Nyheter > Viktigt att visa hänsyn när många vill ...

Viktigt att visa hänsyn när många vill uppleva naturen

Upptäck nya naturområden, undvik överfulla parkeringar, planera kortare fjällturer och ta med skräpet hem. Det är några av Naturvårdsverkets uppmaningar när det senaste årets ökade intresse för friluftsliv håller i sig även under vintern.

– Naturen i Sverige är en tillgång för alla och nu är den extra viktig för många. Just nu är det svårt att umgås med nära och kära som vi brukar. Men utomhus, i mindre grupper och med avstånd kan vi uppleva naturen tillsammans – så länge vi följer aktuella restriktioner, säger Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket. 

Naturen extra viktig under pandemin 

Naturvårdsverket får tydliga signaler om att fler och fler väljer att vistas i naturen, både sådana som även annars är ute och nya besökare. Det är i grunden positivt, men bidrar också till problem på vissa platser, bland annat i form av överfulla parkeringar, trängsel och ökat slitage.  

– När många vill vara ute är det extra viktigt att vi visar hänsyn till naturen, till markägare och till andra besökare. Annars finns det risk för att vi stör djur och natur. Eller stör andra och utsätter oss för risker. Förhållanden kan också variera extra mycket i vinterlandskapet, inte minst i fjällen, där vädret kan växla snabbt, säger Claes Svedlindh.  

Hänsynsfulla tips inför sportlovet 

På Naturvårdsverkets webbplats finns tips på hur vi kan visa hänsyn till varandra och naturen just nu.  
– Vi vill på detta sätt både hälsa välkommen ut i vår fantastiska natur och vägleda för att undvika risker när vi är många ute samtidigt. Så att vi hållbart och långsiktigt kan fortsätta uppleva naturen, avslutar Claes Svedlindh.  

Läs mer: 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in