Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Möten och omöten med tjäder

Jag vänder på mig och byter ställning för säkert trettionde gången. Bädden av mossa och lavar som såg så mjuk, plan och inbjudande ut i går kväll visade sig dölja en knöl som hamnade strax nedanför skulderbladen. Och den har gett sig till känna i ordets rätta bemärkelse.

 Förhoppningen var att få vakna till tjäderspel men under hela morgonen hördes inte en ”sissning”, inte en ”knäppning” och inte ens ett avlägset, dovt ”klunk”. Men direkt tyst är det inte i skogen för det. Orrar, duvor, tranor, lom, trast, göken och långt bort även vår egen tupps morgongalning. Jag sitter kvar i säcken, äter frukosten och tittar ut över de lavklädda hällmarkerna med sina knotiga tallar. Kanske är jag sent ute på säsongen eller också håller de till på någon annan plats den här morgonen. När jag en stund senare ger mig av hemåt brakar det ändå till av tunga vingar från en talltopp, bara ett par hundra meter från mitt nattläger.

Det här var ju inte mycket att skriva ett blogginlägg om så jag plockar in ett gammalt tjäderminne.

En vårvinter i början 80-talet hade vi en spelgalen tjäder i närheten av där jag bodde. Det blev flera besök med kameran och ju längre på säsongen det gick desto galnare blev tuppen. Från att försöka komma i bra läge fick man inrikta sig på att hålla den på avstånd.

Ibland är man inte så tuff som man tror. Sinnesnärvaron tröt och jag lyckades inte alltid ställa in skärpan rätt. (Det var manuella kameror på den tiden)

Sista gången jag såg tjädern jagade den mig flygandes genom skogen. Jag föll huvudstupa ner i ett dike och slog hakan i en vass sten. Ett litet ärr, som minne av händelsen, kan jag fortfarande skönja.

Tjäderkranium.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-05-18 16:32   seobserver
Stora intensiva och goa fåglar.
 
2012-05-18 20:58   Glännman
Tjädrar är inte helt ofarliga. En spelgalen några mil härifrån fick dom flytta på för det blev så allmänt känt att den var där att både folk och bilar som kom för nära fick uppsöka någon som kunde laga dom.

Härlig svartvit bild. Där ser man hur stora de faktiskt är..

Mvh// johannes
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.