Första klättringsutrustningen

Har gått en nybörjar kurs i klippklättring och ska nu köpa den utrustning jag behöver.
Vet på ett ungefär vad jag behöver men får gärna lite tips.
Behöver utrustning till att toppreps ankare, standplats och givetvis klättrings grejer(skor sele osv)

Vad behöver jag för att klara mig(tänker på säkringar, statiska rep, slingor, karbiner, t.ex.)

Slutligen hur mycket kan jag tänkas få lägga ut(givetvis skiljer det sig)...student så har väl inte alla pengar i världen och vill hålla nere priset

Tacksam för svar

//Jesper
 
Om du precis börjat klättra är det väl inte sannolikt att du behöver skaffa utrustning för att kunna leda helt på egen hand.

Antingen har du kamrater som redan har utrustning, eller så får ni komma överens om hur ni successivt skaffar grejer tillsammans.

Troligen topprepar ni mest till en början, men det som man måste ha, som inte är så himla sexigt kanske, är en hel del slingor, och en näve skruvkarbiner.

Det går åt antingen ni toppar eller bygger stand.

Kilset är ju annars kanske den absoluta grunden i ett komplett rack. Kamsäkringar är bram både stora och små, men knappast lämpligt att köpa komplett innan man ens har börjat leda.

Nån slags prioritetsordning är då kanske rep, skruvkarbiner, slingor, kilar+karbinpar osv.

Skruvkarbiner behöver du säkert typ 5 st, men det beror förstås på om du har en kompis som har några osv.

Sele, skor och broms+HMS har du säkert redan koll på och det är väl det första du behöver.

Ovan angivna Northstar är bra. http://www.addnature.com och http://www.klatterochhogfjall.com/webbshop/ är inte heller fel.
 
Hej
Här är lite info:
Det första du behöver är
- egna klätterskor som inte är supersmå när det är ditt första par och som passar just dina fötter, köp på hur det känns med dem på, inte vad andra säger åt dig att ha.
- en sele som passar just dig, se till att få provbelasta den i affären.
- en repbroms och en skruvkarbin till denna.

Ska du klättra utomhus behöver du också ha:
- en hjälm
- ett prusiksnöre och en karbin när du ska fira dig ned

Egen
- kritpåse är trevligt, men inte nödvändigt i början (men inte heller dyrt).

Sen beror det på vad din kompis har. Försök att klättra med någon som har utrustning och rep för att känna dig fram till vilka prylar du trivs med, detta för att undvika onödiga köp som du sedan får göra om när du upptäckt vad du verkligen gillar för sorter/märken.

Om ni båda är nybörjare kan det vara bra att gå ihop om
- ett rep, köp 60 meter av ett bra allraoundrep, eftersom ni som nybörjare antagligen kommer att topprepa en del
- ett kilset
- ca 10 karbinpar med slingor mellan (ska ni klättra på kil bör minst fyra av slingorna vara 60 cm dito)

Per man behöver ni också:
- ca fyra skruvkarbiner var
- två 120 cm slingor
- kilpetare (försteman kan behöva ha en också för att peta bort ev fel lagd kil och rätta till placeringen).

Onödigt i början:
- grigri (funkar ändå inte ihop med kilar, och är dyr)
- friends/camalots (dyra och svårare än kilar att veta att man har placerat rätt, försök klättra med någon som har först)
- hexor (svårare att placera och lite gammaldags, men inte så dyra)
- repsäck (köp en ikeapåse och använd istället)


Sen tycker jag att du ska plåga din instruktör lite med frågor om detta, för inköpstips bör ingå i en bra kurs :)
[Ändrat av Anna Frimodig 2006-05-31 kl 12:25]
 
Om du bor i närheten av Göteborg så har High Sport http://www.highsport.se/ ett antal bra startpaket. Fjällsport har bra prylar men jag vet inte om de har startpaket. Som du säkert fattat själv så måste klätterskor provas innan man köper dem, lite lurigt att köpa på nätet. Om du ska bygga topprepsankare så skulle jag också rekommendera att köpa 10-15 m statiskt rep att använda tillsammans med slingorna.
Till topps!
[Ändrat av cmh 2006-05-31 kl 12:33]
 
Hej,

Håller med om att http://www.nortstar.se brukar var billiga. Men kolla även danska http://www.sportextreme.com och http://www.Barrabes.com i spanien (speciellt deras rea sida http://www.barrabes.com/barrabes/oferta.asp) På Barrabes ska man dock lägga till moms för att kunna jämföra priser.

Annars anser jag att man ska köpa grejor enligt följande ordning:

1. Personlig utrustning: Sele, skor, skruvkarbin, repbroms, krita.

2. Topprep: 1 klätterrep (60m), 3-4 skruvkarbiner, 2-3 slingor (120-240cm), 1 statiskt rep (10-15m). 2st 1m bitar trådgårdsslang som skydd för det statiska repet när det hänger over kanten. Om ni inte bygger ankaret mhja stora träd eller andra fasta punkter, bör även kilar och hexor köpas som passar för att bygga ankare på just er hemmaklippa.

3 Sportklättring: 12-15 st express-set, grigri.

4 Tradklättring: Camalots, dubbla kilset, web-o-lette.

Lycka till
mvh
Johan
 
Köp INTE skor på nätet. Även om du testar en viss sko i butik så riskerar du att få en sko av annan årsmodell när du beställer och då passar det inte.

Håller med Johan ang. inköpsordning

Billigaste repen brukar vara på http://www.globetrotter.de


[Ändrat av Vandrare 2006-05-31 kl 14:59]
 
Jag ställer mig lite tveksam till paket. De är i och för sig billigare, men du kan nästan omöjligt hitta både skor och sele som passar dig optimalt i ett och samma paket. Lägg på någon hundring och köp grunkor som har passform till just dig så att de får dig att fortsätta klättra istället. Och precis som någon här påpekade så är det svårt att köpa skor på nätet. Sele kan gå bättre, eftersom du kan prova någons och sedan köpa samma modell.

Sen glömde jag skriva en viktig sak i mitt förra inlägg: Köp inte begagnat.

Saker kan se helt ok ut, men om du inte vet exakt vad de har råkat ut för så ska du inte köpa dem. Undantag är skor. För övriga saker är några av argumenten att du t.ex. inte kan se om ett till synes nytt rep varit utsatt för ett faktor två-fall, det kostar mer att röntga karbiner efter dolda sprickor som kan uppstå om någon tappat dem mot en sten än att köpa nya osv.
 
En web-o-lette är en sydd slinga som underlättar då man bygger stand. Det är väl en vidareutvecklinga av cordelette kan jag tänka mig. Den kan vara bra i början till man är så pass trygg i sitt ankarbyggande att man bara anväder repet för att bygga välavvägda aknare.
 
Känn på prylarna

När man är ny inom klättringen kan det vara bra att känna på prylarna innan man handlar. Köper man skruvkarbiner i startpaketet på internet kan man ge sig sjutton på att de slängt med ett par Salewakabbar eller några från Camp som blir skitträliga efter ett tag.

Det är lättare för en mer erfaren att internethandla eftersom man kanske provat och klättrat med utrustningen innan man köper egen.

Selen ska ha minst 4 utrustningsöglor (den i Northstarpaketet hade bare en utrustningsögla).
Sele är svårt att köpa på internet. Den ska vara åtdragen maximalt när du har kortbyxor och bar överkropp. Då finns det mycket plats kvar för underställ, tjocktröja och dunjacka mm ifall du ska klättra på vintern. Därav ska benslingorna också vara justerbara.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.