Häng med på mina äventyr i bergen, på cykeln och upptäck världen.

Attityd är allt!

www.cronhamn.net

Användarnamn: Gustav Cronhamn

Intressen: Alpinism, Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Resor

Mer på profilsidan


"Minnesförlust" på 6000+ ?

Nu har jag pratat med en upprymd Gustav över satellittelefon från Nepal. Snöstorm kring Mera Peak Base Camp (BC) var ursäkten för att inte ha skickat några SPOT-uppdateringar på en dryg vecka. Av någon märklig anledning vägrar SPOT-sändaren att fungera när det är väldigt molnigt. 

Efter fem timmars vandring från High Camp stod Gustav i förrgår på toppen av Mera Peak - 6 476 meter över havet. Vandringen till toppen var överlag lätt och fantastiskt vacker. Men väl där uppe glömde Gustav att skicka en SPOT Check-in. Kan utsikten från toppen verkligen ha varit så minnesrubbande vacker?

Gustav berättar att minuterna på toppen av Mera Peak var magiska. Med fem av världens sex högsta bergstoppar i blickfånget, och i deras skugga ytterligare ett antal vackra men mindre kända berg, kan man inte vara annat än nöjd. Mitt i smeten reste sig Mount Everests karaktäristiska sydsida högt över alla andra toppar. Världens högsta berg utstrålade en nästan magnetisk dragningskraft. 

Mera Peak blev både årets och Gustavs högsta topp hittills. Vart de knatar vidare nu kan ni läsa om i mitt tidigare inlägg från idag och få reda på allt om veckan Gustav och gänget har framför sig.


God natt på er!



Mvh,
Julius Kramer
Expeditionskoordinator 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-10-25 05:13   Magnus H
Hej och grattis!.
Ar lite intresserad om Gustav varit pa Mera Peak 6476 meter eller centraltoppen 6461 meter som de flesta arrangorer verkar ga till men samtidigt sager att de ar pa toppen. Jag var med om det sjalv. Det ar riktigt bokiga sprickor mellan topparna och jag hittade detta pa summitpost...

"April 2009 information from Robin Baks, who wrote, "I climbed Mera Peak on april 23th. The normal route cannot be climbed anymore due to an enormous crevass at approx. 30/40 meters below the summit. Most teams stop her. You can only reach the summit from the north> side. You'll have to climb a steep part and use a fixed rope. On the Photo of the Summit you can see the crevass 'splitting' the Summit in two. You can see the track to the right site of the summit. Behind the ridge on the right site you can climb a steep part of snow/ice to the top (approx 30/40 meters). This is now the only way to reach the summit." Robin reports that this change has altered the climb grade from its traditional Grade 'F' to the next more difficult Grade 'PD'"

http://www.summitpost.org/mera-peak/150229

Fran centraltoppen ar det svart att se att toppen lite langre bort ar 15 meter hogre. Och det ar val i princip samma vyer.

//Magnus H.
 
Svar 2011-10-25 10:00   Gustav Cronhamn
Hejsan Magnus! Kanonbra fråga!

Som du nämner separeras de två topparna av en glaciärspricka som också varierar i storlek och svårighetsgrad att ta sig förbi varje år. Jag har pratat med Gustavs researrangör som berättar att deras mål alltid är att nå huvudtoppen på 6476 meter över havet.

Över satellittelefonen fick både jag och researrangörens kontor i Gbg intrycket av att de kom till huvudtoppen. Gustav berättade dessutom att sista biten var försedd med fasta rep och därigenom var lite klurigare. Ber om ursäkt för att jag inte tog upp det i texten. Eftersom Gustav inte nämnt något annat förutsätter jag att de nådde 6476 m.ö.h. Skulle faktumet visa sig vara något annat återkommer jag självklart till det i ett nytt blogginlägg.

Kontakta mig jättegärna om du har några andra funderingar!

Mvh,
Julius K
 
Svar 2011-11-03 13:09   Gustav Cronhamn
Hej igen!
Har fått mer information från Gustav nu.
Meramassivet består av tre toppar. Sydtoppen på 6064 m.ö.h, Nordtoppen på 6347 m.ö.h, och Centraltoppen (6476 m.ö.h). Centraltoppen har dock två olika höjder. Dels den "falska" som du
beskriver som 15 meter lägre, och den "riktiga" som Gustav och gänget besteg. Den "riktiga" toppen kräver cirka tio meter lite svårare klättring med fasta rep innan man kommer upp på toppryggen.

Mvh,
Julius K
 
2011-10-27 16:50   (avslutat medlemskap)
Island Peak base camp har dom nått 12:00 27 okt http://goo.gl/n7ThM
 

Läs mer i bloggen

Sjukt taggad!

I våras möttes jag av det tragiska beskedet att min vän och guide i Nepal Ankaji Sherpa förolyckats i lavinen på Mount Everest, som kostade 16 människor livet. Ankaji var en mycket varm och glädjefylld person, som fick alla att trivas.

Göran Kropp

För 10 år sedan, den 30 september 2002 kraschade Göran Kropp under en ''rutin klättring'' i USA. Våran största högalpina klättrare tystades, men jag har aldrig glömt hans äventyr! Det kommer alltid finnas äventyrare som klättrar svårare, snabbare m.m. men det kommer alltid finnas ett orginal.

Det finns ingen som kommer kunna klättra högre än Göran utan syrgas. Hans äventyr har inspirerat mig till mycket och han är den största förebilden inom svensk höghöjdsklättring. Jag är riktigt imponerad över hans äventyr och kommer aldrig glömma när jag såg hans dokumentär om Everest expeditionen som 11-åring.

Tack, Göran!

vad göra nu?

När man kommer hem efter en tur, kort som liten så är det som om man aldrig är mätt. Man börjar redan första dagarna att fundera på vad ska jag göra härnäst?
När man är mitt i det så tycker man alltid att det ska bli lite skönt att komma hem till vardagen, men när man kommit in i vardagen så längtar man alltid ut igen. Det beror inte på att man inte är nöjd med sin tillvaro utan att man alltid vill att något händer runt omkring än.

Nu har jag två säsonger med fotbollsträning för ungdomar att tatag i. Men vad blir nästa tur? Jag har grubblat lite på en långtur i bara Sarek (drygt 100 dagar) eller kanske en 8000-meters expedition. Fast jag vet inte riktigt vad jag är mest sugen på.

Fast vi lär höras här om mina tankar. Vi syns!


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.