• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Avstickare Norge från Grövelsjön

Hej på er!

Familjen kommer att åka från södra Sverige till Grövelsjön i sommar. Vi har varit där tidigare och tänkte ha några mysiga tältnätter tillsammans i snälla, svenska fjäll på beskedligt åkavstånd hemifrån.

På hemresan funderar vi på en sväng över till Norge. Vi vill ogärna åka för långt norrut eller västerut, utan undrar om någon har tips på sevärd plats, eller schysst vandringstur hyfsat nära Femundsmarka och söderut?

Vi kan även tänka oss att bila några dagar i Norge för att komma till någon vacker plats.

Tacksam för tips!
 
Rendalssöln!

Om ni åker mot Engerdal så kan ni gå upp på Rendalssöln 1755möh. Det är ett fjäll som syns från Grövelsjön och brukar liknas vid en liggande drottning Victoria.
 
Rendalssöln!

Nu höll jag på att lura er på villovägar! Ni ska inte ta vägen mot Engerdal. Vid Drevsjö fortsätter ni rakt fram mot Femundsenden och vidare rakt fram. Sedan tror jag att det är skyltat mot Söln.
 
Nära Grövelsjön så är Elgåhogna fin att gå upp på. Ni parkerar bilen utmed vägen mot Elgå.

Thure
 
Det är en ganska fin vandring mellan Rövollen och Svukuriset med fina vyer över Femunden, även Linnévägen mellan Svukuriset och Grövelsjön är en fin vandring där leden går över Forborgen och Salsfjellet innan passage in i Sverige.
Till Rövollen (eller rättare sagt Röosbua invid sjön för vandring upp till Rövollen) har det tidigare gått att åka båt från Elgå.

Sen om ni vill ta en biltur till Norge ligger ju Rondane inte långt bort och väl lämpat för en 3-4 dagars tur med utgångspunkt ex från Straumbu där ni kan parkera för första etappen upp mot Björnhollia.
 
Tack för bra tips!

@smux har du varit i Rondane? Hur är terrängen jämfört med fjällen i norra Dalarna? Hyfsat lättvandrat även för små ben?
 
Tack för bra tips!

@smux har du varit i Rondane? Hur är terrängen jämfört med fjällen i norra Dalarna? Hyfsat lättvandrat även för små ben?
Är det små ben i sällskapet är nog ettapperna utmed Femunden och Grövelsjön som jag nämnde för långa. Har själv tillbringat flera semesterveckor både vinter och sommar med familj och mindre barn i Grövelsjöområdet. Sommartid när barnen var i lågstadie/förskoleåldern räckte det oftast med en tur upp till ex Oscarsstugan, eller från Sjöstugan upp mot Salsfjället (över gränsen till Norge). Vet inte hur små "dina ben" är?
Både Grövelsjöområdet och Rondane är stundtals stenigt men även mer lättvandrade sträckor. Lederna är väl upptrampade och lätta att hitta, samt båda områdena ligger lite österut och därmed oftast lite torrare än ex Jotunheimen. Rondane är ett vackert område med sina djupt nedskurna dalar invid 2000 meters toppar. Över Rondvatnet kör DNT båt.
"Trekanten" är väl den vanligaste turen som ex utgår ifrån Björnhollia om vi väljer att parkera vid Straumbu:
https://ut.no/turforslag/115765/klassisk-rundtur-i-rondane-trekanten
Turen har ett alternativ över Rondeslottet (vilket framgår av höjdprofilen), men med små ben är det bättre att fortsätta längs Langglupdalen ner över Rondvatnet och sedan Illmandalen.
https://ut.no/hytte/101111/kart#11.95/61.90418/9.87849
 

<% if (false): %> <% endif %>