Nyhet > 2020-05-03

Fågelsångsnatt inatt

Den internationella sändningen ställdes in, men P1:s Naturmorgon står redo att guida lyssnarna genom en hel natt av fågelsång från Sverige. Start vid midnatt söndag 3 maj.

Av: ulindh

Rödhake. Foto: Brian Burke/BirdWatch Ireland

Den internationella sändningen ställdes in, men P1:s Naturmorgon står redo att guida lyssnarna genom en hel natt av fågelsång från Sverige. Start vid midnatt söndag 3 maj.

Fågelsångsnatten hade planerat att samarbeta med den internationella radiosändningen ”Dawn Chorus”, men efter att den ställts in på grund av pandemin blir det nu ännu mer plats för fågelsång från den svenska naturen. Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall kommer att inleda från Osaby utanför Växjö, men det är inte där fågelsången hörs först.

– Vi tror att fåglarna kommer att vara morgonpiggast längst uppe vid Norrbottenskusten, och sedan kommer vi att följa hur de vaknar och möter morgonen med sång hela vägen ner genom landet, säger Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall.

Under hela natten återkommer sändningen regelbundet till reportrar och fågelexperter som finns på plats runt om i landet och fler och fler röster tillkommer i den direktsända fågelkören. Det blir också djupdykningar i Naturmorgons arkiv och i programmets populära fågelsångskola.

– Alla längtar vi väl efter lite normalitet just nu, och ute i naturen är allt precis som vanligt. Att vila i den tidiga vårmorgonens fågelröster kan vara ett sätt att helt enkelt må gott. Och sen kan det ju vara kul att lära sig känna igen en och annan ny röst i fågelkören, säger Mats Ottosson.

Småland är navet 
Nattens nav blir Osaby strax söder om Växjö. Här, i en småländsk ekhage med lövskogen på ena sidan och sjön på den andra, håller våra närmsta och kanske allra käraste vårfåglar konsert – koltrast, taltrast, bofink, rödhake, gärdsmyg och de sångare som nyss anlänt från sydligare breddgrader. Här finns programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall tillsammans med fågelexperten och ekologiprofessorn Susanne Åkesson och fågelskådaren Thomas Hultquist.

Norrbotten 
Thomas Öberg möter vårfåglarna som följer Östersjöns kust norrut mot Bottenviken. Flock efter flock viker av inåt landet längs älvar och åar. Ett sådant ställe är Ersnäs strax söder om Luleå, där Alån rinner ut i Bottenviken. Det blir en naturlig väntsal för sångsvanar, gäss, tranor, storspovar och alla andra i fågelkören. På plats i Ersnäs finns också de båda fågelskådarna Lena Bondestad och Lars Sandberg.

Dalarna
Joacim Lindwall finns på en myr i barrskogen i Dalarna för att följa ett orrspel tillsammans med fågelskådarna Staffan Müller och Gigi Sahlstrand.

Västergötland 
Lena Näslund har stämt träff vid Hornborgasjön med Lotta Berg, ordförande för Birdlife Sverige, och Kent-Ove Hvass från Skövde fågelklubb. Hornborgasjön är inte bara tranor utan här hör vi också tofsvipor, enkelbeckasiner, sävsångare, rödbenor, och sånglärkor som spelar högt över fälten.

Skåne 
Lisa Henkow finns i Skanör där den gröna Landgrens holme är vitprickig av fåglar. Skärfläckor och skrattmåsar lägger ägg, medan strandskator och tofsvipor redan ruvar. Flera arter tärnor börjar anlända från Afrika. Dokumentärfilmaren Mikael Kristersson, känd för filmer som Ljusår och Pica pica, är ciceron bland fåglarna.

Sändningstid 
Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play söndag 3 maj kl. 00.03- 08.00. Efter sändningen finns hela natten tillgänglig som podd.

Om Naturmorgon 
Naturmorgon i P1 är Sveriges Radios direktsända naturprogram som rymmer natur i alla dess former – från forskning till njutning. Programmet startade 1990 och fyller 30 år i september. Naturmorgons ordinarie sändningstid är lördagar kl. 06.10-07.55 i P1. Programmet finns också som podd i Sveriges Radio Play och på andra plattformar.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...