ni tränger ihop er, men det blir nog inte så kul.
En 18-fotare än nog bättre, men då blir den såklart besvärlig att hantera om man paddlar själv.

Här är en fin modell på 16 fot, och billigare än såhär blir det inte om man vill ha en ny kanadensare som inte hör till kategorin uthyrningspråm.
 
Jag måste instämma, paddlingsmässigt är jag övertygad om att du får mer än dubbelt så mycket kvalitet för Nova Craft-kanoten till ett högre pris. Det är en kanot man kan lära sig att paddla i, och som är så pass allsidig att de enda skälen att byta ut den är att man vill ha något som är större, lättare eller specialiserad för till exempel plattvattenpaddling. Den kanoten klarar det mesta.
 
Försök komma iväg på någon paddelträff! Chansen att prova olika kanoter gör att du inte behöver köpa lika många... Canadensare kan ha så olika egenskaper och bete sig så olika i olika vatten att köpa för att testa blir svårt. Risken att ni blir besvikna är stor. Alternativt prata med någon kanotklubb, de kan ha medlemmar som kan canadensare.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
ata_dree Reparera och måla kanadensare, tips på material? Paddling allmänt 8
Furuvikarn Laga spricka i Trapper kanadensare, hur får jag bort flytelement i fören? Paddling allmänt 0
Estland Hjälp en nybörjare! Paddling allmänt 18
Anneliee Flaskhållare i kanadensare Paddling allmänt 3
Annafridan Laga kanadensare Paddling allmänt 6
Annapanna1234 Identifiera märke på kanadensare Paddling allmänt 13
Ragnoor Vad har jag köpt?! Paddling allmänt 5
M1G Motorfäste till kanot (kanadensare, Trapper STD) Paddling allmänt 7
iMartin Kanadensare med två barn Paddling allmänt 2
Tomeu Kajak byttes mot kanadensare Paddling allmänt 0
Brune Hjälpmedel för att lasta kajak och kanadensare på biltaket Paddling allmänt 6
Fetknoppen Förvaring av Kanadensare Paddling allmänt 9
Johan123 Någon som paddlar kanadensare med böjd paddel? (bent shaft) Paddling allmänt 3
Tjelvar Köptips: kanadensare Paddling allmänt 27
Urwaldjaeger Kajakpaddel till kanadensare Paddling allmänt 10
larsn1 Söker tips för kanadensare i vildmarksmiljö Paddling allmänt 6
larsn1 Kanadensare 3-6 dagar rundtur Paddling allmänt 14
Lumberjack92 Söker turförslag, Kanadensare runt Göteborg ca 4 dagar Paddling allmänt 2
baldur1 forspaddling för kanadensare Paddling allmänt 3
Göran_ Har precis flyttat till Norrbotten, tips på turer med kanadensare? Paddling allmänt 8
thocar Val av skor - paddlingstur med kanadensare? Paddling allmänt 5
Jokkmokkguiderna Köpa kanadensare Paddling allmänt 0
aron.w Kanadensare till familj Paddling allmänt 6
MarkusF Kanadensare i plast Paddling allmänt 7
nboom Paddla kanadensare i Rolfsån Paddling allmänt 2
Tomas J Bok om paddla kanot, kanadensare? Paddling allmänt 6
Jokkmokkguiderna Val av kanadensare Paddling allmänt 0
Sigi fran _Virihaure till Kutjaure i Ally-kanadensare? Paddling allmänt 0
Elin75 Paddla med kanadensare? Paddling allmänt 6
elgen88 Hyra kanadensare och vara ute över en helg Paddling allmänt 0
Sigi Ally kanadensare, dr 15 eller dr 16,5? Paddling allmänt 8
corabora Forspaddling med kanadensare Paddling allmänt 1
Kanii Platstips för långfärd i kanadensare Paddling allmänt 2
Jokkmokkguiderna Acron Solo kanadensare Paddling allmänt 1
Kanii Kurs i freestyle paddling med kanadensare? Paddling allmänt 3
Osagian Kanadensare på biltak Paddling allmänt 7
agadiver Plast eller aluminium för kanadensare Paddling allmänt 4
sofiah Kanadensare i juli Paddling allmänt 7
tor_selden Uthyrning Kanadensare södra Stockholm Paddling allmänt 5
MonicaKa Kanadensare vann kanot-VM ;) Paddling allmänt 5
sparken Paddla kanadensare i Skärgård/Hav Paddling allmänt 9
Bellum Kanadensare i Götakanal?! Paddling allmänt 24
pysen78 Köl på kanadensare? Paddling allmänt 5
peter1959 Kanadensare, sitta hur tycker ni ? Paddling allmänt 7
fnöskticko solopaddling av kanadensare? Paddling allmänt 13
Binja Köp av kanadensare Paddling allmänt 5
curtan Forspaddling med öppna kanadensare Paddling allmänt 3
AnnikaB Snabb kanadensare (Martre?) Paddling allmänt 3
hodder Ville lämna kanotmannen för kanadensare Paddling allmänt 2
Lackan Snabb kanadensare Paddling allmänt 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.