Alvinomamma

Familjen Stranderssons friluftsäventyr

Familjen Strandersson består av mamma, pappa Alvin 4,5 år samt Emil 2 år. Vi tycker om att göra små friluftsäventyr som passar för barnens nivå. Här delar mamma Johanna med sig av vad vi gör, kanske kan det inspirera någon.

Matlagning med Eric

Jag är med i en grupp för friluftsförädrar i Stockholm, på det där stora sociala mediet som alla känner till. Jag är en sån som gärna hakar på när det ordnas irl-träffar, så när Eric Tornblad, som skrivit boken Eldmat, ordnade en workshop om eld och matlagning var jag inte sen att haka på.

Vi träffades vid Alby friluftsgård i Tyresö, vilket bara är några kilometer från mitt föräldrahem. Så jag och äldste sonen hade åkt genom stan redan dagen innan och sovit över hos mormor och morfar. Bara det var ju ett äventyr och en härligt för oss att få göra själva.

Men hur som helst, det var ett ganska stort gäng som stod och väntade, så där lite blygt undrande om man skulle hälsa på varandra. Det var kanske ett 20-tal barn, varav i alla fall hälften i Albins ålder. Så att han skulle ha roligt tvivlade jag inte på.

Vi gick till eldplatsen och Eric berättade om olika typer av eldar och när det är bra med den ena eller andra. Något som var nytt för mig och väldigt intressant. Jag har mest eldat i kaminen hemma och då öser man ju bara in. Men ska det lagas mat kan det vara bra att kunna hushålla med veden och tänka på hur man staplar beroende på om man vill steka på eld eller ha glöd. Jag lärde mig också att man inte behöver en så stor eld.

Sen skulle vi testa själva. Jag gjorde några ganska seriösa försök med ett tänder, men när Alvin började fråga efter de pannkakor jag lovat honom, då tog jag till tändstickorna. Det var en utmaning bara det, för i ärlighetens namn är det alltid min sambo som eldar när vi är ute med familjen.

Jag hade med mig en helt ny jägarstekpanna från Muurikka och med experternas hjälp lyckades jag bränna in den efter konstens alla regler. Sen stekte jag pannkakor till Alvin. Jag hade gjort ordentligt med smet, för jag var rädd att jag skulle bränna dem, men otroligt nog var det nästan enklare än att steka på spisen och de första 2 pannkakorna blev så bra så och sen var han mätt.

Dags då för att laga mat till mig själv. Jag ville testa massa olika saker. Jag hade med mig ett folieknyte med lax skuren i tärningar och förkokt potatis. Dessutom en aluminiumform, typ en sån engångd man kan göra paj i, med förskurna rotfrukter. I receptet stod att man skulle ställa dem på glöd, men Eric tipsade mig åtta ställa på elden, för glöden blir för varm. Dessutom tyckte han att jag skulle lägga foliepaketet på stekpannan. Jag gjorde som han sa. Jag tittade till maten några gånger och till slut, jag har lite dålig koll på hur lång tid, var den klar. Det var super gott och absolut något jag kommer göra igen!

Jag avslutade med att göra en hajkbanan, något jag inte gjort sen jag var scout i början av 1990-talet. Och herregud så gott det var!!!

Det roligaste var nog att jag började prata med en familj som hade en dotter i Alvins ålder och när vi pratat ett tag kom vi fram till att vi har landställe på samma ö i Stockholms skärgård. Världen är bra liten! Så vi blev kompisar på Facebook och ska försöka hålla kontakten.  Jättekul!

Både Alvin och jag var nöjda när vi traskade hemåt igen. Han hade lekt och klättrat massor och jag hade knutit kontakter och testat något som jag velat testa väldigt länge, och det hade gott resultat!

Inlagt 2018-04-09 20:33 | Läst 2494 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in