En trerätters lunch eller middag i naturen

Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute.

Av: ulindh

Ta med friluftsköket ut och laga lunch eller middag i naturen. Här är förslag på en trerätters som smakar gott och går smidigt med lite förberedelser hemma.

Crostini eller kex och tapenade till förrätt. Tortillapizza som huvudrätt och stekta äppelklyftor med mandelmassa och vaniljgrädde till efterrätt. 

1. Crostini eller kex och tapenade

Tapenade finns färdigt att köpa, vill du göra egen går det snabbt. 

ca 1 dl urkärnade svarta oliver
6 - 7 sardellfiléer i olja
1 vitlöksklyfta
1 msk kapris
ca 1/2 dl olivolja
salt, peppar

Mixa allt utom oljan till en grov röra, rör i olja i små portioner tills du tycker att konsistensen är bra. Smaka av med salt och peppar. Servera till crostinin eller kexen.

Det här kan man smaska på medan tortillapizzan förbereds.

2. Tortillapizza

Tortillabröd
tomatpuré eller pesto 

Fyllning:
grönsaker 
kött eller vegetariskt alternativ
svamp
ost
örtkrydda

Köp färdiga tortillabröd, vi valde den minsta storleken, då kan man lägga kastrull över dem i stekpannan och få en slags ugnseffekt så att osten smälter bra, dock ingen gyllenbrun yta. Bred ut tomatpuré eller ännu hellre tomatpesto på brödet och lägg sen på fyllningen. Här väljer man fyllning som man vill förstås, rester är ju perfekt. Annars hackas grönsaker och annat tillbehör, lägg det i portionsförpackningar, ställ fram och låt var och en bygga sin egen pizza. 

Våra tortillapizzor hade detta pålägg: tomatpuré, purjolök, paprika, grönkål, tomat, kantareller och riven parmesanost. Salt, peppar och oregano.

Bygg pizzan lägg den i stekpannan, lägg en kastrull över, titta till den med jämna mellanrum, snurra på den och håll koll så inte brödet bränns. Det tog mellan 8 - 10 minuter att bli färdig och osten smälte och fyllningen blev varm (med spritkök). Tortillabrödet blir krispigt och gott, bestick behövs inte, käka som en macka. Bra att ha en kniv eller stekspade att lyfta upp dem med.


Färdigbyggda pizzor


På med kastrull för ugnseffekt 


Rykande färsk god pizza!

3. Stekta äppelklyftor med mandelmassa och vaniljgrädde

Äpplen ca ett per pers / eller torkade äppelklyftor 6 - 8 st per pers
smör
kanel / kardemumma efter tycke och smak  
riven mandelmassa (kan uteslutas)

vaniljgrädde, vispgrädde gärna förpackning med skruvkork, tillsätt 1-2 tsk vaniljsocker och skaka.

Klyfta äpplena, använder du torkade lägg dem i vatten en stund innan ca 15 minuter. Stek klyftorna i smör någon minut, krydda med kanel eller kardemumma eller båda. Riv mandelmassan över och låt puttra några minuter. Ta en förpackning grädde med skruvkork tillsätt vaniljsocker och skaka och servera till. (tillsätt vaniljsockret hemma så utvecklar sig vaniljsmaken mer till serveringen)

Ut och njut av mat och höstens färger!

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2018-10-11 18:48   MrHult
Låter jättegott 🍳🍣🍢. Vi prövar alla tre under hösten!
 

Läs mer

Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.