Gradering av leder

Är det någon som har koll på hur och vem som kan gradera leder? Har nämligen en klättervägg med tio leder som jag skulle vilja få graderad.
 
Gradering av klätterleder är något ytterst subjektivt och luddigt och det krävs ingen som helst form av behörighet för att göra detta. Vanligtvis är det förstabestigaren av en klätterled som avgör svårighetsgraden. Detta kräver att man har klättrat en hel del så att man kan jämföra med andra leder och avgöra graden. Efter att leden blivit klättrad av flera personer kan det dock hända att den graderas om ifall många anser den felgraderad.

Försök hitta någon erfaren klättrare som kan provklättra din vägg och ge ett utlåtande.

En vägledning kan vara:
grad 3: Ungefär som att klättra upp på en stege
grad 4: De flesta som provar för första gången kommer upp
grad 5: Medelsvårt. De flesta som klättrat ett tag fixar det
grad 6: Svårt. Kräver oftast att man tränat några månader eller har en del talang.
grad 7: Kräver målinriktad träning. En extremt talangfull person kan kanske klättra grad 7 första säsongen, men för de flesta tar detflera år att komma dit.
grad 8 och uppåt: Nybörjare kan inte se några grepp överhuvudtaget typ. oftast extremt brant.
[Ändrat av teoek 2006-06-27 kl 14:55]
 
Detta är vad man ska ta hänsyn till vid gradering:
a) Greppens "greppvänlighet", dvs hur lätt det är att hålla i dem
b) greppens inbördes placering, dvs ledens tekniska svårighet (t.ex. balanssvårigheter eller att leden är svår att läsa)
c) hur tätt/glest det är mellan greppen
d) ledens lutning
e) ledens längd
Det kan också vara värt att ta hänsyn till om ledens crux ligger i början eller slutet, speciellt om leden är lång. Kommer svårigheten i slutet kan det motivera en halv grad högre än om den är i början då man är utvilad.

När man sammanställer detta kan man få fram en grad. Den person som klättrare en led som ligger nära dennes max brukar vara en bra graderare av just den leden. Men man ska också tänka på att en del har lätt för balansiga leder, andra för tunga överhäng. Därför är det bra om några olika personer ger sitt utlåtande oberoende av varandra.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.