Häng med på mina äventyr i bergen, på cykeln och upptäck världen.

Attityd är allt!

www.cronhamn.net

Användarnamn: Gustav Cronhamn

Intressen: Alpinism, Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Resor

Mer på profilsidan


Koordinator på Keb, gasad på Damavand, bortgift i Iran, kontrollerad i Kina och torterad i Nepal

En 142 dagars expedition, idé, semester eller vardagsvandring är över. Vad ni så väljer att kalla det ligger i eran fantasi. Ett äventyr var det, som nådde 6476 meter, en tillräcklig förberedelse inför en 8000 meters expedition.

Dom sista dagarna har bjudit på kaos. Att behöva snabbvandra från Lukla och utåt, över tre högpass och ner i dalarna på två dygn har varit riktigt slitsamt. Enligt guiden, som varit fem gånger på Everest, var det en av dom tuffaste vandringarna han varit på. Att hemresan från Kathmandu blev 12 timmar sen och tog 48 timmar gjorde inte saken lättare.

När relaxvandringen blir ett baskerprov

Efter toppturen på Island Peak började Gustav, guiden och bärarna knata upp mot Mount Everests basläger (BC) på Khumbuglaciären. På väg till baslägret gick de över grushögen Kala Pattar men vände ner mot BC cirka hundra meter från toppen. Utsikten från berget var helt makalös och bjöd på grymma vyer över hela Everestmassivet. Väl i BC blev Gustav och guiden inbjudna på fika.

Från Everests basläger har Gustav nu vandrat ett par dagar i väldigt dåligt väder. Han har lyckats få både skavsår och en riktigt jobbig förkylning. Igår nådde han och guiden byn Lukla där vandringen enligt planeringen skulle tagit slut. Men eftersom molnen legat så lågt över byn de senaste dagarna, och vädret fortfarande är förskräckligt dåligt, har flygplatsen i Lukla varit helt stängd. Just nu sitter alltså väldigt många frustrerade klättrare och vandrare i Lukla och väntar på sitt flyg som troligtvis inte kommer kunna avgå förrän om flera dagar.

Toppen av Island Peak?

Gustav skickade nyligen en SPOT-uppdatering från vad som verkar vara ett par hundra meter nedanför toppen av Imja Tse (Island Peak) på 6189 m.ö.h.
Det betyder att han antingen nådde toppen idag eller tvingades vända precis innan. Vi håller tummarna och väntar på besked!

"Minnesförlust" på 6000+ ?

Nu har jag pratat med en upprymd Gustav över satellittelefon från Nepal. Snöstorm kring Mera Peak Base Camp (BC) var ursäkten för att inte ha skickat några SPOT-uppdateringar på en dryg vecka. Av någon märklig anledning vägrar SPOT-sändaren att fungera när det är väldigt molnigt. 

Efter fem timmars vandring från High Camp stod Gustav i förrgår på toppen av Mera Peak - 6 476 meter över havet. Vandringen till toppen var överlag lätt och fantastiskt vacker. Men väl där uppe glömde Gustav att skicka en SPOT Check-in. Kan utsikten från toppen verkligen ha varit så minnesrubbande vacker?

I Hunku Khola-dalen

Efter ett par dagar helt utan kommunikation med Gustav rullade det äntligen in en SPOT Check-in i min mejlbox idag. Jag har ingen aning om huruvida han nådde toppen av Mera Peak eller inte, men vet i alla fall att Gustav och gänget från Adventure Lovers ligger någon dag efter i planeringen. 

SPOT-uppdateringen kom från Hunku Khola-dalen - öster om Mera Peak i Himalayas Khumbu-region. Dalen leder upp till Amphu Lapsa-passet strax söder om Mount Everest. Gustav och gänget ska fortsätta sin vandring norrut i dalen innan det om ett par dagar är dags att ta sig över det närmare 6000 meter höga Amphu Lapsa-passet som bjuder på en magnifik utsikt över Ama Dablams dramatiska bergssluttningar. Därefter är det bara en dags vandring till foten av berget Imja Tse (mer känt som Island Peak).

Sida: 1 2 3 Nästa Sista 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.