Artiklar > Nästan ingenting är omöjligt - intervju med ...

Nästan ingenting är omöjligt - intervju med Anders Andrae

Anders Andrae har tillsammans med Calle Norrman och Thomas Traneving startat föreningen Skogstur som har som mål att hjälpa funktionshindrade att komma ut i naturen.  Föreningen skapar träffar och prova på evenemang för att locka fler att komma ut och testa friluftsliv i olika former.  Anders  som är rullstolsburen är aktiv och  gillar att vara i naturen.  Tillsammans med Calle som också sitter i rullstol gjorde han en tur på 14 mil från Nynäshamn till Bålsta. (här kan du läsa artikeln om den turen)

Utsidan har ställt några frågor till Anders:

Hur kom idén till föreningen Skogstur?


2013 blev jag friskförklarad efter 6 års sjukdom och då ville jag ta igen alla de år som jag förlorat, började då regelbundet med promenader och campa i skogen. Upptäckte då att jag klarade av mer än vad jag trodde och det är det jag vill förmedla och ge till andra i liknande situationer. Eftersom det är turer som jag gör i skogen så tyckte jag att namnet var bra.

Finns det liknande föreningar ute i Sverige?


Ja, en vad jag vet, Sveriges funktionshindrades frilufts och fiskeförening, annars vet jag ingen, men jag hoppas det finns, för det behövs.

Naturvårdsverket skriver nu i dagarna att möjligheterna att utöva friluftsliv ökar och att många kommuner satsar på att öka tillgängligheten för flera. Er förening arbetar också med detta, hur går det arbetet till?


Dels har föreningen en hemsida där vi skriver om våra turer som vi gör, varje månad anordnar vi även promenader då andra kan följa med. Vi har även kontaktat en del kommuner och företag där vi berättat om våra tankar om ideer från när vi varit ute och frågat om eventuella samarbeten, några har nappat, så vi får väl se vad det ger, men det är så vi arbetar för tillfället.

2013 utsågs du till årets näräventyrare, vad har det betytt för dig?


Att jag fått sponsorer och att det blivit lättare, (genom uppmärksamhet i tidningar bla) att visa att även funktionshindrade kan ta sig ut i naturen, att visa att ingenting är omöjligt, med envishet kommer man längre än vad man kanske tror.

Har du någon drömtur som du skulle vilja genomföra?


Nästa år ska jag, om allt går som jag vill, åka Rallarvegen i Norge, en cykelled på 8 mil. Leden går för det mesta på hög höjd, 1000 m över havet på inte alltför lätta vägar, så det ser jag verkligen fram emot.

Tack Anders, vi ser fram emot att läsa om dina framtida äventyr.


Foto: Anders Andrae

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar