Filmtips > 2022-04-22

Storsatsning på kunskap om älgarna och oss

Nu fortsätter TV-succén "Den stora älgvandringen". För alla som inte kan få nog av älgar satsar SLU på att sprida ännu mer kunskap om djur, natur och oss människor. Varje dag kommer ett nytt reportage fullspäckat med kunskap.

Av: ulindh

Nu fortsätter TV-succén "Den stora älgvandringen". För alla som inte kan få nog av älgar satsar SLU på att sprida ännu mer kunskap om djur, natur och oss människor. Varje dag kommer ett nytt reportage fullspäckat med kunskap. Om älgarna förstås, men också om renarna, fiskarna, insekterna, rovdjuren och andra som de passerar på sin vandring.

I stora klungor syns älgarna snart åter i skogsdungarna runt ångermanländska Kullberg. Här utgör älven ett hinder på deras vandring och på denna plats samlas de vid ungefär samma tid varje år, precis som de har gjort i tusentals år. Några passerar snabbt, andra har inte lika bråttom. Vissa väljer att simma över älven, andra doppar klöven och vänder sedan för att ta en annan väg. I år är det fjärde året i rad som SVT följer älgarnas vandring från vinter- till sommarområden.

SLU forskar om älgen och samspelet med andra arter, inklusive människan. I en reportageserie som rör sig från stenåldern till i dag får alla älgfantaster om inte sitt lystmäte så åtminstone en rejäl dos ny kunskap.

Läsarna får svar på frågor som: Varför vandrar älgarna? Varför ser älgarna i södra och norra Sverige olika ut? Och vad var det som gjorde att älgkulten i Ångermanland plötsligt upphörde för 4 200 år sedan?

– Intresset för SLU:s forskning är stort under Den stora älgvandringen. Även om många är väldigt nyfikna på just älgarna så får vi också massvis av frågor om djur och natur i stort. I år tar vi ett nytt grepp och breddar bilden, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

I reportageserien kommer SLU bland annat att berätta om rovdjuren som äter älg och om insekterna som bor i älgarnas spillning. Det blir dessutom en djupdykning i Ångermanälven. Vilka fiskar lever där i dag? Och vilka kunde ha levt där om älven inte hade förändrats i grunden av vattenkraften?

Ett annat djur som dyker upp är bävern som firar 100-årsjubileum i år efter återinplanteringen.

– Vi kommer också att berätta om renen. Liksom älgarna i Kullberg är de på vandring nu. Renen är ett slags indikator på hur väl landskapet fungerar för älgar och annat vilt som vill ta sig fram, säger Stefan Sandström, forskare på SLU.

FAKTA

SVT:s program Den stora älgvandringen pågår mellan 22 april och 8 maj. Under den tiden släpper SLU varje dag ett nytt avsnitt i sin reportageserie, som går att följa på slu.se/alg.

SLU har forskat om älg på olika sätt under flera decennier och SLU-forskare bidrar i SVT:s produktion som experter bakom kulisserna, i livesändningar och chattar.

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.