Ännu en tältfråga

Yes, efter att ha läst igenom dussintals tälttrådar redan så har det blivit dags för mig att be om lite tips för att skaffa ett tält.

Förutsättningarna är ungefär så här ;
* solovandring 4-5 dagar i Jämtlandsfjällen nån gång i mitten av Juli är det som primärt står på agendan
* jag är inte så storväxt, 173 cm ståendes och ungefär 90 cm sittandes rakryggad
* prislapp: primärt 2000-2500 kr
* inte för tungt, för ett enmanstält ska det mycket till om jag går över 1,5 kg


Som sagt så är det bara jag som ska sova i det den här vändan, men ser man framåt så kan man kanske få sällskap vid eventuella senare turer. Så det kan finnas en viss flexibilitet i systemet vad gäller pris och vikt om det dyker upp ett tält med hygglig plats för två som ligger ungefär i linje med vad jag tänkt.

Jag har redan ett par idéer på vad som kunde tänkas passa men håller lite på dem för att se om ni sågar dem på förhand eller kommer med andra förslag ;)

/S
 
Tält med innertält i väv, i stället för mesch ger sannorlikt dragfriare sömn jämte att de ger dig vår och hösttält hemom. 2p rekommenderar även ego.
 
Tackar för tipsen! En del där som jag inte kikat på själv. För egen del har jag mest på sistone kikat på lätta enmanstält av silnylon som reses med innertält och yttertält ihop men det är ju väldigt lätt att stirra sig blind på en sort.

Detta har iaf gjort att det som ligger närmast till hands är ett Terra Nova Laser Competition 1 (tvåan har lite mer utrymme i tältet men verkar ändå rätt trångt för två personer)
http://www.terra-nova.co.uk/tents-and-spares/all-tents/laser-competition-1-tent/

och till viss del på liknande Vaude Power Tokee (ännu mindre och lättare)
http://www.cheaptents.com/acatalog/vaude-power-tokee-ultralight-tent.html

samt Vango Helium 200 (Helium verkar intill förväxling likt Laser Comp i det mesta)
http://www.vango.co.uk/force-ten/helium-200.html

I ungefär samma kategori hamnar Arctic Alpine Design Veloce där det dock faktiskt verkar möjligt att sova två, även om packningen isf får stanna ute
http://www.northstar.se/se/produkter/sova-ute/talt/tunneltalt/arctic-alpine-design-veloce.html

Har även kastat längtande ögon på diverse olika former av tarptält (kanske komplettera med en bivi bag isf?) men är osäker på hur de skulle trivas på fjället. Några erfarenheter?

Även ett knippe kupoltält (MSR Hubba, några från Big Agnes, m.fl) har passerat under luppen men de brukar falla på de sekundära kriterierna - dubbelsidig silikonbeläggning och enhetlig resning.

Eftersom jag ämnar vandra mellan stugor på premiärturen och därmed kan söka skydd om vädret skulle visa sig från sin allra sämsta sida en längre tid så har jag även varit inne på lite olika bivacktält, men är väl lite tveksam till om de egentligen har någon konkret fördel framför "riktiga" tält, förutom en lite naivt romantisk bild i mitt huvud.


Snälla, hjälp mig komma till något slags beslut så att jag kan göra nåt annat med min tid än att kolla på tält! Kolla på kök t.ex. Eller sovsäck... Eller kängor.... Eller... ;)



edit: Jag har som sagt inte kikat sådär vansinnigt mycket på tvåpersonstält så där är det än mer välkommet med hjälp och/eller förslag!
 
Även ett knippe kupoltält (MSR Hubba, några från Big Agnes, m.fl) har passerat under luppen men de brukar falla på de sekundära kriterierna - dubbelsidig silikonbeläggning och enhetlig resning.

Vad menar du med enhetlig resning? Är det att inner- och yttertält reses samtidigt?
Är det i så fall vanligare på ett tunneltält?
 
Jag har riktigt svårt med den något lägre takhöjden och än värre är lutningen ner mot huvud/fotända på tunneltält som Akto och Veloce.. blir man tvungen att tillbringa 3-4 dagar i tält pga regnoväder då får man ju spunk och glo 15cm från duken i flera dagar..

Gillar Msr Hubba hubba styket... har själv två liknande tält.. ett som inte är självstadgande,Robens Mythos Duo som väger 1,8kg som ytter/innertält reses samtidigt och den andra Luxe outdoor Habitat2 med hel mesh innertält som väger 1, 9kg där ytter/innertält reses separat. om det regnar så brukar jag sätta upp först yttertält med bågarna sen knäppa fast innertält inne efteråt...
 
samt Vango Helium 200 (Helium verkar intill förväxling likt Laser Comp i det mesta)
http://www.vango.co.uk/force-ten/helium-200.html

Jag har två Vango ett Force ten Helium 100
Och ett Vango Tempest 200
Tempest är förstor (tycker jag) för en man fördelen är att man kan ha ryggsäck osv inne i tältet annars är kvaliten helt okey.

Helium tältet gillar jag skarpt. Är 184 80kg och ligger bra där inne med ett liggunderlag på fötterna tar emot innertältet om jag ligger på rygg (46 or).
 
Jämtlandsfjällen...

Jag kan lämna utförlig utvärdering på kaitum 2gt veckan innan du ska iväg. E de triangeln du ska till? Kanske ses på stationen! Trevlig färd!
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.