Nyheter > Nu lämnar björnarna sina iden

Nu lämnar björnarna sina iden

Foto: WWF

Ett säkert vårtecken är Tiburtiusdagen den 14 april som vi nu passerat. Det är dagen då svenska brunbjörnarna sägs lämna sina iden. Efter sex månader i dvala utan mat och vätska är de hungriga när de vaknar - inte minst honorna som fött ungar under tiden!

– Det är inte taget ur luften att brunbjörnarna lämnar sina iden just på Tiburtiusdagen. Eftersom de går i ide mellan oktober och november är det dags för dem att vakna nu i april och maj. Det är ett återkommande vårtecken, precis som att de första vårfåglarna dyker upp vid den här tiden, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.  
 
Benny Gäfvert såg själv björnspår i snön i Järvsö, där han bor häromdagen och vet att björnarna där börjat vakna. 
Björnarnas vintersömn är anpassade för att överleva vintern då de har för lite mat att äta. Under den här tiden varken äter, dricker, kissar eller bajsar de. Deras kroppstemperatur sänks från runt 38 grader till 34 grader och antalet hjärtslag går från 40 till 10 slag i minuten. 

Benny Gäfvert. Foto: WWF

– Björnarna har utvecklat egenskaper för att kunna sova länge. De får inga problem med liggsår eller muskler, trots att de ligger så länge. Det finns några olika typer av iden. Det klassiska är att de gräver ur gamla myrstackar som erbjuder bra isolering, fortsätter Benny Gäfvert.  

Andra vanliga iden är under rotvältor eller i klippskrevor. Unga hanbjörnar är inte så noga med sina iden och ligger ofta i så kallade korgiden, där de ligger snötäckta direkt på marken under bar himmel. Björnhonorna däremot ligger i skyddande iden där de föder sina ungar i januari-februari. Normalt föds två till tre ungar och de får dia honans feta och näringsrika mjölk. När de lämnar idet väger de upp till 4 kilo. Då kan honan ha tappat 40 procent av sin vikt.  

Vad ska man tänka på när björnarna vaknar om man bor i områden där de finns? 

– När de vaknar letar de efter allt som går att äta och söker sig gärna till områden där människor bor för att rota i soptunnor, fågelbord med mera. Så det är bra att hålla rent där så här års, säger Benny Gäfvert. 

Om man är i skogen där björnar finns ska man tänka på att höras. Om du möter en björn ska du göra tydliga ljud, så att björnen hela tiden hör dig. Var lugn i dina rörelser. 

I Sverige finns cirka 2900 björnar, stammen har ökat långsamt under en längre tid. Eftersom björnarna går i ide kan man inte inventera hur många björnar det finns med hjälp av spår. Var femte år görs i stället en spillinventering. I dag finns det björnar så långt söderöver som Västmanland, Örebro, Dalsland, men de sprids i långsam takt. Och ju längre söderöver de tar sig, desto mer infrastruktur finns det som skrämmer dem. 

– Jag anser att björnar är bland de klokaste djur vi har. De har med sig en hel del i bagaget om hur de måste bete sig, inte minst när de lever i områden nära människor. Om vi tänker på hur många björnar vi har så händer det väldigt få incidenter, avslutar Benny Gäfvert. 

FAKTA Varför ställer sig brunbjörnen på bakbenen? 
Om björnen ställer sig på bakbenen är det för att den vill se och förstå situationen bättre. Det är inte ett aggressivt beteende. De har helt enkelt inte så bra syn, troligen lite sämre än vi människor. 

FAKTA Hur gammal blir brunbjörnen? 
En björn i det vilda kan bli mellan 20 och 25 år. 

FAKTA Vad äter brunbjörnen? 
När björnen kommit ut ur idet, vill den ha stackmyror, kadaver och slaktrester. När snön har smält går de över till gräs och fjolårsbär. På försommaren kan de ta älg- och renkalvar. Under sommaren äter de örter och hästmyror – och enorma mängder bär. Även svamp, hasselnötter, honung, ekollon och fisk smakar bra. Sockret omvandlas till en viktig fettreserv, som de lever på i idet. 

Källa: WWF 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!